TinySeats- den lilla bilstolstillverkaren från Sverige

(i sammarbete med TinySeats)

Det är kanske inte så många som känner till TinySeats, jag fick kontakt för nästan exakt 3år sedan efter att jag såg deras stol på IndiGo och blev intresserad eftersom det var en ihopfällbar stol som skulle fungera på resa. Den kategorin stolar fanns egentligen bara den uppblåsbara Nachfolger Hy5 som alternativ, vilken var svår att hitta i Sverige.

Glatt överaskad blev jag när det visade sig att det var 2 svenska killar som låg bakom stolen. 🙂

Här är deras historia om varför de startade med något så ovanligt som att börja tillverka en bilbarnstol.


“TinySeats grundades 2016 av en småbarnspappa som inte hittade någon bilbarnstol som motsvarade hans behov. Det han sökte var en säker bakåtvänd bilbarnstol som var smidig att använda, lätt att transportera och enkel att installera. En stol som kan fungera om man inte har egen bil utan delar med andra.

Det har varit en lång process att nå hela vägen till där vi står idag. Arbetet tog ordentlig fart 2018 då TinySeats anlitade JMDA Design, en engelsk designbyrå med gedigen erfarenhet som utvecklat mer än 100 bilbarnstolar. Samarbetet var gynnsamt och 2020 lanserade vi den första TinySeats. Samma år vann vi det prestigefyllda designpriset Red Dot Design Award för stolen.

Arbetet med att vidareutveckla den första generationen påbörjades ganska omgående och sedan sommaren 2021 har vi varit i full gång med TinySeats Two. Det viktigaste har varit att göra det möjligt för barn att sitta bakåtvänt ännu längre än tidigare, hela vägen upp till 23 kg eller 6 års ålder. Samtidigt ville vi också skapa en stol som täckte ett barns hela bilbarnstolsbehov – från 1 år upp till 10 år. Den långa livslängden var viktigt av flera anledningar. En kompakt bilbarnstol som täcker hela åldersspannet skulle äntligen kunna öppna upp och underlätta bildelning som ett rimligt alternativ för barnfamiljer. En lång livslängd innebär också ekonomiska och miljömässiga besparingar för både användare och vår omvärld.

Utmaningarna har varit många och arbetet intensivt de senaste åren. Vi är enormt tacksamma för det stöd vi fått från alla våra samarbetspartners, barnfamiljer, olika experter och våra investerare som hjälpt oss att ro projektet iland. Det är med stor glädje vi lanserar världens första hopfällbara kombistol som är byggd för bakåtvänt åkande hela vägen upp till 23 kg. En stol som fungerar upp till 135 cm och som med sina 10 kg är en av de lättaste stolarna på marknaden. Allt utan att vi gett avkall på säkerheten.

Nu fortsätter vi utvecklingsarbetet. Inom kort kommer vi erbjuda en rad anpassade tillbehör som är designade för att hjälpa familjer i vardagen och på resa. ”

Nu har de jobbat ett tag med den feedback de fick på första stolen, bla. att den var framåtvänd 9-18kg med internsele, sådant som vi i Sverige inte gillar. Så nya TinySeats2 är bakåtvänd till hela 23kg/125cm så i topp med några få andra. Samt att den går att använda som bältesstol, framåtvänd med bilens bälte när den är urväxt bakåt till 135cm. Det är alltid säkrast att maxa ut stolen bakåtvänt innan man vänder framåt.

Jag tycker det är så kul att fler tillverkare startar och flera små som tänker utanför boxen och vill skapa lösningar för något problem de ser. En av de roligaste sakerna jag tycker är att få tycka till, ge förslag och se hur produkten kan tänkas ta emot av er som använder den. Ibland får jag se tankar innan de finns som ritning ibland prototyper och ibland vara tidig med att klämma och känna. det gäller både de stora och små tillverkarna.

Det ska bli intressant att se hur långt detta företag kan gå.

Mer om TinySeats2 kommer i eget inlägg.