Britax Max-way

Britax Max-way

http://www.britax.se/bilbarnstol/bilbarnstol/max-way

Bakåtvänd bilbarnstol 9-25kg, pris ca 2500kr.

Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.

Sittdjup: 27cm
Sittbredd längst inne vid ryggen: 27cm
Axelbredd: 29cm

Höjd till selen i lägsta läget: 28cm
Höjd till selen i översta läget: 39cm
Höjd till stolens högsta kant: 58cm

DSCN8678

Max-way är en stol som passar både små och stora barn, dock är selen lång så för de minsta barnen kan selen bli för lång så den inte går att dra åt helt, därför ska man prova barnet i stolen innan man köper den för att byta. Det finns inga babydynor att ha i men huvudstödet gör att barnen får bra stöd för huvudet. Det går att höja i 6 lägen och selen följer automatiskt med när man höjer eller sänker huvudstödet. På bilden här är huvudstödet i lägsta läget och höjden upp till selen är ca 28cm.


DSCN8679

Här är huvudstödet i sitt översta läge och höjden till selen är då ca 39cm, så selen går att höja 11cm. Dock är stolen inte urväxt förrens 1/3 av barnets huvud är i höjd med stolens högsta kant, dvs. huvudstödet. 1/3 är ofta ögon/öronhöjd.

image

Barnet på bilden är 109cm och örat är nästan i höjd med stolens ytterskal, så han har ca 5cm kvar för överkroppen att växa innan stolen är för liten.

 

DSCN8680

 

Stolen har djupa sidor vid både överkropp och lår, det ger bra stöd för barnet men
Sittdjup 27cm
Sittbredd längst inne vid ryggen 27cm
Axelbredd ca 29cm

DSCN8689 DSCN8691

Stolen har 5punkts sele där man krokar i de 2 delarna av låset och trycker ner.

DSCN8692

Selens muddar är tunna men mjuka, dock har de en tendens att åka upp i selens hål när man drar åt selen och göra att det blir omöjligt att dra åt selen, så dra ner muddarna så blir det lättare att dra åt selen.

DSCN8693

På sidan av stolen finns små hållare där man kan trä ner selens lås när man ska ta i och ur barnet så kommer selen ur vägen.

DSCN8695

För att dra åt selen drar man i bandet mellan barnets ben, för att lossa och förlänga selen så trycker man in spärren och drar samtidigt i båda axeldelarna av selen.

DSCN8682
Ska man höja eller sänka huvudstödet och selen så drar man ut handtaget bak mellan selens hål och sen drar det upp eller ned så det går enkelt att ändra höjd även när stolen är monterad, vilket är en fördel om man har olika långa barn som ska åka i stolen. 

Montering

Stolen monteras med bilens bälte som man trär igenom stolens stomme och låser fast med de blåa bältesklämmorna på var sin sida av stolen. Bak på stolen sätter man fast underförankringsband som man sen fäster i golvet på bilen i fasta öglor, bilens glidskenor eller i sätet framför. Stolen har också stödben som ska stå hårt i golvet.

Stolen kan monteras bak och fram på passagerarsidan. Om man kan montera stolen emot instrumentpanelen så den sitter hårt emot så behöver man inte använda stödbenet fram, bak däremot ska stödbenet ALLTID användas och enbart när stolen sitter hårt med bälte, band och stödben får man luta sätet framför emot stolen som extra stödpunkt. Men man ska kunna ta fram sätet utan att det påverkar barnstolens montering.

DSCN8681

Bälteslåset och hålet i stolen där bältet ska träs igenom.

DSCN8682

I metallöglorna bak på stolen så fäster man underförankringsbanden.

DSCN8707

DSCN8708

Har man inte öglor i bilen utan fäster banden runt sätet framför,  i något stag under sätet eller i glidskenan så stoppar man i änden med kroken i öglan i andra änden så bandet låser sig och änden med kroken fäster man i metallöglan i barnstolen som till höger på bilden.

Har man däremot öglor eller lösa band med öglor i, tex. de som finns till Axkids stolar, Maxi-cosi mobi/xp och brio zento så kan man göra som till vänster och fästa bandet i Max-way och sen sätta kroken i öglan. Då kommer bandet så man drar det uppåt emot sig, man får mycket större kraft att dra om drar uppåt än om man ska dra bandet nedåt mot golvet.


Stolens stödben förlänger man genom att trycka in de röda knapparna på varsin sida av foten och sen drar ut stödbenet, när det står hårt i golvet och 90graders vinkel eller lutar snett framåt så kommer det fram en grön markering som visar att stödbenet står korrekt. Det får aldrig peka in mot stolen utan alltid rakt ner eller gärna lite snett framåt.

DSCN8697DSCN8696
För att ändra lutning på max-way så finns en bygel under fronten av stolen, den drar man ut och får då mer lutning eller trycker på knapparna för att få in och får mindre lutning. I bilar med skålade säten eller till mycket små barn kan man behöva få till större lutning då finns det en kil man kan sätta under bygeln.

 

Ta av och på klädseln

DSCN8687DSCN8688

 

För att få av klädseln måste man först ta loss selen, det gör man genom att förlänga selen så långt det går och sen på baksidan av stolen haka av axeldelarna från metallklumpen. Sedan går det att från framsidan dra ur axeldelarna genom stolens rygg och selskydden.

DSCN8701

Klädseln sitter fast i stolens skal i små plasthakar, sen är det bara att trä av den och även klädseln på huvudstödet.

DSCN8706

 

Man kan tvätta klädseln i 30grader utan sköljmedel.

DSCN8702

Under klädselen är det frigolit på vissa ställen, kontrollera så den är hel när du tar av klädseln för att tvätta den.

DSCN8703

För att skydda frigoliten från att lätt brytas av så kan man tejpa fast den i stolens stomme om den inte redan är tejpad från fabrik. Frigoliten går att byta ut om den skulle skadas av misstag.

image

Barnet är ca 109cm, 19kg och nästan 5år. Stolen är monterad en bit ut på sätet för att skapa mer benutrymme för barnet.