Passar bältestolen min bil och mitt barn?

Passar bältestolen min bil och mitt barn?

FAQ finns längst ner i inlägget.

En viktig del när man köper bilstol är att se till att den passar barnet och bilen. Detta gäller framförallt framåtvända bältesstolar och bälteskuddar för marginalerna att göra fel är mycket mindre framåt än bakåt.

Bältesstolar finns i 2 kategorier från 15kg (Ece) eller från 100cm (R44/i-Size), men barnen bör vara minst 5år och väga 18kg och vara 110cm innan man vänder framåt. Det är säkrast även för större barn att åka bakåtvänt så man ska vänta så länge som det går.


Hur man vet att barnet passar i stolen?

1. Höftbältet

Bilbältet ska sitta platt ner på barnets lår inte upp mot magen, hornen på bältesstolen gör så bältet kommer rätt.  En del bältesstolar har inte horn och då måste man vara noggrann med att prova i bilen så bältet inte hamnar för högt upp.

Britax och Besafe har bältesstolar utan horn men med 4:e punkt mellan barnets ben där man fäster bilbältet så det inte kan åka upp mot barnets mage.

Här är bältet för högt upp på barnet mot den mjuka magen, då får man prova att byta plats på stolen tex. ha i framsätet eller köra fram sätet lite. Hjälper det inte så får man välja en annan stol.

2. Axelbältet

Axeldelen av bältet ska ligga mitt på barnets axel eller närmare halsen så som det är på denna bild.

3. Sittdjup

Sittdjupet på bältesstolar är olika stort, i en del stolar så är det kortare i andra längre. Detta måste man också kontrollera när man väljer stol. Barnets knäveck ska nå fram till kanten på stolen. Ser man på bilden till vänster så har barnet knäveckan utanför kanten och sittdjupet är ok.

På stolen i mitten och till höger som har för stort djup så är kanten mot knävecken, barnet kan då inte sitta med rumpan hela vägen in till ryggstödet och riskerar att hasa ner lite. Det är inte bra ur säkerhetssynpunkt eftersom bältet kommer högt och det finns risk att barnet i krock kan åka lite under höftbältet och skadas.

Det finns stolar där man kan justera sittdjupet tex. Joie Duallo.


Passar stolen bilen?

1. Sitter stolen stabilt?
För att veta om stolen passar i bilen måste man prova stolen och göra det med olika höjder på ryggen för barnet växer och om stolen sitter bra nu när barnet är kort kanske den inte gör det när man höjt ryggen 10cm.

Montera och se så stolen står stabilt på sätet, använder man isofix så ska stolens undersida ha kontakt med sätet och inte sväva ovanför sätet. Titta så ryggstödet på bilstolen ligger emot ryggstödet på sätet, ibland behöver man ta bort nackstödet på bilsätet för att få till bra passform.

2. Kan bältet löpa fritt?

Sen behöver man prova med barnet i stolen och låta barnet luta sig fram och tillbaka och kontrollera så bältet följer med utan att fastna i bältesledningen varken påväg ut eller in. Barnen ska sitta rakt och still, men barn är barn och vi vet att de lutar sig framåt och åt sidan. Då måste bältet följa med in igen när barnet lutar sig bakåt.

Här passar inte stolen alls bilen, bältet fastnar och följer inte med in igen. Man får då prova att höja eller sänka bältet i bilen om det går, eller prova om det är bättre på en annan plats i bilen.

Här följer bältet med in och ut men viker sig i bältesledningen vilket inte är bra, så även här ska man se om det blir bättre på annan plats eller välja en annan stol.

Här följer bältet med när barnet lutar sig framåt och även när barnet lutar sig bakåt och det blir ingen vikt kant. Såhär ska bältet löpa i alla olika höjder.

3. Lagom avstånd fram till sätet framför.

Vid krock kommer barnets huvud åka framåt mot sätet framför, för att minska risken för skador så ska man ha minst 55cm från sätet till framförvarande säte. Det är bra att ha så stort avstånd som möjligt men den som sitter framför måste ha plats också så man får kompromissa.

4. Stäng av airbag.

Om barnet sitter i framsätet så ska man stänga av airbagen. Det finns undantag och det är om man har en nyare bil där det uttryckligen står i bilens manual att man kan ha den på. Det finns en ny variant av airbag som inte är lika kraftig som den äldre modellen.

Men som utan airbag så ska man dra sätet så långt bak som det går så avståndet blir stort till sätet framför/instrumentpanel.

FAQ

varför det står 15kg eller 100cm på stolarna om de inte passar för barn i den storleken, varför säger inte tillverkarna att det är ok att använda från 100cm och att barnet passar?

Det finns 2 godkännanden för bältesstolar R44 som är 15kg, och R129 som är från 100cm. Dessa 2 är det som en tillverkare kan välja på när de ska klassa sin stol. Då finns det mått som stolen måste hålla sig inom och krockdockorna måste gå att ha i stolen. En tillverkare kan inte själva besluta att deras stol ska vara från en annan gräns. De får inte heller säga annat än vad godkännandet gäller. Sen finns det en del som gör det ändå.

Man kan säga rekommenderad ålder och på många bältesstolar så sägs det från ca 4år, trots att 15kg/100cm är en “normalstor” 3/3,5åring.

Det är jättesvårt att tillverka en stol som passar ett barn som är både 3år/100cm och 12år/150cm, då blir det kompromisser. Bäst är om man kan köpa 2 bältesstolar, en som passar när barnet är litet och en som är större så barnet får bra plats även som 10åring.

Varför säger inte tillverkarna att knäna ska vara vid stolens kant?

En annan vanlig fråga är varför knäna ska vara vid stolens kant, varför tillverkare inte säger något om det i manualen.

Det har att göra med hur stolens godkännande är, man måste kompromissa för det är näst intill omöjligt att göra en stol som är lätt, billig och passar mellan 3-12år för barnen växer så mycket under den tiden.

Det som jag skriver om ovan hur man ska prova ut stol handlar om vad som är optimalt. Tänk att det vore en cykelhjälm man ska köpa, då vet de flesta att man inte ska köpa en som är lite stor som barnet växer i om 8år, man vill ha en som sitter tajt och bra när man köper den.

Framåtvänt är marginalerna mycket mindre än vid bakåtvänt åkande så vill man ha en så hög säkerhet som möjligt måste man göra så få kompromisser som möjligt och hitta en stol med så perfekt passform som det går.

I en bältesstol ska bältet ligga lågt ner mot låren inte upp mot magen, för barnets bäcken är inte utvecklat som hos vuxna och håller inte bältet på plats. Är bältet högt upp så kan det åka in och krossa magens mjukdelar vid krock. Det kallas seatbelt syndrome http://myreliefplus.com/seatbelt-syndrome/

https://www.iihs.org/topics/child-safety/boosters

Sitter barnet så knäna inte når fram till kanten så ökar risken för att barnet hasar fram under färden för det är skönare att sitta så än att ha benen rakt ut. Exakt vart gränsen går kan man inte säga generellt det beror på hur bilsätet är också om barnet får mycket stöd från sätet vid vaderna. Detta kan skilja mellan olika bilar.

Man kan prova själv att sitta på ett bord eller i en djup soffa där knäna är innanför kanten, man vill gärna glida framåt då. I en bil så hamnar bältet högre upp och kan komma för högt mot magen. Krockar man och sitter lite vinklat med bäckenet så ökar risken att man glider framåt mer i krock så bältet hamnar ännu högre.

Även stolar med för kort sittdjup kan göra att barnet hasar framåt, så det kan vara ett problem för större barn med, där är lösningen att skaffa en bältesstol med djupare sits så låren får ordentligt stöd.

Även vuxna ska sitta så rakt som det går i bilen, gärna inte mer än 10graders lutning på ryggstödet för barn och vuxna.

Mer om detta på engelska finns bla. här att läsa https://thecarseatlady.com/car-seats/boosters/5steptest/

This entry was posted in Bältesstol, Tips and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Passar bältestolen min bil och mitt barn?

 1. Anni says:

  Hej! Jag tänkte fråga om det här med ett avstånd på 55 cm till sätet framför, är det en sådan sak som ofta ställer till problem i mindre bilar, eller är det mest om man har ovanligt långa personer i framsätet som det brukar bli problem? Vi ska snart köpa bältesstol och jag tycker vår bil känns trång med Minikid bak. Blir extremt trångt i framsätet trots att bilen är en combi och utifrån sett en stor bil.

  • Kiwi says:

   är mest om man har sätet framför väldigt långt bak, oftast så är det inget problem med 55cm om man sitter rakt upp med sätet framför. Man ska sitta så upprätt som det går i sätet det är säkraste även för vuxna och inte halvligga som många gör.

 2. Madeleine says:

  Hei. Noen tips til bilstol i Rav4 2012 modell. Barn på 4 år, 110,5 cm lang. Ca 28cm fra hofte til bak kneet.
  Jeg vurderer cybex solution z-fix. Vi kjører mye og en del lengre turer, så komfort er viktig, men sikkerhet enda viktigere!

  • Kiwi says:

   Den kan fungera, annars så är besafe izi flex i-size med 4:e punkt mellan benen en stol som ofta fungerar om barnet inte är väldigt smalt vid axlarna. Den är mjuk att sitta på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *