BeSafe iZi Flex FIX i-Size

BeSafe iZi Flex FIX i-Size

BeSafe Izi Flex Fix är en bältesstol,  det är den första som är i-Size godkänd. Pris ca 3300kr (3299nok)  kommer komma till Sverige i Mars men finns i de stora butikerna i Norge nu.

Just nu finns ingen information om stolen på svenska sidan men det finns på norska så där får man läsa och se på bilder och filmer. Stolen släpps i Norge före i Sverige.
https://www.besafe.no/product-no/besafe-izi-flex-fix-i-size-beltestol/

BeSafes senaste stol är en bältesstol som är i-Size godkänd. Mer om vad det innebär för bältesstolar kan man läsa här http://dyrbarlast.se/i-size/i-size-fas-2/

Men kortfattat så betyder det att stolen får vara max 440mm bred, det är en smal bältesstol som det handlar om, stolen ska passa barn som är mellan 100-135cm.

Bältesstolar kan också vara “fordonsspecifika” det betyder att de kan vara max. 520mm breda och passa för barn som är mellan 135-150cm.

iZi Flex Fix är både i-Size och Fordonsspecifik, det betyder att den passar barn från 100-150cm och man kan ta bort sidor på stolen så den blir smalare och passar tex. i mitten.

Detaljer på stolen (Bilder från användare är påväg)

-iZi Flex har en fjärde punkt mellan barnets ben där man kan fästa midjedelen av bältet och då hamnar bältet längre ner och inte upp mot magen. Med framåtvända stolar är det viktigt att bältet inte kommer på magen för då kan det bli svåra inre skador vid krock.
I krock kommer den 4:e punkten hålla nere bältet och ska inte öppna sig.

-Stolen har också en liten kudde PAD+ man kan fästa på axeldelen av bältet nära halsen för att minska kraften på nacke och huvud vid krock.

-Det finns 2 lutningslägen men man ska inte ändra lutning när barnet sitter i stolen utan innan. Ryggstödet ändrar man höjd på med hjälp av ett vred på sidan av stolen som man snurrar på. Inte en knapp på huvudstödet som de flesta andra stolar har.

-Den har också en extra sidokrockkudde man fäster på den sida som är mot dörren för att minska krafterna vid sidokrock SIP+.

-För att höja och sänka huvudstödet så kommer man vrida på ett vred på sidan så det blir inte att trycka in en knapp på toppen av huvudstödet som på de flesta andra stolar.

-Stolen har isofix och monteras i bilens isofixfästen, man kan montera stolen utan isofix och låter då isofixarmarna sitta i sina inre lägen. Då ska man komma ihåg att ta fast bilbältet på stolen även när barnet inte sitter i. Annar blir den lös vid krock och kan skada förare och passagerare i bilen.

Vikten är 7kg och med de extra sidorna på stolen är den 52cm bred, utan 44cm.

Installationsfilm

Sammanfattning

Jag har inte än sett stolen i verkligheten utan bara sett bilder och filmer och pratat med de som hunnit köpa den i Norge, men det känns som en väldigt spännande stol.

På BeSafes nuvarande bältesstolar iZi Up kommer bältet ofta kommer högt upp på barnets mage eftersom den inte har horn som håller ner bältet. iZi Flex har inte heller horn utan bältesledning på sidan och en 4:e punkt mellan barnets ben som ska hålla nere bältet och också minska risken för underglidning, att barnet glider under bältet och får bältet på magen.

iZi Flex känns som en lätt och smidig stol, det jag har funderingar kring är hur den 4:e punkten håller ner bältet och vad barnet säger om att ha den punkten där. Dessutom hur PAD+ ska fungera, så bältet löper fritt i bältesledningen och den är skön mot barnets hals. Ett första intryck från en som testat är att PAD+ är mjuk och skön.

Men det ska bli spännande att se vad de som använder den nu säger, så får vi vänta lite tills den kommer till Sverige och klämma och känna.

Men det finns stor efterfrågan på smala bältesstolar där bältet hamnar rätt mot barnets lår och inte upp mot magen som är mer vadderade än Britax Adventure, kanske kan BeSafe iZi Flex vara det alternativ många söker efter.

This entry was posted in Bältesstol, Besafe and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *