Britax Swingfix i-Size

Britax Swingfix i-Size

Britax kommer med en ny bakåtvänd stol nu i februari 2018, Swingfix i-Size. Det är en i-Sizestol, dvs man monterar med isofix så den fungerar bara på platser i bilen där det finns isofix. Den är godkänd för barn mellan 40-105cm, 0-18kg. Britax Swingfix i-Size

Priset är ca 5699kr och stolen kommer i fem olika färger, Cosmos Black, Storm Grey, Moonlight Blue, Blue Marble och Mystic Black.

Stolen är Plusgodkänd, så nackkrafterna är låga och den skyddar barnet bra i frontalkrock.

Jag har haft förmånen att se denna stol 2 gånger när Britax visat den, och det kommer komma en ordentlig presentation av den senare när den är släppt i butik. Men här kommer lite info om vilka funktioner den har.


Stolen har en vridfunktion där man kan vrida stolen 90grader åt bägge håll det är en smidig funktion som sparar på de vuxnas ryggar för man slipper lyfta och vrida ryggen för att lyfta upp barnet i stolen.

 

Här är stolen som mest lutad och det blir ett bra läge för de minsta barnen, det finns 6 olika lutningslägen.  I stolen finns ett babyinlägg så även bebisar sitter bra. Swingfix har 5punktsele med mjuka selskydd.

Klädselen är lätt att ta av man behöver som med Max-Way inte ta loss selen, vilket är bra för att minska risken för felmontering av selen när man sen tar på klädseln. Den tvättas i maskin 30grader på fintvättprogram.

Man ser också bygeln på stolen, den hindrar stolen från att åka upp mot sätet vid krock och ska sitta emot ryggstödet på sätet stolen står på. Denna bygel kan man också ändra vinkeln i 8grader för att få stolen att sitta så hårt och stabilt som möjligt


Swingfix är 44cm bred så det är en stol som inte tar stor plats i sida, längden varierar beroende på vilken lutning man har på stolen.  Vikten är 15kg vilket betyder att den är tung om man ska bära den längre sträckor, men de flesta stolar med isofix väger kring 15kg så den är inte ovanligt tung.

Stolen är i ett stycke precis som Britax stolar Dualfix och Max-fix så man kan inte ta av sitsen och fästa på vagnchassi eller bära i delar.


Huvudstödet är stort och den har djupa sidor för att skydda vid sidokrock. Som man ser på bilderna så finns det inga synliga sidokrockkuddar som många märken har nu och som Britax har på Bla. Multi-tech III och som även kommande Max-way Plus har.

Den saknar inte extra sidokrockskydd utan det ligger en metallbalk inuti stolen som fördelar krafterna vid sidokrock. Att den inte är på utsidan har att göra med att då kommer stolen bli för bred för att kunna klassas som i-Size. Men en fördel med SICT inside, som Britax kallar det är att man aldrig kan glömma att skruva/fälla ut/ta på extra sidokrockskydd.


Stödbenet har färgmarkering för att visa att det står korrekt, spärren för att förlänga stödbenet sitter på sidorna och det underlättar när det är trångt framför. Även för isofixen finns det markeringar som ska bli gröna när den sitter korrekt.

Sammanfattning:
Swingfix är en i-Size stol vilket har både för och nackdelar. En fördel är att de är lättmonterade och inte tar så stor plats men en nackdel är att de bara går till 105cm/18kg. Det betyder att man behöver köpa en bakåtvänd stol till när barnet växt ur denna för att barnet ska åka så säkert som möjligt så länge det går. I tex. Britax Max-Way kan barnet åka bakåtvänt till ca 118-120cm/25kg, vilket är till ca 6-7år.

Stolens stora fördel är att man kan vrida sitsen och lätt få in barnet i bilstolen, om man ska köra barn till förskola varje dag och sen åka på andra ärenden så blir det många lyft och vrider man ryggen samtidigt som man lyfter så är risken för ryggskada stor.

Den känns mycket säker och välarbetad och genomtänkt så det ska bli spännande att se vad föräldrar och barn tycker om den. Jag tror det blir en omtyckt stol att ha efter babyskyddet eller direkt vid födsel fram till 3-4år. Har man syskon eller planerar syskon så kan denna stol underlätta mycket den första tiden och sen får barnet ta en större bakåtvänd stol.

Eftersom den har flera lutningslägen så bör den fungera bra i de flesta bilar, ett problem med isofixstolar är att de kan bli för raka i ryggen när barnet är litet, men det känns som det kan fungerar bra med Swingfix. Man bör dock alltid prova stolen i den bil man ska ha den i före köp.

Endel kanske har sett att Britax har en stol som ser likadan ut som Swingfix, det är Dualfix i-Size, det är samma stol som Swingfix men den är vändbar 360grader, vilket betyder att man kan ha den framåtvänd från 15månader om barnet är över 76cm. Det är dock något som alla experter och NTF avråder starkt ifrån, barn ska åka bakåtvänt så länge det går och till minst 5år men gärna längre. Men i många länder utanför Sverige så vänds barnen framåt tidigt och då kan man ha den stolen så men det är stor risk för svår skada och död om man har den framåt. Men Swingfix kan man bara ha bakåtvänt vilket är jättebra.

This entry was posted in Bilbarnstol, Britax, Nyheter and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Britax Swingfix i-Size

 1. Ida says:

  Hej,

  Innebär Plusgodkänd att stolen även är testad vid sidokrock? Eller finns andra test där man testar detta (med högre krav än miniminivå)?

  Jag såg att testfakta testade Dualfix 2016 och den fick då inte så bra på säkerhet mot huvudet, speciellt vid sidokrock. Du skriver att detta är samma stol men utan 360graders vridmöjlighet. Vet du om det precis samma som den stolen?

  https://www.testfakta.se/sites/default/files/grafik_bilbarnstol160823.pdf

  • admin says:

   Nej plustestet är inte testat med sidokrock men i-Size är det och Swingfix är i-Sizegodkänd så den är både Plusgodkänd där man använder större “påfrestning” på stolen än vanliga testet för godkännnande och i-Size som är sidokrocktest.

   Dualfix i det testet är inte samma som den Dualfix i-Size som jag menar, ska förtydliga det. Den Dualfix i-Size som är samma stol som Swingfix har metall innuti stolen i huvud/axelhöjd det som Britax kallar SICT inside, så denna stol ska få mycket bättre resultat i sidokrock än gamla Dualfix som inte är i-Sizegodkänd.

   Blev det tydligare nu? Är lite rörigt när de behåller samma namn.

 2. Bryndís says:

  Hey 🙂 sorry for writing in english! Am I understanding correctly that Britax Swingfix i-Size is basically the same chair as Britax Dualfix i-Size except that you can’t face the Swingfix in a forward facing direction?

  • Kiwi says:

   Yes, thats correct, its the same seats but swingfix has a lock that prevent it from going forwardfacing.

Comments are closed.