Axkid Minikid3

Betalt samarbete med Axkid

Axkid Minikid3

Axkid Minikid 3 Premium | Axkid

Pris från 6 499kr, finns i 2 modeller Minikid3 och Minikid3 Premium.

Minikid3 är R129-godkänd och Plusgodkänd, 61-125cm och maxvikt 36kg. Monteras med bilbälte, stödben och underförankringsband.

Basmodellen Minikid3 finns i 5 olika färger. Moss, Sea, Shellfish, Tar och Granite.

Minikid3 kommer i 2 olika utföranden, Premium som finns i Granite-melange och Shell-Black, dessa har mer vadderad klädsel, andra tryckknappar och dragkedjor för att ge en premium-känsla. Huvudstödet har samma färg som resten av stolen.

Klädseln är mjukt trikåtyg, samma som på Minikid2 22/23.

 

Montering
Axkid Minikid 3 Installation – YouTube

Stolen installeras med bilbälte, underförankringsband och stödben. Skillnaden mot de flesta andra stolar och de andra i Minikid-serien är att Minikid3 har en klämma för bältet och den sitter mitt på sitsen. Inte två klämmor på sidan av stolen. Detta gör att man lättare kan montera och blir inte lika låst till att bälteslåset kommer för nära. I en del bilar så hamnar bälteslåset på klämman framförallt i framsätet så stolen inte går att monteras med sätet långt ner.

På locket finns också en manual för monteringen så man lätt kan se hur stolen ska monteras.  I början är klämman hårt att öppna men det blir lättare efter ett par gånger. Är det hårt att få loss klämman kan man tex ta ett nyckelband och hjälpa till att dra upp klämman med.

Bilbältet träs som tidigare igenom stolens skal i öppningar på sidan.

Banden är självåtdragande som på de andra Minikid-varianterana, så man drar ut och klickar antingen direkt i fasta öglor i golvet eller fäster de medföljande banden i golvet och hakar fast stolens band i metallöglan på underförankringsbanden.

Nytt här är att underförankringsbanden sitter på baksidan av stolen och i en rörlig rem-bit. På de andra Minikid är banden fästa på stolens sida och gör att stolen blir bredare och dessutom är de fastskruvade. Nu är de mer rörliga och kan lättare korsas.

Banden är i en lång bit, tidigare modeller har en utdragbar del och en förlängningsbar del. Detta har ibland gjort att man monterat fel men nu minskar den risken när banden enbart är en låg bit så hela bandet åker in i rullen.

Som tidigare är det viktigt att det vita strecket på banden är synliga när stolen är monterad.

Stödbenet är som senare modeller på Minikid i en del och spärren sitter på insidan så den kommer inte i vägen för ev mittkonsoll eller säte framför.

Lutningen kan som tidigare bara justeras vid montering och nu i 3 olika steg, lutningskilen kan man köpa till om man behöver större lutning vid mycket skålade säten.

Stolen kan flyttas ut till strecket på klossen, så det blir gott om benplats för barnet i maxläget, men man kan också ha hela vägen in till ryggstödet så stolen tar mindre plats i bilen.

För att de mindre barnen ska sitta bra finns det en baby/småbarnsdyna man kan använda. Den är tjockare än den babydyna man kan köpa löst till Axkids stolar.

Minikid3 är smalare än de tidigare modellerna, 44cm på bredaste stället mot 53 på de andra Minikid, det gör att stolen passar bra bredvid andra stolar. Här står den i mitten på en Citroen C4 Cactus, en liten bil men trots det kan man få in 3 stolar i bredd. Längst bort i bild står Besafe Stretch som har samma yttermått som Minikid3 och närmast kameran är en bälteskudde som är av en bredare modell, men trots det får man plats.

Här skulle det gå att montera 3st Minikid3 i baksätet.

Allmänt

Huvudstödet går att höja ordentligt högt så barn som är runt 140cm får fysiskt plats i stolen även om den är godkänd till 125cm.

 

Som tidigare modeller av Minikid så justeras huvudstödet automatiskt när man drar åt selen, men det går också att låsa huvudstödet i ett fast läge.

Huvudstödet har fått en ny design med memoryskum för att ta upp krafterna ännu bättre och det gör att huvudstödet är mjukare än tidigare.

Minikid3 har också extra sidokrockskydd som man fäster på den sida som är emot dörren.

Klädsel

Klädseln är avtagbar och tvättbar i tvättmaskin.

Under klädseln är det frigolitmaterial som stötdämpning och skumgummidynor i sitsen.

Det är dubbla dynor som man kan ta bort för att tvätta stolen.

Selmuddarna går enkelt att ta bort från stolen och tvätta, ofta så blir de kladdiga om barnet kräks eller äter i bilen, så det är smidigt att kunna ta loss. Den ena mudden har dessutom monteringsanvisningar på sig.  

Tyvärr så kan man inte ta av klädseln när stolen sitter i bilen utan man måste montera ur stolen eftersom klädseln inte har öppning för bilbältet samt sitter fast runt klossarna under stolen. Det är lätt att montera in och ut men hade underlättat om man kunde få av klädseln även när stolen står fast i bilen.

BARN I STOLEN

Barnet är 141.5cm långt, stolen är godkänd för 125cm men det visar att den inte går att växa ur på längden innan 125cm.

Benplatsen är bra även för större barn och stolen har låga sidor så de flesta kan sitta skönt med benen i skräddarposition så stolen inte tar så stor plats.

Som tillbehör kan man köpa överdrag i bambu för att skydda stolen och göra den lite svalare för barnet. Axkid Summer Cover | Dyrbarlast.se

Det finns också en dyna man kan ha för att få svalka på sommaren och värme på vintern, Axkid cooling pads, den passar flera olika stolar och modeller. Axkid Cooling Pads | Dyrbarlast.se

 

Stolen är R129-godkänd det är nyaste godkännandet för bilstolar, där går man efter maxlängd plus max-vikt och inte bara på maxvikt som på andra stolar. Det gör att trots att Minikid3 rymmer större barn så är den godkänd till 125cm. Den har dock en extremt hög maxvikt på 36kg, så tunga barn kan åka bakåtvänt.