Hur man mäter bilbarnstolens lutning

Att montera en bilbarnstol kan vara superlätt eller jättekrångligt, en sak som många undrar över är lutningen på stolen, hur vet man vad som är lagom.

Endel stolar kan man luta när stolen är monterad, andra måste man välja lutning på när man monterar. Det kan vara svårt att se hur mycket stolen ska luta, till mindre barn behövs större lutning så de kan sova och sitta skönt utan att huvudet åker framåt. Större barn kan sitta mer upprätt.

Ntf skriver om hur lutningen påverkar de krafter nacke och huvud utsätts för vid krock. http://ntf.se/fragor-och-svar/barn-i-bil/montering/hur-stor-lutning-pa-bakatvand-bilbarnstol/

Man bör sträva efter att ha stolen så upprätt som möjligt utan att barnets huvud åker framåt när det somnat. Max-lutning är 30-35grader för små barn och en lagom lutning för större barn ligger ofta kring 5-15grader. I endel stolar behöver man ha större lutning än andra.

Att mäta lutningen kan också vara ett hjälpmedel vid monteringen, då kan man snabbt kontrollera så det är lagom lutning för sitt barn och slipper stå och montera om för det blev för stor eller för liten lutning när man har barnet i stolen.

Här är 2 filmer om hur man mäter, den första med Clinometer och iPhone och den andra filmen med appen “mätverktyg” som finns till iPhone.

Just nu verkar det vara svårt att hitta något till Android, förut fungerade Clinometer men inte längre. (dec 2023)

länk till Clinometer

1. starta appen och se till att den visar 0 när mobilen är rakt upp, om den inte är det starta om appen eller kalibrera den.

2. Sätt mobilens långsida emot bilstolens rygg på insidan i axelhöjd, försök hitta ett ställe där det är plant.

3. Läs av, 45 grader är lagom för babyskydd, max 30-35 i bakåtvänd bilbarnstol och 10-15 grader i bältesstol.

 

3 thoughts on “Hur man mäter bilbarnstolens lutning

Comments are closed.