Råd och tips vid köp av babyskydd

IMG_0751

Väntar du barn och ska välja ett babyskydd åt ditt barn här kommer lite tips för att kanske underlätta ditt val av stol. Ska du skaffa ny stor bakåtvänd stol så läs här istället. Dax att byta ut babyskyddet eller har barnet växt ur sin bakåtvända bilbarnstol och behöver en ny?  

Babyskydd, används från nyfödd till ca 6-9månader. Man bör byta till stol nr 2 när barnet kan sitta stadigt utan stöd men det går att byta tidigare. Babyskyddet är urväxt när barnets huvud når stolens kant eller barnet väger 10/13kg beroende på vad stolens viktgräns är.

Här finns det många olika varianter att välja på, allt från nya stolar som kostar några hundralappar till över 3000kr. Så ta en titt i plånboken och bestäm vilken prisnivå som känns ok.

Nästa steg är att bestämma om man ska köpa nytt eller begagnat eller kanske hyra, finns för och nackdelar med allt. Nytt kan vara dyrt men då vet man att stolen inte varit utsatt för krock osv. tidigare, planerar man att få fler barn kan det vara en bra investering att köpa ny stol. Livslängen är ca 5-7år.

Begagnat så köp främst av någon du känner och litar på så du vet att den inte blivit krockad innan. Stolarna klarar enhel del slag och stötar men man ska vara försiktig med de ändå och vid köp så kolla så stolen är godkänd. Ett inlägg med tips för att köpa begagnat kommer senare.

Hyr man så finns det olika alternativ, NTF har ibland, endel försäkringsbolag, sjukhusen. Här kan man få en stol som är helt ny eller en som varit utlånad flera gånger tidigare. Det brukar vara billigt men kolla så uthyraren besiktigar stolen innan den hyrs ut igen. Hyr man så får man sällan välja modell själv det är en eller ett fåtal varianter som gäller.

Nu är det dax att kika på vilken modell man vill ha, med eller utan bas och isofix. Kanske vill man att babyskyddet ska gå att sätta på den barnvagn man har, då kan det vara en begränsning i vilka sorter man har att välja på. Endel babyskydd passar på flera vagnar, endel passar på någon enstaka eller inte alls. Ibland kan man köpa vagn i paket där babyskydd ingår.

Så bas eller inte, kan kännas som en svår fråga och onödig kostnad. I bilar med korta bälten så är det inte säkert att babyskyddet går att sätta fast lätt eller överhuvudtaget om man inte har bas. Bältet ska gå runt babyskyddet och är bältet kort räcker det inte alltid. Så då måste man ha bas, en bas gör också att det är lättare att fästa babyskyddet, man klickar fast det i basen på några sekunder. Bas finns med isofix, då måste man ha isofix i bilen, är metallöglor som sitter i sätet. Kolla i bilens manual om du är osäker på om bilen har det. Eller så kan man ha bältesmontering, några få baser har kombinerat isofix och bältesmontering.

Nu när du tänkt igenom alla punkter så finns det några att välja på, åk till en butik och prova de stolar du funderar på, montera i bilen/bilarna stolen ska sitta i så du ser att den passar bilen. Montera stolen korrekt, endel butiker får man inte prova stolen, i andra så ställer de bara stolen på sätet och man får inte montera korrekt. Det ska man aldrig acceptera, ska man köpa ska stolen monteras korrekt för annars kan man inte se om den passar i bilen. Endel stolar passar inte för bältet är för kort, andra så kan stolen bli för upprätt eller den tar för stor plats så ingen kan åka framför eller bakom.

Glöm inte att om barnet ska åka fram så ska airbagen ALLTID vara avstängd, är tanken att barnet ska åka fram ibland och bak ibland så koppla ur/stäng av airbagen och låt den vara avstängd även när vuxna åker fram så minimeras risken att man glömmer stänga av när barnet åker där sen.