Konsten att välja rätt bilbarnstol

Konsten att välja rätt bilbarnstol,

IMG_4658

Att köpa bilstol är en stor investering för många, och då vill man göra rätt. Här kommer en lång guide för att få det rätt och göra ett genomtänkt val. En kortare sammanfattning finns längst ner i inlägget.

Är du ute efter en bakåtvänd bilbarnstol till barn mellan 6månader-6år kolla i detta inlägg som specifikt handlar om den stolen. https://dyrbarlast.se/bilbarnstol/kopa-bilbarnstol-en-liten-guide-i-djungeln/

Fällorna

“Vilken stol är den bästa?” är en väldigt vanlig fråga jag får och det går inte att säga att en stol är den bästa. Däremot kan man göra det lite lite lättare när det gäller att välja bilbarnstol.

Många googlar efter “bäst i test” och köper den som fått bäst resultat. Det är inte så bra, det som man testar kanske inte alls är de krav som du har på stolen, endel tester är inte om säkerheten utan bara om handhavande och vad några privatpersoners intryck är av stolen.

Så läs testerna som en liten guide men tänk på vad som testats och vem som står bakom. Resultaten av säkerhetstesterna får vi inte se alla siffror och det är sällan tidningen/siten som redovisar resultatet som har testat så man har inte koll på hur stolarna testats, om någon kan ha monterats fel osv.

Men säljarna i butikerna då, de har väl specialutbildning och kan stolar och går att lita blint på?  Nja… tyvärr så är kunskapen i många babybutiker låg. Det finns endel butiker där man har koll på vad som finns och inte och verkligen kan prova ut rätt stol. Men tänk att butiken vill tjäna pengar och sälja stolar, och den stol som passar din familj kanske inte ens finns i butikens sortiment, då kommer de inte skicka dig vidare.

Priset,  man köper det billigaste man kan hitta och då kan det bli dyrt i längden, för stolen inte är lämplig eller dålig och man måste köpa en stol till sen.

Köp ALDRIG en framåtvänd stol med internsele, det har tyvärr kommit mer eller mindre oseriösa säljare på svenska marknaden som säljer dessa stolar. Det är förenat med livsfara och är inte säkra alternativ. Inte heller sk. balkstolar, där barnet sitter fast framåtvänt med en magkudde.

Hur ska man göra då?

Först och främst så behöver man fundera på vad man har för önskemål och krav på stolen.

-Pris?
Priset är många gånger avgörande, det finns både billiga stolar och dyrare av de olika modellerna. Endel billiga är inte lika bra men det finns bra bugetstolar också så billig är inte samma sak som dålig.

Begagnade stolar kan man också köpa men köp helst av någon du känner och litar på, så du minimerar risken för att köpa en stol som varit krockad eller är skadad. På bla. säkerhetsbutiken kan man besiktiga stolen för att se så stolen är i bra skick.

Det går också att hyra stol av bla. IF och Länsförsäkringar, finns både för och nackdelar med detta.

-Plusgodkänd, I-size, E-godkänd?
Självklart ska du köpa en stol som är säker, men det är inte så lätt att veta vad som är säkert. Är stolen Plusgodkänd så har den klarat det tuffaste testet som finns just nu, så det är en säker stol. Att stolen inte är plusgodkänd betyder inte automatiskt att det är en farlig/dålig stol. Alla tillverkare har inte valt att plustesta stolarna, det är ett frivilligt test där enbart bakåtvända stolar kan klara, de vändbara testas även framåtvänt och då klarar de inte plustestet för kraften på nacken blir för stor.

Det finns 2 godkännanden idag, E-godkännande och i-Size, stolen måste ha något av dessa godkännanden annars får man inte använda den i Europa.

 

-Isofix eller bältesmontering?
Babyskydd, här finns dels lösa baser man kan fästa i bilen med isofix eller bälte och sen klicka fast babyskyddet i basen. Det är enkelt men ibland kan stolen bli för upprätt om man har lutade säten. Annars kan man fästa babyskyddet direkt i bilens bälte, det kan vara svårt om bilen har väldigt korta bälten, men kan vara smidigare om man ska flytta stolen mellan olika bilar och inte vill bära med både stol och bas.

Bakåtvänd bilbarnstol, går att fästa med isofix eller bilens bälte. Det finns olika viktbegränsningar och de flesta isofixmonterade stolar räcker till 18kg. (finns stolar som räcker längre också). Bältesmonterade stolar räcker ofta till 25kg, men även här finns de som bara är till 18kg.

En isofixstol, bakåtvänd eller bas till babyskydd så blir man låst till bilar och säten med isofix, ett fåtal stolar och baser till babyskydd går att ha till både isofix och bälte men det stora flertalet är antingen eller. Så fundera på om det finns isofix i alla bilar på alla platser du vill ha stolen på.

Isofix på bältesstol kan man fälla/skjuta in så den typen av stol kan man välja att ha med eller utan isofix. Däremot kan stolar med isofix bli väldigt tunga, så ska stolen sitta utan isofix välj en stol som är lättare gärna under ca 5-6kg. Fördelen med att ha en bältesstol monterad med isofix är att man inte behöver komma ihåg att fästa den med bältet när inget barn åker i stolen.

Ska den räcka tills det går att byta till nästa steg eller köpa en stol nu och en till om några år? (gäller bakåtvänd stol och bältesstol)

Babyskydd så räcker de flesta stolar tills det är dax för nästa steg, kring 6-8månader, även för barnen som är modell lite större.

Baktåtvänd stol så finns det stolar som pga, vikt eller längdbegränsning inte går att ha tills barnet är ca 5-6år om barnet inte är väldigt litet.  Isofixstolar är oftast maxgräns på 18kg, nya godkännandet I-size  har max längd  på barnet 105cm och vikten är oftast 18kg men det finns undantag.

Så vill man ha en stol där barnet kan åka bakåtvänt och säkert tills det är läge att byta till bältesstol bör man välja en av de rymligare bältesmonterade stolarna som går till 25kg.
Mer om vilka stolar det är finns här Stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?

Barnen bör åka bakåtvänt tills de är MINST 5år OCH 18kg OCH 110cm, men till 115cm är inga problem för barn att åka bakåtvänt i rätt stol.

 

-Ska stolen flyttas ofta eller sitta på samma plats större delen av tiden?
Om stolen ska flyttas mellan olika bilar eller platser ofta, man kanske inte har egen bil och ska bära stolen mellan parkeringsplats och hemmet. Då kan man behöva en lättmonterad stol, en som passar i de flesta bilar. Är det ett fåtal olika bilar eller fram/bak kanske underförankringsbanden kan ligga kvar eller man kan sätta in fasta öglor så går monteringen av den bakåtvända bilbarnstolen snabbare om man väljer en stol med band.

Är det så att stolen ska sitta i samma bil större delen av tiden kan man ofta lägga lite mer tid på monteringen de få gånger man ska flytta stolen.

-Ska stolen sitta fram eller bak?
Endel stolar passar bättre fram än andra, är stolen i framsätet måste man kunna se i ytterbackspegeln, det går inte med alla stolar. Det finns sk. “blindspegel” att köpa bla. på Jula och Mekonomen som man kan sätta på sin backspegel så ser man lite mer.

-Finns det äldre syskon som har annan stol barnet kan ta över, eller planerar ni tillökning/finns yngre syskon?
Har man äldre/yngre syskon så kan barnen kanske ärva stolar av varandra. Har man ett barn som idag åker bakåtvänt så kanske man antingen kan byta stolar om det äldre har en av stolarna som räcker kortare tid, och köpa en rymligare till det äldre syskonet. Eller behålla den rymliga stolen och köpa en mindre åt det yngre syskonet som sen tar över det äldre syskonets stol.

-Är det gott om plats i bilen?
Det finns stolar som tar liten plats och stolar som tar stor plats, både i längd och bredd. Ska man ha 3 barn i baksätet eller bara ett fram, olika familjekonstallationer ger olika förutsättningar. Är bilen rymlig eller trång, tänk även på om man ska åka med andra, är mormors bil jättetrång men er rymlig och barnet ska åka i mormors bil så behövs en stol som tar liten plats.

-Hur gammalt/stort är barnet?
nyfödd till ca 6-8månader använder man babyskydd.

6 månader till MINST 5år gärna längre sitter barnet säkrast bakåtvänt i en bilbarnstol.

5-6år till ca 10-12år åker barnet i bältesstol, dvs. kudde med rygg.

Från 8-9år till 10-12år kan barnet ha bälteskudde.
Sover det större barnet i bilen så är bältesstol att föredra då det ger bättre stöd så bältet inte hamnar fel.

Så barn under 5-6år SKA sitta bakåtvänt, köp inte en enbart framåtvänd stol åt dessa barn, tyvärr har det kommit fler och fler stolar på svenska marknaden där barnen sitter framåtvända innan 5-6år med internsele på sig. De stolar är livsfarliga och kan barnet stora nack och huvudskador vid krock. Detsamma gäller med sk. balkstolar där barnet åker framåtvänt med en kudde vid magen. Köp aldrig den typen av stol.

Provmontera, klämma och känna.

Nu har du förhoppningsvis fått en bild av vad det är för stol du är ute efter, babyskydd, bakåtvänd, bältesstol eller kudde. Vilken prisklass osv. Då är det dax att gå till butiken och prova. För det viktigaste är att stolen sitter bra i bilen och barnet sitter bra i stolen.

Så in i butiken, titta på vad de har för stolar som motsvarar era krav och förväntningar. Be att få provmontera i bilen och då SKA man montera korrekt med bälte, band, isofix, stödben osv. som stolen kräver och inte bara sätta stolen på sätet och tro att den passar. Så korrekt montering på alla platser stolen ska användas, så både fram och bak. Provsitt bredvid, framför/bakom.

Barnet ska få bra lutning i stolen och selen ska vara i axelhöjd för att vara lagom, selen ska man också kunna dra åt hårt då passar stolen barnet.

Prova gärna själv att montera så du vet att du klarar det sen,  se så stolen sitter hårt eller passar den kanske inte bilen?

Gå sen hem, fundera, sök gärna lite på de modeller du fastnade för och få för och nackdelar, för alla stolar har för och nackdelar, prata gärna med andra som har de aktuella stolarna, facebookgruppen Bilbarnstolar kan vara ett bra alternativ.

Kanske passade inte alls den du funderade på eller säljaren sa att det var en jättedålig stol och propsade på att du ska köpa en annan, så man kan behöva tänka om. Sen när du har funderat så bestäm vad det blir för stol och köp. 🙂

Sammanfattning
1. Bestäm vilken sorts stol du ska ha, babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol, bältesstol, bilkudde, vilken prisklass du vill ha och se vad det finns för stolar som kan vara intressanta.

2. Åk till butik, prova stolen i bilen på ALLA platser i bilen barnet kan tänkas sitta på, prova med barnet i stolen och se så hen sitter bra. Går stolen att montera ok?  Testa själv att sitta bredvid, bakom/framför, går det bra att se ytterbackspegeln. Kan barnet sitta bra även när hen blir större?

3. Är stolen bakåtvänd till barnet som är under 5år?
Är den E eller i-size godkänd, är det en bakåtvänd bilbarnstol så är det bra om den är Plusgodkänd då vet man att den klarat hårdare krocktester.