2018, en titt i spåkulan.

2018 en titt i spåkulan.

Bilstolstillverkarna jobbar för fullt nu, det märks verkligen att flera märken satsar och man funderar ut nya lösningar och uppdaterar storsäljare.

Några trender går att se, när det gäller babyskydd så verkar många företag fokusera på att göra stolar med lutningsfunktion och mer liggläge, förut har det varit svårt att justera lutningen på babyskydden men nu kommer det flera som har antingen ställbar bas eller att babyskyddets rygg går att luta på olika sätt. Babyskydden får fler finesser.

De bakåtvända stolarna så kommer några modeller få uppdateringar och där verkar mycket fokus ligga på extra sidokrockskydd, troligen kommer det från i-Size där man också krocktestar sidokrock det görs inte idag på ECE-testerna. Det är ett område där det finns mer att jobba på för att göra stolarna ännu säkrare.

Inom bältesstolsegmentet har några företag börjat med lösningar där man kan fälla upp sitsen och på så sätt skapa en stol som tar liten plats och är lättare att bära med sig.

Fler konsumenter ser nog det som något man önskar på resa när man inte vill ha bara bälteskudde. Nya godkännandet på bältesskuddar är att de inte är godkända för barn under 22kg och 125cm. Kuddar som säljs idag kommer fortsatt vara godkända från 15kg men alla som kommer i ny modell får nya godkännandet. Än känner jag inte till någon kudde som har fått det.

Så då behövs det något som är lättare att få med som fungerar för mindre barn, även om man bör åka bakåt till den storleken.

i-Size för bältesstolar är också klart nu, där man bla. har som krav att bältsstolarna inte får vara bredare än 440mm, det tror jag kommer göra att vi får se fler lösningar på bältesledning som inte är horn då de tar plats i sida och ska man klara 440mm med horn så blir det inte mycket plats kvar för barnet och dessutom fler som gör en 4:e punkt så som Britax har.

 

Det som kommer komma är: 

Under 2018 kommer vi få se att några av favoriterna får nya finesser och blir ännu bättre. Alla beräknade tider är just beräknade och det kan ändras fort bla. om det blir strejker i hamnar där stolarna ska skeppas ifrån eller förseningar i tillverkningen.


Axkid Minikid få extra sidokrockskydd, ny klädsel som är lättare att få bort, nytt stödben, annan spärr för huvudstödet och bygeln mm. Preliminärt så kommer den första kvartalet 2018.


Axkid släpper också en helt ny stol som bygger på Minikid, men den är en renodlad isofixstol, dock inte i-Size så den räcker till 18kg och har ingen längdbegränsning vilket är bra. Lätta barn kan sitta i den länge. Tillsklillnad mot de stolar Axkid har idag med isofix Duofix och Rekid så kommer Minikid Isofix inte ha underförankringsband utan bygel.

 


Britax kommer med en ny i-Sizestol från Britax Swingfix, som är roterbar så man lätt kan vrida ut stolen mot sidan och lyfta i sitt barn och då skona ryggen lite. Den är till 105cm/18kg och börjar säljas i början av 2018.

Max-way som också är en mycket poppulär stol kommer också få extra sidokrockskydd och ny mjukare klädsel. Även denna är beräknad till första kvartalet av 2018 senaste jag hört är att det blir i Mars.

 


Cybex som bla. har bältesstolen Solution M-Fix gör en ny stol, men samma modell som M-fix men den blir lite smalare i yttermåttet något många önskar om man ska ha flera som åker i baksätet, då är varje cm viktig. Den beräknas också komma första kvartalet 2018.

 


Besafe kommer med en helt ny bältesstol iZi Flex, som är en i-Size bältesstol vilket betyder att den bla. kommer bara max 44cm bred. Det är samma mått som de smalaste bältesstolarna har idag. Den kommer också ha en 4:e punkt mellan barnets ben där man fäster bältet, liknande det som Britax har på vissa av sina bältesstolar.  Oklart när den kommer men troligen någon gång efter April.

 


Joie kommer börja sälja sitt nya babyskydd i-Level som är ett babyskydd med stort liggläge, man kan fästa det på vagnar med Maxi-Cosi adaptrar och ha barnet liggandes bra på vagnen men även i bilen. Man bör ha barnet så upprätt som det går men endel barn behöver mer lutning än andra och då kan detta vara ett alternativ även för bil.

 

Klippan har gjort en uppdatering på sin modell Triofix och den kommer nu i en modell som heter Triofix Maxi som är rymligare innuti men har samma yttermått. De ska också börja sälja en enbart bakåtvänd stol till 25kg, Centrury som kommer ha mycket lång rygg och göra så barnen kan åka baktåvänt länge.

 


Mifold kommer med en ihopfällbar bältesstol som ska ta liten plats och vara lätt att bära med sig bla. på flyg och resor. Den beräknas släppas i sommar men vi kommer nog få vänta tills nästa vinter innan den kommer hit.

 

Nachfolger är ett tyskt företag som har en uppblåsbar bakåtvänt bilbarnstol HY5, den kommer vi nog se mer av inom kort.

 

Jag ser fram emot ett spännande 2018, där jag tror mycket kommer hända och förhoppningsvis så får fler upp ögonen för att ha barnen bakåtvänt länge till minst 5-6år.

Jag hoppas på att få upp info om flera stolar i början av året, det sker enhel del bakom kulisserna också bla.  så försöker jag få kontakt med butiker som säljer stolar som är farliga, tex. balkstolar eller stolar som är enbart framåtvända från 9kg. En butik har jag dialog med och de ändrade sin text från att stå att stolen är säker till att den är godkänd från 9kg. Så ett litet steg på vägen, men längre ska vi komma.

I min spåkula ser jag: 

Fler smala bältesstolar där man kan ha 3st i bredd eller ihop med andra stolar. Tror Axkid, Cybex, och Britax har saker på gång där.

Jag tror också att i takt med att vi blir mer och mer uppkopplade så kommer tekniken in i stolarna. Att barnen har högtalare i sina stolar så som Recaro har i bla sin bältesstol Monza Nova 2.

Men även att man kan para ihop stolen med sin smartphone och se värme i stolen, att bältet är korrekt, lutning, och att den är rätt monterad.

Måga föräldrar efterfrågar surfplattehållare för bakåtvänt bruk som är krocktestat, skulle inte förvåna mig om någon stolstillverkare gör ett sammarbete men någon av företagen som tillverkar surfplattehållare.

En förhoppning från mitt barn är att företagen börjar våga lite mer när det gäller färger och mönster. Så stolarna får roligare “barn”-mönster. Maxi-cosis Starwarsstolar är ett sådant exempel. Även om det också tilltalar många vuxna.

För övrigt så tror jag vi även under 2018 kommer översköljas av diverse tillbehör, både vettiga som eluppvärmda dynor och onödiga och eventuellt farliga som lekbord och huvudband.

Som med barnvagnar så kommer de stora tillverkarna släppa fler budgetstolar under eget namn, Jollyroom har gjort så ett tag med sitt märke Beemoo. Där finns en risk att vi får in stolar som inte är så lämpliga, tex att de har väldigt kort rygg så användningstiden blir kort och man sen väljer att vända tidigt eller tom. börjar sälja enbart framåtvänt från 9-13kg som är vanligt utomlands.

Jag vill tacka alla läsare som kommer med tips, frågor och pep är era frågor som ger mig drivkraft att skriva , och tack till alla företag och experter som svarar på alla frågor jag har, hjälper till med information och material till bloggen och jag hoppas på att det blir bra samarbeten även 2018.

Gott nytt år!