Isofix, vad är det?

Isofix

IMG_3724 IMG_5073 

Isofix är “metallpinnar” som sitter i bilens säte mellan ryggstöd och sits, det finns oftast bara i baksätet men i ett fåtal bilar finns det fram också. I nyare bilar finns det monterat från fabrik, i endel äldre kan man eftermontera kolla med din återförsäljare om det går eller inte.

Dessa är godkända för att klara 33kg totalt, så barnets vikt+stolens vikt när det handlar om babyskydd eller bakåtvända stolar. Därför finns det i-Size stolar som har olika max-vikter på barnet. Det beror på om stolen är lättare eller tyngre. Det vanligaste är att stolen har 18kg begränsning.

Stolar som är isofixmonterade men inte i-Size utan godkända via Ece, är godkända till 18kg. Men kontrollera i stolens manual vad som gäller för din stol.

IMG_3719

Det ska sitta märkningar på sätet om det finns isofix men det är inte alltid man har det. Så ser du inget fäste testa att sticka handen mellan säte och sits. Det är långt ifrån alla bilar som har såhär tydliga fästen som på bilden ovan.

I bla. nya Passat som är I-size godkänd så finns det ett lock över fästena som man måste ta bort först.

IMG_5685 IMG_5686

Om fästena sitter långt in kan man ha hjälp av hylsor som man kan fästa på isofixen för att lättare få fast bilstolen. Det finns de bilar som redan har dessa ledningshylsor fast i sätet, det underlättar monteringen av bilstolen.  Ett problem med det är att vissa stolar inte kan sitta tajt mot sätet. Jag har märkt det framförallt med bältesstolar. Vinkeln mellan säte och stol blir fel för att isofixarmen ska sitta riktigt bra. Så jag föredrar lösa hylsor för då kan man vinkla isofixarmen i höjdled så den passar stolen bättre.

i-size
i-Size är nya godkännadet när det gäller bilbarnstolar, det ska enkelt förklarat underlätta valet av bilbarnstol för alla stolar som är i-Size godkända ska passa i-Size godkända bilar. Har bilen och stolen detta märke så är de i-Size godkända och ska passa ihop. Man kan använda vanliga isofixstolar i i-Size bilar och tvärt om ifall stolarna sitter korrekt.