R129, framtidens godkännande

R129, framtidens godkännande

Idag finns det 2 olika godkännande för bilstolar, det som gällt länge och heter ECE R44 och det som kom i första etapp 2013 UNR 129.

From september 2024 kommer R44 stolar inte längre att få säljas i butik, fram tills dess kan tillverkare leverera och butiker får sälja. Efter September 2024 så får konsumenter använda stolarna precis som vanligt och köpa och sälja begagnat men det går inte att köpa nya stolar.

Tanken med R129 är att det ska vara lätt att göra rätt och välja stol till sitt barn och bil.
I R129 så går man på min och max-längd inte på vikt som är i gamla R44. Det för att man tänker sig att föräldrar har mer koll på hur långa barnen är än vad de väger. Men stolarna har en max-vikt också så det blev lite krångligare än man tänkte sig.

Det ingår nu också sidorkrock i godkännadet, det finns inte i R44, även om de stora tillverkarna testar sina stolar i sidokrock också. Det är därför många stolar idag har extra sidokrockskydd i olika former för att få bättre resultat i sidokrocktestet. Dessa “puckar” och andra lösningar har även flera stolar som är R44-godkända och inte behöver ha det extra skyddet.

Historik

Sedan 2013 så har det i etapper kommit nya regler för de olika grupperna av bilstolar. Först ut var stolar med isofix som har internsele där många känner igen ordet i-Size som är en del i godkännadet. En stol som är i-Size måste passa i en tänkt box i bilen och får inte vara större än boxen, för att passa i alla i-Size godkända bilar. Så tanken är att det ska vara enkelt, har man en i-Size bil passar en i-Size stol.

Först var stolarna bara godkända till 105cm och 33kg stol+barnets vikt, vilket gjorde att det blev ett stort glapp och man inte kunde ha en R129 stol tills barnet var stort nog att åka framåtvänt i bältesstol.

I etapp 2 kom regler för bla. bältesstolar, där det också finns en i-Size del som säger att bältesstolar som är i-Size inte får vara bredare än 440mm, de är godkända för barn mellan 100-135cm. Det finns ett godkännande som är till 150cm också och en bältesstol kan ha både 100-135cm och till 150cm.

Det senaste är etapp 3 där stolar som har internsele och fäst med bilbälte ingår. Den kategori som gör att barnen kan åka bakåtvänt länge eftersom många isofixstolar bara är godkända till ca 18kg. Dock har utvecklingen gått i rasande takt så det görs lättare isofixstolar nu som kan ta tyngre barn 0ch den maxlängd som är godkänd också har ändrats till 125cm. Axkid One är ett sådant exempel som är isofixmonterad till 125cm och 23kg.

Klippan Opti129 var en av de första stolarna som kom med nya godkännandet som bältesmonterad till 125cm med maxvikt på hela 32kg, Avionaut Sky var också tidigt ute men blev 25kg maxvikt.

Nu kommer det flera stolar som har detta godkännande vilket innebär att barnen kan åka bakåtvänt länge även i bältesmonterade stolar. Ett stort plus är att tillverkaren kan ge rekommendation om max-vikt vilket gör att det kommer finnas stolar som är godkända till otroliga 36kg, maxlängden kommer dock vara 125cm.

Problem med R129

Som med allt finns det för och nackdelar, och den stora nackdelen med nya R129 är att utveckling kostar ofantligt mycket pengar och tid, och när man inte längre kan ha de äldre stolarna så måste man utveckla nya. Vilket gör att det blir dyra stolar, förhoppningsvis kommer det även enklare stolar som hamnar i ett lägre pris segment som har nya godkännandet.

Idag kan man få tag på en Klippan Opti129 för ca 4000kr, och tänker man att man kan ha stolen tills barnet blir 6-7år så utslaget på den tiden blir det inte så mycket för de flesta. Men ser man till att man idag kan få tag på en Britax Max-way för 2500kr som räcker till ca 5år då blir det skillnad, så vi får hoppas att det kommer budgetstolar som har nya godkännandet också så fler har råd med bra stolar.

En annan nackdel är längd-gränsen på 125cm när barnet får plats mycket längre, i både Klippan Opti129 och Besafes Stretch kan barn som är nästan 140cm få plats, men så reglerna ser ut nu så spelar det ingen roll om stolen klarar krocktestet med den större dockan för man kan få max 125cm ändå i godkännandet.

I R44 så finns ingen maxlängd utan det är vikten som avgör hur länge stolen kan användas, så ett lätt barn som är långt men under 25kg kan få plats till 140cm i en Klippan Century som är nästan identisk med Klippan Opti129 men har gamla godkännandet. Medans i en Opti129 kan barnet vara tyngre upp till 32kg men inte mer än 125cm enligt godkännandet.

Klippan har dock testat sin Opti129 med P10 dockan som är 138cm och klarar testet så har man ett barn som får plats kan man överskrida längden i Opti129.