Köpa bakåtvänd bilbarnstol, en liten guide i djungeln

Köpa bakåtvänd bilbarnstol (för barn mellan 6månader-7år), en guide i djungeln. 

IMG_4658

När barnet är ca 6-9månader är det dax att byta till nästa steg av bilstol, den bakåtvända bilbarnstolen. Barnet bör åka i sådan stol tills hen är minst 5år men det är alltid säkrast at åka bakåtvänt tills de största stolarna är urväxta. Barnet bör också väga över 18kg och vara längre än 110cm innan man börjar titta på en framåtvänd stol.

Det är 3 delar i inlägget, i del 1 har jag skrivit punkter du bör fundera över redan innan du ger dig ut och letar efter rätt stol. Den andra delen innehåller tips på vad du bör titta efter och tänka på när du är i butiken och sista delen är tips på olika stolar som är omtyckta.

Del 1

Det finns många olika stolar att välja mellan så det kan vara svårt att veta vad en vill ha och vad som passar er. Här kommer några bra punkter att fundera igenom innan ni börjar leta:

-Pris?

-Isofix eller bältesmontering?

-Användningstid. Vill du att stolen räcker tills dess att barnet ska vändas framåt eller kan du tänka dig att köpa ytterligare en bakåtvänd stol senare?

-Ska stolen flyttas ofta eller sitta på samma plats större delen av tiden?

-Finns det äldre syskon som har annan stol barnet kan ta över, eller planerar ni tillökning/finns yngre syskon?

-Är det gott om plats i bilen för en bilstol?

-Extrafunktioner

 

-Pris?
Priset är många gånger avgörande, det finns både billiga stolar och dyrare av de olika modellerna. En del billigare stolar är inte lika bra som dyrare men det finns även bra budgetstolar så billig är inte samma sak som dålig.

Begagnade stolar kan man också köpa men köp helst av någon du känner och litar på, så du minimerar risken för att köpa en stol som varit krockad eller är skadad.

Det går också att hyra stol av bla. IF och Länsförsäkringar, det finns både för och nackdelar med detta. En fördel är att man betalar lite varje månad, en nackdel att man inte kan välja mellan så många stolar och kan hamna i ett läge att barnet behöver en till bakåtvänd innan man vänder eller att stolen inte passar bilen om man byter bil.

-Isofix eller bältesmontering?
Bakåtvända bilbarnstolar finns med två typer av montering , isofix eller bältesmontering. Det finns för- och nackdelar med båda och det är en del att tänka på.

Isofix är en lättare typ av montering där du använder bilens isofixfästen,  bygel mot sätets rygg och  stödben.

Nackdelen med isofixmonterade stolar är att de inte tar lika tunga barn som de flesta bältesmonterade. De allra flesta isofixstolar, med något enstaka undantag, är godkända för barn upp till 18 kg. Axkids modell Rekid går även att montera med bälte vilket gör att den om man monterar med bilbälte går till 25 kg.

Nya godkännandet “i-Size” R129 har begränsning i både vikt och längd. De isofixmonterade är ofta till 18kg, finns några som går lite längre.  Maxlängd på barnet 105cm, så väljer man en sådan stol bör man köpa en till sen när barnet växt ur den så barnet kan åka bakåtvänt och säkert länge.

Du är även låst till bilar och säten med isofix ifall du väljer en enbart isofixmonterad stol. Det gör att du bör fundera på ifall alla bilar barnet kan komma att åka i har isofixfästen och även att alla platser du vill kunna sätta stolen på har det,  ofta finns det till exempel inte i framsätet eller i mitten.

Bältesmonterade stolar räcker ofta till 25kg. Dessa monteras med bilens bälte, förankringsband som följer med stolen vid köp och ofta stödben. Förankringsbanden fästs i skenorna till framsätena, i öglor som vissa bilar har, eller runt framsätenas ryggstöd och sits. Detta gör att monteringen kan ta lite längre tid och vara krångligare men ska stolen sitta i samma bil eller flyttas mellan två eller tre olika bilar så är det lätt att lära sig. Dessutom finns extra förankringsband att köpa till så att dessa kan sitta kvar i de bilar stolen används mest.

Bältesmonterade stolar som går till 18kg kan ha bygel som isofixstolarna istället för band. Det finns också några enstaka stolar på Svenska marknaden som är till 18kg och monteras med bara bilbältet där man varken har band, bygel eller stödben. De flesta sådana stolar är bara till 10 eller 13kg bakåtvända och sen enbart framåtvända så var uppmärksam på den typen av stol eftersom barnet inte kan åka bakåtvänt och säkert länge.

 -Användningstid. Vill du att stolen räcker tills dess att barnet ska vändas framåt eller kan du tänka dig att köpa ytterligare en bakåtvänd stol senare?
När det gäller bakåtvända stolar finns det flera faktorer som gör att vissa stolar inte räcker tills dess att barnet åker säkert framåtvänd i en bältesstol. Det man bör gå efter är framförallt barnets ålder då skelettet mognar med ålder, en 3åring som är stor som en “normal” 5åring har inte lika starka muskler och hårt skelett som en 5åring och riskerar svårare skador än 5åringen om hen åker framåtvänt.
Isofixstolar är oftast endast testade för 18 kg. Andra stolar har helt enkelt för kort rygg för att räcka till en normallång femåring, det behöver inte betyda att stolen är dålig utan bara att den har kortare användningstid. Barnets huvud får sticka upp över stolens ryggstöd eller huvudstöd om det är hårt och stabilit,  med max 1/3 på en bakåtvänd stol. Det brukar bli i höjd med ögon/toppen av öronen. Innan dess, eller att barnet uppnår stolens maxvikt är stolen inte urväxt. (läs här om att överskrida vikt på vissa stolar LÄNK)

Det finns dessutom ytterligare en typ av stol som är ganska ny och kallas i-size. Det är en ny EU-standard och dessa stolar är lättmonterade och så gokännandet är nu gäller det bara isofixmonterade stolar, men dessa har förutom viktgränsen oftast 18 kg även en längdgräns på 105 cm som begränsar stolens användningstid och ofta kräver ytterligare en bakåtvänd stol efteråt för att barnet ska åka optimalt ur säkerhetssynpunkt. Maxvikt för i-Size stol är 33kg då man räknar stolens vikt plus barnets vikt, så det går att göra stolar som tar lite tyngre barn än 18kg.

Bältesmonterade stolar räcker längst sett till användningstid. Dels pga högre viktgräns, oftare längre rygg men också att de ger lite mer utrymme att montera på olika sätt. En bältesmonterad stol  kan oftast ställas antingen helt på sätet och tar då minimalt med plats i bilen eller monteras upp till 1/3 ut på sätet för benutrymme till större barn. Då tar den givetvis mer plats i bilen också. Bla. Maxi-cosi mobi och Joie Everystage kan man inte göra så med, de ska stå på specifika ställen på sätet.

Det finns också stolar som är vändbara/kombistolar, dessa marknadsförs ofta som att de räcker länge, endel hela tiden barnet behöver åka i bilstol från nyfödd till 12år. Det är ett starkt försäljningsargument, men dessa stolar är ofta mycket dåliga alternativ framåtvänt, dock är de bra så länge man har den bakåtvänd.  Endel räcker bara till 18kg bakåtvänt så man måste vända för tidigt, andra går till 25kg eller 36kg, men stora problemet är att stolarna ofta är onödigt tunga och otympliga.  De väger över 5-6kg och bältesledningen vid axel och höft är dålig. Bältet hamnar högt upp på magen på barnet, vid krock så är risken stor att barnets mjukdelar krossad och barnet får svåra inre blödningar. Bältet ska ligga platt mot benen. Använder man en vändbar/kombistol enbart bakåtvänt är de ofta ett mycket bra alternativ för att barnet ska kunna åka bakåtvänt och säkert länge då dessa stolar många gånger är mer öppna och passar det större barnet bra och har lång rygg. Men luras inte av att barnet kan åka tryggt och säkert till 8-12år.

Mer om vändbara stolar kommer finnas att läsa i ett inlägg snart.

Vill man läsa mer om vilka stolar som kan passa större barn och se bilder på större barn i stol så läs här, många större stolar passar det lilla barnet bra också. Stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?

-Ska stolen flyttas ofta eller sitta på samma plats större delen av tiden?Om stolen ska flyttas mellan olika bilar eller platser ofta, man kanske inte har egen bil och ska bära stolen mellan parkeringsplats och hemmet. Då kan man behöva en lätt stol som passar i de flesta bilar och är enkel att montera  Är det ett fåtal olika bilar eller fram/bak kanske underförankringsbanden kan ligga kvar om man inte kan sätta in fasta öglor så går monteringen snabbare om man har en stol med band.

Är det så att stolen ska sitta i samma bil större delen av tiden kan man ofta lägga lite mer tid på monteringen de få gånger man ska flytta stolen.

-Finns det äldre syskon som har annan stol barnet kan ta över, eller planerar ni tillökning/finns yngre syskon?
Har man äldre/yngre syskon så kan barnen kanske ärva stolar av varandra. Har man ett barn som idag åker bakåtvänt så kanske man antingen kan byta stolar om det äldre har en av stolarna som räcker kortare tid, och köpa en rymligare till det äldre syskonet. Eller behålla den rymliga stolen och då köpa en mindre åt det yngre syskonet som sen tar över det äldre syskonets stol.

-Är det gott om plats i bilen för en bilstol?
Det finns stolar som tar liten plats och stolar som tar stor plats, både i längd och bredd. Ska man ha 3 barn i baksätet eller bara ett fram? Olika familjekonstallationer ger olika förutsättningar. Är bilen rymlig eller trång, tänk även på om man ska åka med andra, är mormors bil jättetrång men er rymlig och barnet ska åka i mormors bil så behövs en stol som tar liten plats.

-Extrafunktioner
Det finns enklare stolar och mer avancerade, ofta så går priset upp när det är mer funktioner. Många vill ha lutningsfunktion så man kan luta stolen under färd. Det kan vara en bra sak men barnet ska sitta så upprätt som möjligt i stolen utan att huvudet åker fram när hen somnar, för små barn bör man stäva efter att ha max 30-35graders lutning. Så har man stolen monterad med lagom lutning behövs inte lutningsfunktion, man ska inte ha barnet väldigt lutat när hen sover. Vill barnet däremot gärna sitta mycket upprätt när hen är vaken så kan lutningsfunktion vara smidigt så det är lätt att luta lite lagom när barnet somnar så huvudet inte åker framåt.

Hur man mäter lutningen kan man läsa mer om här. https://dyrbarlast.se/bilbarnstol/mata-lutning-pa-bilbarnstolen/

Nya godkännandet i-Size har ljud och ljus som visar om stolen är korrekt monterad, det underlättar om man är osäker eller om andra personer ska montera.

Några stolar har vridfunktion så man kan vrida stolen åt sidan och på så sätt lättare få i barnet i stolen. De stolarna räcker inte så länge men kan vara bra om man bla har svårt att lyfta in barnet i stolen.

 

I butiken
När man har fått lite klart för sig vad det är för stol man vill ha så är det dax att börja kolla vad som finns. Titta på nätet och läs om stolarna och kolla i butik vad de har, kläm, känn och testa.

En liten lathund för vad man ska kolla när man är i butiken.

1. Är stolen E eller i-Size godkänd och Plusgodkänd?
För att få användas i Europa måste stolen ha rätt godkännanden, stolar som säljs i seriösa Svenska butiker har detta men dubbelkolla.

2. Är stolen bakåtvänd till minst 18kg?
Endel butiker säljer idag stolar som är bakåtvända till 10/13kg och sen enbart framåtvända till 18/25/36kg. Säljare i butik säger att stolen är bakåtvänd till över 18kg och på sidorna kan det stå att stolarna är säkra och till 18kg. Så dubbelkolla, är tyvärr många som jag stött på som köpt en sådan stol och sen efteråt insett att stolen måste vändas framåt vid 13kg.

Köp inte heller sk. balkstolar, där barnet sitter fast med en magkudde, det är också stolar som man har små barn framåtvända och barnen kan kastas ur stolen.

Var uppmärksam på stolar från märken som Osann, Narnia och Sparco. På stolen finns klisterlappar om hur stolen ska användas, titta på klisterlappen och tro inte på det säljare säger eller vad som står på hemsidan.

Är stolen Plusgodkänd så är det en stol som är säker, det är enbart bakåtvända stolar som kan bli plusgodkända så de vändbara stolarna kan inte bli det även om de är bra så länge man har de enbart bakåtvänt.

2. Passar barnet i stolen?
Bland det viktigaste är att barnet sitter bra i stolen, vilket barnet gör när axlarna är i selens höjd eller någon cm under och selen går att dra åt hårt. Se om du kan få in ett finger mellan axel och sele då är det lagom hårt. Sitter selen löst eller barnet inte når upp med axlarna till selen då är barnet för litet. Antingen väntar man tills barnet växt till sig eller tittar på en annan stol, det finns babydyna som tillval till vissa stolar så det mindre barnet sitter bättre bla. Axkid och Besafe har det.

Det finns stolar som är från 0kg och 9kg. Man kan ha ett lättare barn i 9kg stolen, vad som avgör om en stol får 0kg eller 9kg som vikt är hur krockdockorna sitter. Om den minsta dockan sitter korrekt får stolen 0kg, om den inte sitter korrekt för selen tex. är för högt upp eller för stor för att passa den lilla dockan får stolen 9kg. Men stolarna krocktestas inte med den lilla dockan utan bara med den större 9kg, för den mindre har inte sensorer i sig.

3. Vad har bilen för förutsättningar?
Alla stolar passar inte i alla bilar, det finns fordonslistor men de bör man strunta i. Listan säger inget om DIN bil, de är generella och även om din modell är med så finns det olika modeller i olika länder, olika klädslar osv. som påverkar. Så titta om du har aktiv airbag om stolen ska sitta fram då måste man stänga av den. Finns det luckor i golvet under golvmattan och är det rätt sorts bälten i bilen? Många stolar går att montera med 3 och 2punktsbälte om det är statiskt 2punktsbälte som låser sig och inte rullbälte.

4. Provmontera stolen korrekt i bilen,
Endel butiker tycker det räcker att man ställer stolen på sätet så ser man om den passar men det är fel. Tänk på att det är mycket pengar att lägga ut om du sen inser att stolen inte alls passar.

1. Sätt fast bälte/isofix, band, bygel, stödben osv. som finns, testa på alla platser barnet ska sitta så både fram och bak och kanske i mitten. Titta så stolen sitter hårt fast.

2. Är det lagom lutning så det lilla barnet kan sova bra, kring 30-35grader som max, kontrollmät gärna för att få en bättre uppfattning. Men titta också så det går att få mindre lutning och mer benplats för det större barnet. Har du annat större barn som man följa med och testa är det jättebra för att få en uppfattning av hur stolen fungerar för större barn. Här står hur man mäter lutning med sin smartphone Hur man mäter bilbarnstolens lutning

3. Går det att sitta bredvid, framför och bakom, om stolen är i framsätet se så du kan se ytterbackspegeln, och det bör vara minst 10cm mellan vindrutan och stolens högsta kant/barnets huvud beroende på vad som är närmast rutan.

4. Prova att sätta in barnet i stolen, går det smidigt och kan ni knäppa och dra åt selen rätt?

5. Barnet blir större och tyngre, kan barnet klättra in i stolen själv när hen blir äldre, då slipper man lyfta i och ur, det är också en sak att fundera på.

Om stolen sitter bra i bilen och barnet sitter bra i stolen så är det bra förutsättningar för att man ska bli nöjd med sitt köp. Prova gärna flera stolar innan du bestämmer dig och prata med andra om vad de tycker om stolen. Säljare i butik vill ju sälja stolar till dig och säger kanske inte alltid både för och nackdelar. Vill man veta mer om olika stolar så kan man bla. fråga i facebookgruppen Bilbarnstolar, där man bla. hittar mig 🙂


Tips på omtyckta stolar
Vill man ha en stol som räcker länge, tills man kan byta till bältesstol, som tar liten plats i bilen så är Axkid Minikid och Britax Max-way poppulära stolar.

Stolar som går att luta under färd som räcker till 25kg och ca 110-115cm, så finns Besafe Izi Plus och Maxi-cosi Mobi XP och comfort.

Vill man ha en isofixstol som går att montera med bälte och band så är Axkid Rekid och Duofix bra för de räcker till 18kg med isofix och 25kg med bälte i samma stol. Dock måste man fästa stolen med underförankringsband även när den är monterad med isofix.

Isofixstol som är lättmonterad och i-Size godkänd så den är lättmonterad är Besafe Modular och Maxi-cosi Pearl XP, de tar liten plats i bilen också men räcker till 18kg och 105cm beroende på vad som händer först. Bägge dessa stolar har lös bas där man kan ha babyskydd på och sen ha samma bas till den stora bakåtvända stolen.

Stol som tar liten plats och är mycket lättmonterad som man kan ha med både bälte och isofix är Klippan Triofix en bra stol. Monteras med stödben, bygel och en lös bas där man klickar fast sitsen. Även till Triofix finns det babyskydd som passar på samma bas.

Det finns många fler bra bilbarnstolar en stol som passar en familj passar inte alltid en annan familj, så lägg ner lite tid att prova och sortera så ökar chansen för att du gör ett bra köp.

Stort tack till alla i Facebookgruppen Bilbarnstolar som hjälpt mig med detta inlägg och gett feedback. Ni är underbara 🙂