Axkid minikid1

Axkid Minikid1

 

Bakåtvänd bilbarnstol 9-25kg, pris ca 2500kr.

Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.

Axkid Minikid1 Innermått

Sittdjup

30
Sittbredd längst in

25

Axelbredd

30

Höjd till selen i lägsta läget

30

Höjd till selen i högsta läget

42

Höjd till huvudstödet i lägsta läget

Höjd till huvudstödet i högsta läget

39

Längd till grenspännet

12

Huvudstödets bredd längst in

16

Huvudstödets bredd längst ut

26

Huvudstödets djup

Axkid Minikid1 Yttermått

Höjd med huvudstödet i högsta läge
Längd max/min
57/66

Bredaste punkt

48.5
Bredd axelhöjd

46

Bredd vid sitsen

40

 

Axkid Minikid är en bakåtvänd stol som har lång rygg och räcker länge, den passar även små barn och ihop med babydynan som finns som tillbehör så sitter små barn ofta bra i stolen. Det finns också en lutningskil som extra tillbehör som gör att man kan få bra lutning för de minsta barnen även i bilar med skålade/djupa säten.

Huvudstödet är självjusterande och åker ner i rätt höjd när man drar åt selen. Stolen räcker tills barnet är ca 115-120cm långt så oftast kring 5-6år. Stolen är urväxt när barnet väger 25kg eller barnets axlar slår i huvudstödet så barnet inte får plats i stolen.

IMG_2877

Stolen har djupa sidoskydd vid ryggen men lägre sidor vid barnets lår, det gör att barnen kan sitta skräddare eller ha fötterna på sidan av stolen. Stora barn kan då sitta bekvämt och ändra benställning även om det är trångt om benplats. Barnet på bilden är 110cm långt.

Montering

Stolen monteras med bilens 3-puntks bälte, stödben och underförankringsbanden. Banden är också speciellt med axkids stolar då de är självåtspännande så man trycker ner stolen i sätet så dras de åt. Man slipper då stå och dra i banden, blir mer kraft genom att trycka ner stolen istället så det går ofta lätt att montera minikid.

Har man öglor i bilen så klickar man fast banden direkt i öglorna. Har man inte öglor så använder man de medföljande banden och trär runt något fast i bilen och sen klickar fast underförankringsbanden i de metallöglor som sitter på de medföljande banden.

 IMG_0066IMG_3436

Eftersom det är en isofixarm som sitter på bandet och man fäster i öglan så går det lätt att få loss bandet från öglan vilket är en fördel när man monterar om stolen.

IMG_2813
Bilens 3-puntks bälte fäster man genom stolens stomme och låser fast på sidorna med bältesklämmorna.

På bilden ser man också frigolitkilen som finns som tillbehör som man sätter mellan stol och säte och ställer lutningsfoten på. Man kan dra in och ut foten för att ändra vinkeln på stolen i 5 olika lägen.

IMG_1441

På baksidan av stolen finns stödbenet, det går att dra ut i 2 delar och man kan få det att bli mycket långt så det passar i de flesta bilar. Stödbenet ska alltid peka rakt ner i golvet eller helst lite snett framåt. Stödbenet måste man ALLTID använda vid montering i baksätet. Monterar man stolen fram och får stolen att stå stenhårt och rakt emot instrumentpanelen så behöver man inte använda stödbenet.

På bilen på bilden är instrumentpanelen lite välvd och det sitter ventilationsutgångar ivägen så det går inte att montera stolen rakt mot panelen därför används stödbenet även i framsätet här.

Monterar man emot panelen måste man se till att det är minst 5cm gärna 10 mellan stolens högsta kant/barnets huvud beroende på vad som sticker upp högst och vindrutan. Kan man montera stolen emot instrumentpanelen så ser man ofta i ytterbackspegeln också.

73182_10151649415007176_1129523237_n

Sätter man stolen så långt in på sätet som det är möjligt så tar stolen inte så stor plats, det blir dock inte så mycket benutrymme men tack vare de låga sidorna vid låren och djupa breda sitsen så kan även stora barn sitta bekvämt så.

IMG_1442

Man kan också flytta ut stolen längre på sätet, 1/3 av stolen får vara utanför kanten, dvs. hela gummiklacken, det gör att man får bra plats för barnens ben.

 

Att sätta fast barnet i stolen

Axkids stolar har en speciell egenskap, när man drar åt selen så åker huvudstödet ner i lagom höjd, så man kan ha olika långa barn i stolen utan att behöva krångla med att ändra läget på selen.

För att förlänga selen finns en spärr som sitter mellan barnets ben, på de första modellerna av minikid så sitter spärren långt ut vilket gjort att endel små barn kan lossa den själv. Detta har axkid ändrat så numera sitter spärren längre in. Blir lite svårare för oss vuxna att förlänga selen men också för de små barnen. De äldsta barnen kan fortfarande nå att förlänga selen.

IMG_5442IMG_5441

Den äldre modellen av spärr till selen.

IMG_5443IMG_5437
Den nyare modellen.
Tips för att dra åt selen korrekt
Ibland kan det vara lite svårt att dra åt selen korrekt, nackstödet kan åka upp av sig självt när barnet rör sig. Det beror oftast på att man inte dragit åt selen tillräckligt hårt. Se till att dra åt vid höfterna först och sen resten av selen. Ett knep är att dra ner huvudstödet så det kommer någon cm ovanför barnets axlar, kolla första gången ungefär vart nackstödet hamnar då. Sen låter man nackstödet åka upp lite och klicka till, då låser det sig så det inte kan åka ner mer utan man kan dra åt hårt i selen och den blir hårt åtdragen utan att nackstödet åker ner.

För när det åker ner kan det ibland hamna under barnets axlar, när barnet sen rör sig i stolen så åker nacksstödet upp och selen blir lösare och sen dras den åt när nackstödet åker ännu högre upp. Det finns lås för att låsa nackstödet så det inte åker upp, kan vara bra att använda för de mindre barnen.

På undersidan av stolen sitter åldersklockor för att se när stolen är tillverkad.

IMG_0067

På baksidan högt upp ska det också sitta en klisterlapp med Id-nummer, med det kan axkid spara information om varje stol.

Ta av och på klädseln

https://dyrbarlast.se/axkid/hur-man-tar-av-kladseln-pa-axkids-bakatvanda-stolar/

Bilder på barn i stolen

IMG_5514
110cm och 20kg, har ca 5cm kvar att växa i stolen. Dock är det en Axkid Duofix på bilden men sitsen är exakt likadan som minikid.

IMG_1440
ca 100cm och 18kg.

7 thoughts on “Axkid minikid1

 1. Emelie Lindberg says:

  Hej! Går det bra att ha axkid minikid i mitten bak (på en Volvo v70)?
  Mvh/ Emelie

  • admin says:

   Det kan gå, beror på hur man monterar, lutning, benutrymme osv. Bäst är att provmontera i den bil det gäller.

 2. Sarah says:

  Hej, ser att detta är ett lite äldre inlägg men chansar ändå. Jag har en minikid 3 och vill montera den lite längre ut på sätet, men så fort jag drar åt bilens bälte så åker den tillbaka in mot stolsryggen så att det blir utan benplats. Hur går jag tillväga för att montera den med benplats så att den sitter hårt?

Comments are closed.