BeSafe iZi Plus

BeSafe iZi Plus

BeSafe iZi Plus

IMG_4479 IMG_4480

iZi Plus är en Plusgodkänd bakåtvänd bältesmonterad bilbarnstol, 0-25kg, ca 6månader till 5år, (110-115cm)

Stolen kostar ca 4500kr och finns i flera olika färger.

Mått:

Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.

Sittdjup: 33 cm
Sittbredd längst inne vid ryggen: 22cm
Axelbredd: cm

Höjd till selen i lägsta läget: 24cm
Höjd till selen i översta läget: 37cm
Höjd till nackstödeet i högsta läge: 39cm
Höjd till huvudstödets topp i högsta läget: 61cm
Huvudstödets bredd: 12cm

Yttermått:
Bredd på sidan: 43cm
Bredd vid sits: 44cm

 

IMG_4506 IMG_4556

iZi Plus är en stol som man bör prova ut ordentligt i bilen innan köp, för den är en av de stolar som kräver lite större plats. I vissa bilar sitter den mycket bra i andra lite sämre. Det är en mycket omtyckt stol som räcker länge och har flera finesser som lutning under färd och magneter för att hålla selen åt sidan när barnet går i och ur.

IMG_4542 IMG_4538

Selen kan man fästa på utsidan av stolen med magneter som sitter i stol och sele. Då blir det lättare att sätta i och ur barnet.

IMG_4539 IMG_4540

Selens lås består av 2 delar man pusslar ihop och trycker ner i bälteslåset.

IMG_4488

För att förlänga selen trycker man in en spärr på fronten av stolen och drar i axeldelen av selen.

IMG_4545 IMG_4543

Huvudstödet går att höja i flera olika lägen, för att höja eller sänka så drar man uppåt i den gråa spärren. Fäller man fram nackstödet lite så ser man spärren men nackstödet ska vara lutat bakåt mot stolen när man höjer och sänker. Det kan vara lite knepigt att få loss spärren så man får ta i lite.

Selen är i korrekt höjd för barnet när selen är i höjd med barnets axel eller lite över.

Montering

IMG_4533

iZi Plus monteras med bilens bälte, underförankringsband som man fäster i bilen, frontbygel och stödben. Bilen som används på bilderna är en Citroen c3 Picasso.

IMG_4487

På sidan av stolen är det tydliga monteringsanvisningar.

IMG_4520 IMG_4518

Bilbältet fäster man dubbelt runt hornen på sidan av stolen och på kroken på bygeln.

IMG_4510

För att få stolen att sitta hårt med bältet så pumpar man ut bygeln tills stolen sitter hårt. Det gör man genom att dra denna spak upp och ner. För att lossa spaken puttar man den lilla piggen på toppen åt andra hållet då kan man pumpa bygeln åt andra hållet.

Bygeln går att pumpa ut 14cm så det kan bli stor benplats.

IMG_4491

Klämman fäster man på bilbältet vid kroken.

IMG_4485 IMG_4521

Banden kan man fästa på lite olika sätt i bilen, har man fasta öglor i bilen fäster man banden där, annars kan man fästa runt skenorna, något stag i bilen eller runt sätet. På bilden sitter banden fast i Axkids extraband så det blir en metallögla att ha Besafes band i. Stolen provas bara i bilen i vanliga fall sitter det en Axkid Minikid där därför fäste jag banden i öglorna.

IMG_4522

Stödbenet ska så lite snett framåt eller rakt ner, det får aldrig luta innåt mot stolen.

IMG_4534 IMG_4535

När foten på stödbenet visar grönt står det tillräckligt hårt i golvet. För att ändra stödbenets längd trycker man på den stora gråa spärren och drar stödbenet nedåt eller uppåt.

IMG_4527 IMG_4533

iZi Plus har lutningsfunktion när barnet sitter i stolen, man ska dock använda lutningsfunktionen på rätt sätt. När barnet är vaket kan man ha stolen lite mer upprätt och när barnet somnar kan man öka lutningen så mycket att barnets huvud inte faller framåt. Man ska inte ha något liggläge utan sträva efter att stolen är så upprätt som möjligt. Skillnad på max och min lutning är ca 13grader.

Lutningen bör aldrig bli mer än 30-35grader för de minsta barnen och mer upprätt ställning för de äldre. Hur man mäter lutningen går att läsa här. Hur man mäter bilbarnstolens lutning

IMG_4840

Mindre barn brukar sitta mycket bra i iZi plus, den räcker till ca 112-118cm eller barnet väger 25kg, stolen är för liten på längden när barnet inte får plats under nackstödet. Man kan byta till stolen från babyskydd när barnet är ca 6månader. Barnet måste ha kontroll över huvudet, orka sitta mer upprätt och att selen hamnar i axelhöjd.

 

IMG_4655 IMG_4654

Barnet på bilden har växt ur iZi Plus, han är 115cm och får inte in axlarna under nackstödet. Selen är kort så den går inte heller att knäppa runt honom.

Tillbehör

IMG_4542 S3540039 (1)

Till iZi Plus finns det en babyhugger/babydyna som gör att stolen passar lite bättre för de minsta barnen.

Det finns också skyddsklädsel och bältessamlare.

Fördelar med iZi plus är att den är ombonad så små barn sitter ofta bra i den, man kan luta under färd och den är Plusgodkänd. Tack vare magneterna i selen så är selen ur vägen när barnet ska i och ur, sen räcker den länge så barnet kan åka bakåtvänt och säkert länge.

Nackdelar med stolen är framförallt att den kräver enhel del plats och kan vara krånglig att montera i vissa bilar om man vill kunna sitta framför stolen. Den är tung och otymplig så inget man gärna flyttar och bär med sig.

Tack Emma för att jag fick prova din stol. 

5 thoughts on “BeSafe iZi Plus

 1. Madelene says:

  Hej! Har precis gjort ett försök till att montera en besafe izi plus. Hur mycket vi än försöker dra i förankringsbanden så går de inte att få hårdare spända..trycker ett knä i stolen, och de känns lösa, men det händer inget om man drar i bandet..
  så stolen är lite ruckbar och jag vet inte hur man ska få det att fästa ordentligt. Har du några tips?

  • admin says:

   det brukar gå lättast om man monterar bälte först, sen pumpar ut bygeln så långt det går så stolen sitter fast. Sen fäster banden och är 2 så en trycker ner stolen i sätet med kroppsvikten samtidigt som den andra drar i banden och sen testar att pumpa ut bygeln mer om det går och sist tar stödbenet.

   Ibland kan man ha bältet lite lösare och trycka ner stolen och dra åt för att sen dra åt bilbältet mer och pumpa ut stolen. Men då kan banden bli lösare, så det beror på vart banden sitter. Men bra om man är 2 och en trycker ner stolen från ryggen och rakt ner i sätet.

  • Patrik Bolin says:

   Börja med att fästa bältet så hårt att du kan kan knäppa det. Sedan så tiltar man ner stolen och drar sättet framför stolen så nära bilstolen det går.

   Spänn remmarna runt sättet, när dem sitter hårt så för man fram sättet. Nu sitter stolen hårt 🙂

 2. Ellinor says:

  Min dotter är inte 4år ännu och väger 25kg nu! Vad skulle du ha gjort? Jag vill helst inte byta till en framåvänd stol redan, men vad är säkrast?

  Mvh

  • Kiwi says:

   Hej, det beror på vilken stol du har, har du izi plus så kan du överskrida den vikten. Stolen är plusgodkänd och har klarat test med högre påfrestning än vanliga testet för att bli godkänd att använda på marknanden. Så jag hade utan tvekan använt den över 25kg. Mitt barn åkte i en minikid när han vägde 28kg och den är också plusgodkänd. Men du kommer inte få ok från besafe eftersom de inte får säga något annat än vad godkänandet säger.

Comments are closed.