Britax Max-Safe

Britax Max-Safe Pro och Max-Safe M


Bilder från Instagram, @lastentarvike

(alla uppgifter är inte bekräftade än)

Britax har haft event och det har börjat sprida sig bilder på deras nya stol Max-Safe Pro som är uppföljaren till Max-Way/Max-Way Plus. Precis som konkurrenterna Axkid Minikid3 och Besafe Stretch så är Max-Safe till 36kg och 61-125cm.

Den har självåtspännade band precis som de andra 2, verkar vara liknande lösning som Stretch har med en spärr man trycker på för att göra så bandet kan rullas ut. Bandet fäst med en krok antingen i fasta öglor i bilen eller i de medföljande banden. Så man går ifrån bälteslås-banden man har till de andra varianterna och tillbaka till krokar som på första varianten av Max-Way.

Stolen kommer komma i 2 varianter, Max-Safe Pro och Max-Safe M, Pro-modellen kommer kosta runt 599euro och M 499euro, så runt 6700Sek och 5600Sek.

Den släpps i Augusti men förbeställning kan göras inom kort (maj).

Skillnaden mellan Pro och M-modellen är att M inte har självåtspännade band, SICT (extra sidokrockskydd) och distansklossen.

Stolen har självåtspännade band och Click Tight-system, det är ett sätt att dra åt/fästa bilbältet som finns på Britax amerikanska stolar. Exakt hur det är tänkt att fungera här är oklart.

Men det ser ut som en stor bältesklämma under sitsen, förhoppningsvis gör detta att problematiken med glidande bälten som många haft med Max-Way är ett minne nu.

Som Max-Way Plus har Pro-modellen Sict, dvs extra sidokrockskydd.

Man kommer kunna montera stolen långt ut på sätet för att skapa gott om benplats för barnet, sitsen är också djupare än tidigare Max-Way så det ger mer stöd åt benen, det gör också att det blir svårare för större barn att ha benen mellan sits och säte men det kanske kommer fungera ändå för större barn.


Bild från instagram @lastentarvike

Här syns “frigolitklossen” som är en distanskloss så man kan montera stolen utan att den glider in mot sätet. Intressant lösning, och hur det funkar får vi se, det är ett alternativ till bygel som tillskillnad mot en kloss tar upp benplats för barnet mot sätet.

Den har ingen lutningsbygel eller liknande lutningsfunktion, men man kan öka lutningen genom att luta stolen bakåt vid montering. Den ser ut att ta stor plats i bilen men det är svårt att avgöra på bilder.


Bild från instagram ozbaby_lastentarvikeliike och @dyrbarlast
Ryggstödet är långt men troligen inte lika extremt långt som Axkid Minikid3 och Besafe Stretch utan mer likt Max-Way Plus (bilden till höger) med ca 45cm till huvudstödet. Så till 125cm ska barnen kunna åka i den.

Det ska bli väldigt spännande att se hur Max-Safe lever upp till förväntningarna på en ny modell i Max-Way-serien eftersom de stolarna varit mycket omtyckta och uppskattade.