BeSafe iZi Flex FIX i-Size

BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Nu har jag varit i babyaffären pch tittat och klämt på Besafe Izi Flex Fix och här är mitt första intryck.

BeSafe Izi Flex Fix är en bältesstol,  det är den första som är i-Size godkänd. Pris ca 3300kr och uppåt.

Mer om stolen går att läsa på Besafes hemsida https://www.besafe.se/izi-flex-fix-i-size/

BeSafes senaste stol är en bältesstol som är i-Size godkänd. Mer om vad det innebär för bältesstolar kan man läsa här https://dyrbarlast.se/i-size/i-size-fas-2/

Men kortfattat så betyder det att stolen får vara max 440mm bred, det är en smal bältesstol som det handlar om, stolen ska passa barn som är mellan 100-135cm.

Bältesstolar kan också vara “fordonsspecifika” det betyder att de kan vara max. 520mm breda och passa för barn som är mellan 135-150cm.

iZi Flex Fix är både i-Size och Fordonsspecifik, det betyder att den passar barn från 100-150cm och man kan ta bort sidor på stolen så den blir smalare och passar tex. i mitten.

Detaljer på stolen (Det extra sidokrockskyddet SIP+ sitter på fel sida på bilderna, den ska sitta ut mot dörren men stolen är lånad bara för att testa på parkering så därför sitter den där)

-iZi Flex har en fjärde punkt mellan barnets ben där man kan fästa midjedelen av bältet och då hamnar bältet längre ner och inte upp mot magen. Med framåtvända stolar är det viktigt att bältet inte kommer på magen för då kan det bli svåra inre skador vid krock.
I krock kommer den 4:e punkten hålla nere bältet och ska inte öppna sig.

Djupet från stolsryggen till 4:e punkten är 19cm, och hela sitsdjupet är 32cm. Sittsbredden längst in är 29cm.

-Stolen har också en liten kudde PAD+ man kan fästa på axeldelen av bältet nära halsen för att minska kraften på nacke och huvud vid krock.

  

-Det finns 2 lutningslägen men man ska inte ändra lutning när barnet sitter i stolen utan innan.

För att ändra lutningen så drar man i den lilla spaken på sidan av stolen. Det går att ändra lutning när barnet sitter i stolen.

Ryggstödet ändrar man höjd på med hjälp av ett vred på sidan av stolen som man snurrar på. Inte en knapp på huvudstödet som de flesta andra stolar har.

Höjd till bältesledningen i lägsta läget är 32cm och i högsta läget är det 52cm.
Innerbredden är 34cm.

-Den har också en extra sidokrockkudde man fäster på den sida som är mot dörren för att minska krafterna vid sidokrock SIP+.

Med SIP+ på stolen är den 58cm bred och utan SIP+ men med de extra sidorna är stolen 52cm bred i sida, vid sitsen är den 44cm.

Stolen har också extra sidor man kan ta bort för att få stolen att bli ännu smalare, 44cm som i-Size standarden kräver. Dessa tar man bort med en spärr på sidan och är lätt att ta bort.  Man kan inte ha SIP+ på om man tar bort den extra sidoskyddet.

-Stolen har isofix och monteras i bilens isofixfästen, man kan montera stolen utan isofix och låter då isofixarmarna sitta i sina inre lägen. Då ska man komma ihåg att ta fast bilbältet på stolen även när barnet inte sitter i. Annars blir den lös vid krock och kan skada förare och passagerare i bilen.

Spärren för att få ut isofixarmarna sitter fram och när man trycker in den spärren åker isofixarmarna ut av sig själv. Är lite svårare att få in de igen men det går lätt att få ut.

På toppen av huvudstödet finns ett bärhandtag som underlättar när man ska bära stolen, den känns dock lite klen och inte så stabil. Stolen blir också lång att bära på det sättet eftersom sitsen viker ut sig lite och håller inte L-form så jag som är 165cm hade stolen väldigt nära marken när jag bar. Jag hade hellre sett att handtaget satt lite längre ner, men ska man bära kortare sträckor så går den att bära med en hand. Ett bärhandtag är något jag uppskattar eftersom jag ofta bär stolar till och från bilar.

Vikten är 7kg och med de extra sidorna på stolen är den 52cm bred, utan 44cm.

Installationsfilm

Sammanfattning

På BeSafes gamla bältesstolar iZi Up kommer bältet ofta kommer högt upp på barnets mage eftersom den inte har horn som håller ner bältet. iZi Flex har inte heller horn utan bältesledning på sidan och en 4:e punkt mellan barnets ben som ska hålla nere bältet och också minska risken för underglidning, att barnet glider under bältet och får bältet på magen.

I manualen står att man kan använda stolen utan den 4:e punkten men det är inget jag skulle rekomendera, bältet kommer högt upp mot barnets känsliga mage då, speciellt på mindre barn.

Mitt barn som provade stolen är 7.5år, 125cm/29kg och tyckte att bältet tryckte och gjorde ont med 4:e punkten men det kan vara en vanesak eftersom han är van med vanliga bältesstolar med horn. PAD+ tyckte han var mjuk och skön.

iZi Flex känns som en lätt och smidig stol,den är välarbetad och genomtänkt. Det som kan bli problem är om barnet inte gillar den 4:e punkten och man struntar i att använda den. Bältesledningen är väldigt stor och öppen och minskar risken för att bältet fastnar när barnet lutar sig framåt. Den bil vi provade i Citroen C3 Picasso så fastnar många bälten i bältesledningen men här gick det väldigt bra även om bältet vek sig. Det är lätt att fästa axeldelen av bältet och även 4:e punkten.

Har man använt bältesstol innan så är det mesta samma på denna, inga delar där man inte förstår vad man ska göra, vilket minskar risken för felmontering.

Eftersom den går att göra väldigt smal så kan den passa bra bredvid andra stolar och i mitten.

 

2 thoughts on “BeSafe iZi Flex FIX i-Size

 1. Mattias says:

  Hejsan.

  Vi står just nu och väljer mellan en sådan här Besafe Izi Flex fix I-size eller en maxi-cosi rodifix airprotect.

  Efter din tester vilken skulle du rekommendera?

  Vi har inte plats brist att oroa oss för då vi kör en Ford S-max men jag själv lutar mer åt Maxi-Cosi då deb känns med som att den kan växa med barnet. Sen är ju priset en annan sak. Är det
  Verkligen värt att lägga extra tusenlappar på just Besafe om Maxi-Cosi är likvärdig i säkerhet och comfort?

  Tack på förhand för ditt svart

  • Kiwi says:

   Hej
   Antar att du är ute efter en stol utan horn eftersom du frågar om de 2 modellerna. Det är viktigt då att testa stolen i bilen med barnet, jag har ett inlägg om hur man testar det http://dyrbarlast.se/baltesstol/passar-baltestolen-min-bil-och-mitt-barn/

   Speciellt viktigt är det att bältet kommer ner mot barnets lår och inte upp mot magen, det är lätt hänt i stolar utan horn. Där har izi flex 4:e punkten som förhindrar det men då måste barnet vara ok med att använda den. Min son på 8år gillar inte det alls utan den punkten både på Besafe och Britax gör ont på honom.

   Just säkerhetsmässigt är de likvärdiga såvitt det går att få svar som konsument, krocktesterna på sidokrock är inte verklighetstrogna så det är svårt att jämföra de värden som finns. Tex. så är det sällan man står helt still och blir påkörd rakt in och barnet sitter rakt i stolen. Är oftare att man har lite fart själv och panikbromsar så barnets överkropp åker fram i bältet lite.

   Det viktiga är att stolen passar barnet och bilen så bältet kommer rätt vid höft/lår och axel och löper fritt om barnet lutar sig framåt.

   Besafe har en extra kudde man har på axeldelen av bältet den minskar kraften på huvudet och nacken det är jättebra funktion men då gäller det att man använder den också och ser till att bältet kommer rätt.

   En av mina favoriter om man inte behöver tänka på utrymme är Cybex q3 och z-fix, sköna att sitta i, går att luta hela ryggen om man fäster med isofix eller bara huvudet så kroppen är rak men huvudet lutar bakåt och barnet kan sova skönt. Men de tar upp mycket plats, har bägge åt mitt barn.

Comments are closed.