Dax att byta ut babyskyddet eller har barnet växt ur sin bakåtvända bilbarnstol och behöver en ny?

IMG_1089

Har du gått in i en butik för att kolla på bakåtvända stolar till ditt barn och blev mer förvirrad än innan? Lugn kanske kan mina tips göra att det blir lite klarare.

Bakåtvänd bilbarnstol
Finns till 18 eller 25kg, och i en mängd olika varianter, prisnivåer och finesser, men gemensamt är att barnet åker bakåtvänt i stolen och de används mellan att barnet är ca 6månader till 5-6år. Rekomenderad livslängd på denna typ av stol är 7-10år.

Man kan byta när barnets axlar når upp till selens hål på nya stolen och barnet orkar sitta mer upprätt. Stolarna finns från 0 eller 9kg, detta är inget man behöver bry sig om, det har enbart att göra med om den stora krockdockan eller den lilla passar bäst i stolen. Men bägge krocktestas bara med den stora dockan, så stolar från 0kg har ofta selens lägsta hål längre ner än de från 9kg. Men ett barn som väger 7kg och når upp med axlarna till selens hål sitter lika säkert i en 9kg stol som ett tyngre barn.

Här är det viktigt att man verkligen provmonterar stolen i bilen/bilarna som stolen ska sitta i, och testa både fram och bak och i mitten för att se vart stolen går att montera korrekt. Prova även med barnet i stolen så man ser att barnet sitter rätt och inte blir för upprätt eller för lutat. Testa även så det går att sitta framför/bakom barnet.

Endel butiker låter inte kunderna provmontera, gå någon annanstans då. Endel butiker ställer stolen på sätet och säger att den passar, acceptera inte det. Stolen SKA monteras korrekt med bälte, isofix, band, bygel, stödben så man känner att den sitter hårt i bilen och fungerar för familjen. Alla stolar passar inte i alla bilar och passar inte alla barn/familjer.

Några viktiga punkter för att börja sålla bland stolarna.

1, Pris, ta ännu en titt i plånboken, är priset något som spelar roll eller inte. Ska stolen vara ny eller begagnad eller ska ni hyra?

2, Bilen, är det gott om plats i bilen eller inte, ska fler stolar/passagerare få plats, ska stolen sitta fram, bak, flyttas mellan platser och bilar?

3, En eller flera stolar? Ska stolen räcka tills barnet är 5-6år och kan åka framåtvänt eller kan ni tänka er att köpa en ny stol när barnet är 3-4år?

4, Isofix, i-size, bältesmontering?

5, Extrafunktioner, lutning under färd.

 

1, Pris

De bakåtvända stolarna finns allt från ca 1000kr och uppåt om man köper nytt, begagnat så är det lika stor spridning på priset. På några ställen kan man hyra en stol, nackdelen med det är att det ofta blir dyrt i längden och man inte kan välja vilken stol det blir. Så även om den passar bilen och barnet när man hyr kanske den inte passar efter några år om man byter bil eller barnet växer och sitter sämre i stolen. Så det kan vara en chansning men en fördel är att man inte behöver lägga ut en större summa pengar på en gång.

Vill man köpa begagnat så bör man köpa av någon man litar på, och kolla igenom stolen ordentligt. Ett inlägg om det kommer senare men rekommendationerna är att stolen inte bör vara äldre än 5år om man köper begagnat. Detta för att stolen ska räcka i 5år till det barn man köpt stolen. Ska man inte ha stolen i 5år för barnet är äldre eller man tänkt köpa en annan sen kan man självklart köpa en som är äldre än 5år också.

2, Bilen

Nu ska vi ta en titt på bilen/bilarna som stolen ska sitta i. Är det gott om plats så kan man välja stolar som tar lite mer plats, för endel tar mer plats andra tar mindre plats i bilen. Ska stolen sitta fram så kan det vara bra att välja en stol som är lite lägre, tex. axkid minikid eller britax two-way och multi-tech. Stolen eller barnets huvud, det som är högst i stolen måste vara minst 5cm gärna 10cm från vindrutan annars kommer stolen/huvudet för nära.

Ska stolen flyttas mellan bilar ofta så kan det vara smidigt med en stol som fästs med isofix och inte har underförankringsband. Isofix är fasta öglor i bilens säte där man klickar fast stolen. Underförankringsband är band som går från stolen ner i bilens golv, man monterar banden antingen i fasta öglor i golvet eller runt sätet eller bilens glidskena eller annan fast stabil plats under sätet. Nackdelen med isofix är att det inte finns i alla bilar och det har en viktbegränsning som ofta är kring 18kg. Några få stolar kan man montera med både isofix och bälte beroende på om bilen har isofix eller inte. Endast axkids stolar går att montera med isofix till 18kg och bälte till 25kg, de andra som man kan ha både bälte och isofix går bara till 18kg med bälte och isofix.

Ska man åka med ett fåtal bilar så kan man ha banden monterade hela tiden då slipper man montera om banden, har man golvöglor i bilen eller sätter in det så finns det några stolar där man kan haka fast banden i öglorna enkelt.

3, En eller flera stolar?

Stolarna har olika rygglängd och viktbegränsningar så de räcker olika länge, köper man en stol där barnet sitter bra i som 6-9månaders så kanske barnet inte sitter lika rymligt och bra när det är 4år. Endel stolar passar mindre barn bättre andra större barn. De stolar som har djup sits och låga sidor vid låren brukar funka bra till större barn som kan sitta skräddare och kunna variera ställningen för benen. Har stolen höga sidor och kortare sits så kan det bli trängre och svårare att variera ställningen i bilen. Men här är det stor skillnad mellan olika barn. Mitt barn har suttit skräddare sen han var 1år och avskydde sin maxi-cosi mobi som har höga sidor, andra barn vill sitta med benen ned på sätet och gillar höga sidor och kortare sits.

Men köper man en stol med kortare rygg, tex. britax hi-way, maxi-cosi mobi (inte XP för den har längre rygg) eller en som går till 18kg tex. flera av Besafes stolar så bör man köpa en stol med längre rygg när barnet växt ur sin första stol så det kan åka bakåtvänt och säkert länge.
4, Isofix, i-size, bältesmontering? 

Endel stolar går till 18kg andra till 25kg, sen finns nya i-Size där viktgränsen varierar från 18kg och uppåt, detta för att man räknar på stolens och barnets vikt ihop, och stolarna är isofixmonterade, och man räknar på 33kg ihop, så en lättare stol kan ta tyngre barn.

Så isofix är en begränsning i vikt för barnet, nya I-size har förutom en viktbegränsning även en längdbegränsning på 105cm, om barnet är längre än så eller väger över stolens viktbegränsning räknas stolen som urväxt. Detta gör att barnen inte kan åka bakåtvänt till 5-6år om de inte är korta/små.

Bältesmonterade stolar finns många som går till 25kg och de har ingen begränsning i längd men flera räcker till barnet är ca 115-120cm, så långt längre än i-Size 105cm. Dessa stolar har ofta underförankringsband som man fäster i bilens golv/bilsätet.

5, Extrafunktioner
Endel stolar kan man luta under färd, andra har fast läge så man väljer lutningen när man monterar. Det kan vara en fördel att kunna ändra lutningen under färd men ofta så används den funktionen fel, barnen ska sitta så upprätt som det går utan att huvudet åker framåt när barnet somnat. Har man en stol med lutning så kan man ha barnet lite rakare när barnet är vaket och sen luta lite så huvudet inte åker framåt när barnet sen somnat. En annan fördel är att man kan montera stolen i bilen och den välja lutningen, men har man en smartphone så kan man mäta stolens lutning och på så sätt kontrollera så det är lagom om man monterar om sin stol ofta och inte har lutningsfunktion.

Jag hade en stol där man kunde ändra lutningen under färd när mitt barn var 6-12månader, efter det har jag haft stolar där man väljer lutning vid montering och det är ytterst få gånger jag önskat att det gick att ändra lutningen under färd, så det är ingen funktion jag värderar högt.

 

När man har sållat och har några stolar att välja emellan så åk till en butik och provmontera stolarna i bilen/bilarna den ska sitta i, låt barnet sitta i stolen och se så selen kommer i rätt höjd och stolen sitter hårt och bra i bilen. När ni sen har valt stol är det bara att välja färg på stolen kvar. 🙂

Ska barnet få en ny bakåtvänd för hen växt ur sin stol så finns det några stolar att välja emellan, bla. Axkids minikid/duofix/rekid/kidzone, britax max-way och two-way, maxi-cosi mobi XP, Besafe izi Plus och Akta Graco belogic men den stolen finns inte att få tag från butik utan bara begagnat. Dessa stolar går till 25kg och har längre rygg men det är lite skillnader mellan stolarna så alla passar inte alla barn och barnen sitter olika bra i stolarna så låt barnet provsitta och montera i bilen så man ser hur benutrymmet blir för barnet.