Axkid Movekid

Axkid Movekid

(I samarbete med Axkid)

Axkids senaste stol är Movekid R129-godkänd och Plusgodkänd, 61-125cm och hela 36kg.

Pris:4999Sek
Länk till shoppen Axkid Movekid – Tar – Dyrbarlast.se

Stolen är en R129-variant av Wolmax och Move, även om det inte är många delar man känner igen. Det är en helt ny stol väldigt lik Minikid3 och 4.

Man monterar med bilbälte, stödben och band som på Minikid 3/4 men här är det inte självåtspännade band utan manuella man drar åt själv. Samma som var på Wolmax och Move.

Även lutningsklossen under känns igen från Wolmax/Move, och har 2 lägen, ett där klossen är infälld och ett där den är utfälld, det ger en skillnad på ca 20grader.

Skulle det inte räcka så kan man använda en extra lutningskil för att få till mer lutning.

https://www.youtube.com/watch?v=MX504XK40aw

Huvudstödet går att ställa in i 13 olika höjder och till skillnad från Womax/Move så är det fasta lägen där huvudstöd och sele ändras ihop. Man behöver inte trä om selen som på Wolmax/Move. Det är manuella steg, man drar i spärren på toppen och höjer så inte självjusterande som på Minikid-stolarna.

Lägsta läget för selen är 27cm och högsta 45cm. Som jämförelse så har Minikid 3/4,  47cm och Besafe Stretch också 45cm som högsta. Så den räcker till ca 135-140cm beroende på om barnet har lång rygg eller inte.

En sak som endel tycker är svårt med Minikid-stolarna är att det blir en kant i ryggen. Det är för att huvudstödet ska kunna åka ner när man drar åt selen. På Minikid 4 har stolen fått en platta för att täcka över den kanten som är när huvudstödet är högre upp.

Även Movekid har den plattan men här finns ingen kant utan det är plant hela vägen i ryggen.

Den har samma huvudstöd som Minikid4 och spärren för att höja och sänka huvudstödet sitter på toppen.

Movekid har ett extra sidokrockskydd man fäster på sidan som är emot bildörren. Precis som på Minikid 3/4.

Det är samma lösning för att fästa bilbältet som på Minikid3/4, en centrealt placerad klämma.

Underförankringsbandet är ett långt band med tygögla i ena änden och en metallkrok i andra.

Antingen trär man bandet med tygöglan runt bilstolens skena eller runt sätet. (Se manualen för monteringssätt.) Sen fäster man metallöglan i stolen som bandet till höger.

Eller så kan man vända på bandet och fästa tygöglan i stolen och fästa kroken i fast ögla i bilen. Då kan man dra bandet uppåt och får mycket större kraft än om man ska dra bandet nedåt. Banden är lätta att dra åt, lättare än andra märkens band jag provat.

https://www.youtube.com/watch?v=nAK45LnPTo8

Stolen är godkänd från 61cm och har ett ordentligt småbarnsinlägg som gör att mindre barn kan sitta bra i den. Dock ska man vänta tills barnet orkar sitta upprätt innan man byter. Kan barnet sitta i matstol så brukar det gå att byta till stol 2. Kontrollera så barnets axlar når upp till selen.

Jag har provmonterat Axkid Movekid i Citroen C4 Cacutus 2018 och jämfört med en Britax Max-Way Plus. Max-Way har utgått nu men varit en omtyckt stol som varit lätt att bära och montera. Den har också manuella band och huvudstöd man ställer in i olika steg så Movekid är lik den på flera punkter.

Bägge stolarna står monterade med 21graders lutning, det är det mest upprätta läget för bägge stolarna i denna bil. Benplatsen, dvs från ryggstöd på barnstolen till ryggstödet på bilen är 44cm på bägge stolarna.

Sittdjupet på Movekid är ca 28cm och på Max-Way Plus 24cm, så Max-Way Plus ger lite mer plats till ryggstödet och om man monterar helt utan benplats så kan den ta några cm mindre plats.

Här är det samma lutning och samma benplats och stolarna tar lika stor plats i bilen. Sätet framför har en lutning på 11grader så det är upprätt som man ska ha. Stolarna tar i på lite olika ställen. Max-Way Plus är lite högre än Movekid så ska man montera och jaga cm kan det bli större skillnad mellan dessa stolar beroende på utformningen av sätet framför.

Stolen är som Minikid3/4 bara 44cm bred vilket gör att man kan få in flera stolar i bredd, här är det Max-Way Plus längst bort, Minikid 3 i mitten och Movekid närmast i bild i Citroen C4 Cactus. Monterar man så stolarna går lite mer omlott så får man ännu mer plats.