Stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?

12047152_10153410099082740_8465039517515757204_n

Ett barn på 8 år, 129 cm och 23 kg i en axkid kidzofix.

Barn bör åka bakåtvänt tills det är absolut minst 5år och väger 18kg. Ja bältesstolar och kuddar är godkända från 15kg, vilket många 3åringar väger, men det är ingen säker lösning. Så små barn riskerar bla. att glida ner i bältesstolen och få midjedelen av bältet för högt och då få inre skador av bältet i krock. Deras nackar  är inte starka nog att hålla emot huvudet vid krock.

Det blir stora krafter vid en krock och barnets huvud är stort i förhållande till kroppen och musklerna kan inte hålla emot. Det blir som att släppa en jojo när man rullat ut snöret. En knyck när snöret tar slut. Samma sak blir det för nacken vid krock. Den knycken klarar inte nacken och risken är stor för “intern halshuggning”.

När barnen blir större så blir musklerna starkare och skelettet hårdnar, men det är ändå säkrare att åka bakåtvänt än framåtvänt även för oss vuxna. För barn är det 5gånger säkrare att åka bakåtvänt än framåtvänt.  Mer finns att läsa på NTFs hemsida. NTF

Barn är mjukare i kroppen än vi vuxna så de har sällan något problem med att sitta lite ihoptryckta, titta på ditt barn nästa gång det leker eller sitter, inte så ofta som de sitter som vi utan sitter skräddare på golvet, ligger som bollar i soffan osv. Så om vi vuxna ser till att hålla tyst om att vi tycker det ser trångt ut så kommer barnet troligen inte klaga. För om barnet har ont och sitter obekvämt så kommer vi ju förstå det, för barnen brukar ju vara duktiga med att gnälla, gny och klaga högt när saker inte är bekväma och sköna.

Men hur gör man då, det blir ju trångt fort och bökigt att få in barnen i bilen, så mycket lättare att vända vid 3-4år. Hemligheten är att ha rätt stol till rätt bil och barn. Ja det är stor skillnad mellan alla stolar. Man bör välja en stol som räcker till 25kg för då sätter inte vikten stopp, endel barn väger över 25kg när de är 4-5år men de flesta gör det inte.

De stolar som har lång rygg och räcker till 120cm och uppåt är:
Axkid: Minikid 1 och Minikid2, Rekid.
Britax: Max-way och Max-Way Plus, Two-way
Klippan: Century och Opti 129, den senare har inte kommit till Sverige än. Dessa 2 räcker till ca 135cm.

Begagande stolar som räcker länge är Axkid Kidzofix, Duofix och Kidzone och AktaGraco Belogic.

Samma barn i alla stolar, ungefär vid samma tidpunkt på dessa 5 bilder under.  Men beroende på bil och stol så sitter barnet bättre eller sämre. Barnet är ca 110cm och väger 20kg.

max-way stor 
Britax max-way och Two-way i citroen c3.

 IMG_2022IMG_9856
Concord reverso i citroen c3.

IMG_0312
Axkid Duofix i Citroen C3.

 

10247276_10153431554840770_34710079810838014_n
120cm och 22kg i en Axkid minikid.

IMG_4656

6åring på 115cm/23kg i axkid minikid och britax two-way, finns ca 4cm kvar i bägge stolarna.

Samma barn som ovan i Minikid, men här 7år, 125cm/27kg. Får fortfarande plats men nu är det precis så det går och lite krångligt att knäppa selen men den går att dra åt ca 5cm.

max-way2 max-way

6åring på 115cm/23kg i Britax max-way, finns ca 2cm kvar att växa i men stolen är för trång för axlarna, dock har barnet breda axlar så för ett smalare barn kan det fungera bra.

En annan sak som spelar in är hur man kan montera stolen, går den att montera en bit ut på sätet så ger det mer benutrymme. Endel stolar, bla. vissa som monteras med isofix sitter nära sätet så benutrymmet blir minimalt. De flesta bältesmonterade stolar kan man flytta in och ut på sätet för att skapa mer eller mindre benutrymme, 1/3 av stolen får ofta vara utanför kanten.  Kolla i manualen för din stol om det är möjligt.

Stolar som har låga sidor vid låren och djup sits brukar passa större barn bättre än de med högre sidor, barnen kan då sitta skräddare eller ha benen på utsidan av stolen och variera sitt sittande. Visa barnet att det går att sitta skräddare, ha fötterna på sidan av stolen eller mellan stol och ryggstöd.

Axkid minikid på alla bilder, barnet är 110cm och 20kg.

IMG_2877 IMG_3150 IMG_3152 IMG_3153

Så med några enkla steg kan man ofta lösa så barnet kan åka bakåtvänt till 120-125cm utan problem. Flytta ut stolen på sätet så det blir mer benutrymme, visa barnet att man kan sitta med benen på olika sätt, ev. köp en annan stol.

Fler bilder på barn i olika åldrar i de största stolarna finns här https://dyrbarlast.se/axkid/bakatvant-for-stora-barn/

Stort tack till er som bidrar med bilder på era barn. 🙂

8 thoughts on “Stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?

 1. Kenneth Runerås says:

  Tanken är väldigt god. Visa gärna bilder på hur detta ser ut vintertid.

 2. Johanna says:

  Man ska inte ha tjocka kläder i bilen (pga säkerhetsrisk) så det borde se ganska likt ut. Långbyxor, tröja och kanske en filt över. 😉

 3. Sofia says:

  Hej.
  Jag har en fråga, du verkar ju vara kunnig inom bilstolsdjungeln! Min son på drygt tre år ca 100 cm lång och ca16 kilo åker i en besafe med isofix, som är godkänd upp till 18 kg. Tanken är att vi ska köpa en ny stol utan isofix, som går till 25 kg, och att lillebror ska överta den gamla. Men så var jag in och pratade med en säljare i butik idag och han sa att , äveb fast isofixstolarna har en maxvikt på 18 kg så kan man ändå använda dom på tyngre barn. Stämmer det? Han tyckte allts att vi skulle köpa en till likadan, eller att vi redan nu vänder på storebror, men jag tycker det känns för tidigt. Har du några råd till mig? Och om man väljer mellan besafe och max way plus, vilken tycker du är bäst och säkrast? Tacksam för svar!

  • Kiwi says:

   Hej, isofix är bara till 18kg det ska man inte överskrida. Det har att göra med att isofixfästet i bilen är godkänd för 33kg då man räknar på stol+barnets vikt. Finns några som är godkända för lite mer vikt men då är det i-size stol och max 105cm.

   Besafe Izi plus och Britax Max-way är bägge bra och säkra stolar. Skillnaderna är att Plus tar större plats än Max-way och är betyligt tyngre om man ska flytta stolen. Min favorit av de är Max-Way för den räcker längre till ca 120cm och Plus till ca 116cm, är lite olika mellan olika barn. Men de kan sitta längre i max-way. Den går att montera så den tar liten plats och många större barn gillar att de kan sitta med fötterna ned mellan säte och sits.

   Men bägge är säkra och Plusgodkända som är det tuffaste testet som finns. 🙂

 4. Mattias says:

  Hej en dum fråga kanske men mäter man från kanten på stolen eller nackskyddet mot toppen av örat?

  Mvh Mattias

  • admin says:

   Stolar som har kraftiga huvudstöd så är det till toppen av huvudstödet, men om det är stol med mjukt huvudstöd tex. som maxi-cosi mobi har så går man efter stolens kant. Väldigt enkelt förklarat så är det hårdplast i huvudstödet går man på det är det mjuk kudde är det stolens plastskal.

Comments are closed.