Tinitell, en bärbar mobiltelefon för barn

Tinitell

http://tinitell.com/

Pris ca 1500kr/149dollar.

IMG_1263

Tinitell är en mobiltelefon/gps för barn som man bär på armen som en klocka, det är dock ingen klockfunktion på den. Den är vatten och smutstålig och ska tåla att barnen kan leka med den på armen.

tinitell
(Bild lånad från Tinitell.com)

Tinitell finns i 4 olika färger, aprikos, blå, turkos och svart. Den svarta är inte så svart som på bilden utan mer mörkgrå.

Den är väldigt enkel med en stor knapp på mitten och en yttre ring med lysdioder för att kunna se batteristatus och ljudnivå. Trycker man på stora knappen och håller in den så startar telefonen, håller man in en längre stund när den är på så stängs den av.  Med den knappen så startar man och avslutar telefonsamtalet också.

IMG_1273

På sidan sitter 2 knappar, en med plus och en minus. Med de kan man göra olika val. Man kan kolla batteristatus, välja vem man ska ringa till och höja och sänka ljudet.

IMG_1268

På andra sidan sitter luckan för sim-kortet. Den använder ett microsimkort, dvs. mellanstorleken. För att få upp luckan måste man skruva loss en skruv. En pytteliten skruvmejsel ingår när man köper telefonen. Baksidan av skruvmejseln är bra att använda för att trycka på simkortet när det ska ut. Det är lite svårt annars att trycka på kortet så det hoppar ut.

För att kunna ringa och använda GPSen behövs ett simkort som klarar 2G, Telia, Tele2 och Telenor har detta. Vi har använt oss av comviq kontantkort (tele2)  och Vimla (telenor) och bägge har fungerat bra. För oss har det dragit 0.45MB under en dag då vi var ute 5timmar och barnet sprang runt hela tiden.

IMG_1276

Baksidan av telefonen där sitter magnetfäste för laddaren. Telefonen har ett litet batteri som inte räcker så länge, ca 3 dagar om den är i standby och en dag om man använder den så GPSen går igång.

IMG_1277

Laddaren fäster man enkelt på baksidan och andra änden är USB så man kan ladda i dator, eller annan usb-kontakt. Finns både fördelar och nackdelar med detta men en stor fördel jag tycker är att det är enkelt att ladda upp telefonen igen om man är ute med en Powerbank/extrabatteri. Det går fort att ladda upp den så under en lunch eller fikapaus med barnen kan man ladda den om batteriet börjar ta slut.

IMG_1275

Det är ett vanligt klockarmband så barnen kan ta loss den själva, det finns inget som larmar om barnet tar av sig den. Omkretsen är 13-19cm, jag som har 16,5cm omkrets på min arm har fästet i det näst största läget. Det är 9 olika lägen att välja på.

Bandet är i plast och det blir lätt svettigt och varmt, barnet som testat tyckte den var lite hård i början men har vant sig nu. Vi har haft den över långärmad tröja för att minska att telefonen gör så det blir svettigt och varmt nu när det är varmt ute. Men det är nog en individuell sak om barnen tycker det blir för svettigt eller inte.

Appen

För att lägga in nummer och se vart Tinitell befinner sig använder man en app på mobilen, via den kan man lägga in 12 olika nummer, i dagsläget kan man inte blockera att andra kan ringa till telefonen så länge de har mobilnummret. Kanske kommer det en funktion senare där man kan blockera andra från att ringa upp barnet.  Men det är dessa 12 nummer som barnet kan ringa via sin Tinitell.

Man lägger in nummret och talar in ett namn eller liknande som barnet hör när hen trycker på knapparna för att välja vem hen ska ringa till.

IMG_1257

Via appen kan man sen se vart barnet befinner sig, för att GPSen ska fungera måste barnet röra på sig. Vi har testat att ha telefonen på armen när vi cyklat, ibland har det fungerat och ibland inte. Men när man går och leker och rör armen så är GPSen igång.

De räknar med träffsäkerheten är 1m utomhus och 20-40 meter innomhus där det finns wifi-punkter. När det inte finns wifi punkter, siktar de på 400 – 500 m träffsäkerhet på  landsbygden och mindre än 200 meter i tätortsområden.

Av det vi provat så har det ibland varit nära och ibland en bit ifrån så lite skiftande träffsäkerhet.

Man ser dock inte vart man själv befinner sig så det kan vara lite svårt att få en uppfattning om hur långt bort barnet är ifall man inte har koll på gator eller det är en träff där det inte finns några gator på kartan. Det är en funktion jag saknar att kunna se vart jag själv befinner mig för att snabbt se åt vilket håll jag ska gå.

Man kan inte heller se historik och följa barnets fotspår utan bara se vart barnet är just nu.

Ringa/svara, andra funktioner

För att ringa trycker man en gång på den stora knappen i mitten, sen kan man via knapparna på sidan hoppa upp och ner i listan över förinställda nummer. Vid varje knapptryckning läses den röstanteckning man gjort upp. Barnet som testat den fattade snabbt hur man gör.

När man kommer till det namn man vill ringa trycker man en gång till på stora knappen, är man lite långsam så lampan slockar måste man trycka igen och leta rätt på namnet. Hur man ringer med sin Tinitell

För att svara så trycker man på den stora knappen och talar i telefonen, varje gång det ringer och numret finns lagrat så läses det upp så barnet vet vem som ringer. Telefonen ringer med ringsignal samt vibrerar. Hur man svarar på sin Tinitell

Man kan via knapparna på sidan se batterinivå och ändra ljudet på ringsignalen och ha den på bara vibration. Kolla batterinivå och höja/sänka ljud


Slutsats

Vi har använt Tinitell i 2 veckor, barnet som testat är snart 6år. Han förstod snabbt hur den fungerade och kan ringa och svara och hantera alla funktioner.

Vi är mycket nöjda med den i allmänhet men ser att det finns vissa bitar man kan utveckla mer. Men på dessa 2 veckor har det varit flera tillfällen där jag känt att Tinitell har gett frihet och extra trygghet.

Nackdelar

Jag ser är dels att batteritiden är begränsad, än har vi inte testat den mer än 5 timmar i sträck, men är man ute en hel dag och barnet rör sig så GPSen är igång drar det enhel del batteri. Vi tänker ha med oss en powerbank för att kunna ladda vid pauser.

Sen är det värmen, att bandet blir varmt och svettigt och barnet tycker det är obehagligt ett tygarmband hade kanske varit bättre på den punkten men svårare att hålla ren.

En annan del är hållbarheten, jag har redan sett att hålen för högtalare/microfon är stora nog för att grus och små sandkorn kan täppa till, det har fastnat ett gruskorn i men det trillade ut sen av sig självt.

Det jag önskar är också att man hade en annan sorts karta där man kan se vart man själv befinner sig i förhållande till barnet och följa barnets spår kanske den senaste timmen för att se åt vilket håll barnet rört sig om hen gått vilse.

Vore också bra om man kan tvångsstarta den via appen om barnet stängt av telefonen själv av misstag eller medvetet.

Priset är också lite högt eftersom man dels ska köpa telefonen och sen ha data och samtal via en ett abonemang i någon form, men för den frihet och trygghet vi fått så är det värt varje krona.

Fördelar

Det kan se ut som om det är mycket nackdelar men vi är väldigt nöjda, det är kanske inte något som passar för alla, dels är det biten med att övervaka sitt barn, något alla inte tycker om. Sen är den begränsad mot en vanlig mobiltelefon, man kan inte skicka/ta emot sms, ringa andra nummer än de förprogrammerade men den är gjort för att barnen ska kunna ha med sig överallt, så liten och smidigt är viktigare än många funktioner.

Det vi älskar med den är att barnet och den vuxna får extra trygghet i att man kan nå varandra. Vi har varit på en marknadsdag med mycket folk och jag som vuxen har kunnat slappna av lite för jag vet att om vi tappar bort varandra så är barnet bara ett telefonsamtal ifrån mig. Barnet som testat har tendenser till att vandra iväg och inte be om hjälp så det blir mycket lättare om han kan ringa själv när han inte hittar.

Våran plan är också att använda den när barnet går hem till kompisar, för att slippa be vännens föräldrar att ringa om det behövs. Barnet som testat har matallergier så då kan han ringa själv och fråga om något han erbjuds är ok eller inte att äta. Blir mer självständighet så.

Har man barn som leker själv i lekpark eller ute så slipper barnet bära runt på en större mobil i fickan, med Tinitell är den med överallt och det är svårt att missa ett samtal när det ringer och vibrerar på armen.

Jag tycker det är bra att man kan programmera in nummer så barnet bara kan ringa de numren och inget annat, samt att det inte kräver att barnet kan läsa eller kunna siffror. Det har varit lite problem med att få GPSen att visa rätt ställen i början men nu har den fungerat väldigt bra. Man ska tänka på att detta är en ny produkt som precis kommit ut på marknaden, släpptes våren 2016. Så det kommer uppdateringar löpande.

Den är lätt att hantera och barnet har svarat och ringt många gånger.

Vi använder Vimla som kort nu, hittade ett bra erbjudande och på 1 MB data klarar man sig är min erfarenhet framförallt om barnet inte bär Tinitell hela tiden.

Vi ser fram emot att få testa den mer i sommar på alla djurparksbesök och liknande vi ska göra. Nästa vecka ska vi ha med den på lilla Vätternrundan, det känns väldigt tryggt att veta att barnet kan nå mig om något händer när han cyklar.

Vi har inget sammarbete med Tinitell, Vimla eller Comvic utan allt som skrivs är mitt och barnets åsikter.

This entry was posted in Mobiltelefon, Övrigt, Tinitell. Bookmark the permalink.

4 Responses to Tinitell, en bärbar mobiltelefon för barn

  1. Ronnie says:

    Hur har det gått nu snart ett år senare? Fortfarande nöjda? Vi funderar själva på att köpa en sådan klocka. Därav frågan.

    • Kiwi says:

      Hej
      Ja vi är fortfarande nöjda, framförallt nu när de gjort uppdateringar så man kan se både sin egna position och Tinitell då är det mycket lättare att se vart barnet befinner sig och gå åt rätt håll. Förut såg man bara barnets position på kartan så det var svårare att hitta. Dock finns endel att önska när det gäller kartorna, den är inte så detaljerad om man rör sig utanför staden men jag tycker det funkar ändå med att hitta när man kan se bägges positioner och gå efter det.

      Den är mycket stabil nu, har varit lite buggar i början men nu tycker jag den funkar väldigt bra. En annan uppdatering är att Gpsen inte är igång hela tiden utan bara när appen är igång om jag fattat det tekniska rätt, så batteriet räcker mycket längre nu. Vi kan lätt vara ute en hel dag utan att behöva ladda den.

      Den har fått lite repor men stått emot lek bra, så känns helt ok. Enda stora nackdelen jag ser är laddkabeln som är så liten så jag har tappat bort 2st, men som tur är går de att köpa nya på mediamarkt 😉 Sen måste barnet vara i rörelse för att gpsen ska fungera, så ha på armen och cykla då registeras inte rörelse förens barnet går av och börjar röra på armen. Det är inget jag sett som något större problem. När sonen haft den på cykellopp så har jag satt den på foten istället för då registreras vart han är och ringa ska han ändå inte göra när han cyklar.

      Men för vanlig lek så är den igång bra.

      Vi har använt den på riktigt några gånger och även om barnet vägrade svara när jag ringde så kunde jag via gpsen se att han fortfarande var kvar i butiken, det var innan man kunde se bägges positioner så jag fick leta själv men var ändå trygg med att han inte gått ut. 🙂

      Har tänkt uppdatera inlägget med de nya funktionerna och uppdateringarna som kommit men inte hunnit än.

  2. Karin says:

    Hej,
    Jag undrar hur det är med vattentåligheten? Förstår ju att man inte ska doppa den, men tänker att det kan vara lätt hänt att den oavsiktligt får en del vatten över sig när barnet tvättar händerna, leker i någon vattenpöl etc. Hur har ni upplevt det?

    • Kiwi says:

      Regn har den klarat, sen har jag tagit av när det varit bad i fontän tex har inte vågat chansa. Men skyfall har gått bra och lite vattenpölplask.

      Men på stranden med mycket vatten och sand skulle jag inte ha den.

Comments are closed.