Bältesstol eller kudde, det är frågan.

IMG_1098

Så har barnet blivit 5-6år och växt ur sin bakåtvända bilbarnstol, dvs. barnet väger över 25kg eller ögonen/öronen är i höjd med stolens kant eller barnets axlar slår i stolens nackstöd. Då är det inget att göra än att vända barnet framåt.

Bältesstol
Framåtvänd stol med rygg, på endel går ryggen att ta av och för att bara använda kudden. Från 15kg, men barnet bör väga minst 18kg och vara minst 5år för att använda en bältesstol för att bältet ska komma rätt och barnet inte riskerar att åka ur bältet vid krock.

Bältesstol och kudde bör barnet ha tills det är 12-14år, eller tills de växt ur den och inte får plats under nackstödet i de längsta stolarna. En kudde är urväxt när barnets öron når kanten på bilens nackstöd eller bälte kommer fel. De har 36kg i viktbegränsning men det är inget man behöver bry sig om. Stolarna och kuddarna tar inte upp någon vikt så de klarar att tyngre barn sitter på. Är viktigt att barnen sitter på kudde/stol länge för att deras höfter inte är så utvecklade så bältet kommer rätt förrens de är kring 12-14år. .

Även här finns många olika stolar att välja på, för när barnet är litet upp till ca 8-9år så är bältesstol, dvs. en stol med rygg det man bör ha till barnet. Då kan man få bra bältesledning vid axeln och barnet får stöd att sitta och om det somnar.

En kudde kan fungera bra kortare resor och som extra hos vänner och släktingar. När barnet blir längre så kan kudde vara lämpligt om bilen tex. har krockgardiner och bältessträckning. För då kan barnet dra nytta av de inbyggda säkerhetsfunktionerna i bilen.

Som vanligt så ska man testa stolen i bilen och barnet i stolen så man ser att det sitter rätt och bra. Alla stolar passar inte i alla bilar och bältet ska komma över barnets lår inte upp mot magen och vid axeln ska bältet komma nära halsen och inte ut mot axeln.

1, Isofix eller inte?

2, Horn eller inte

3, Extrafunktioner

4, Vändbara bilbarnstolar 

1, Isofix eller inte? 

Det finns 2 typer av stolar, med och utan isofix. Många funderar på att isofixen har 18kg som viktbegränsning och barnen bör väga över 18kg för att åka framåtvänt. Det är sant när det gäller bakåtvända stolar där isofixen ska hålla fast barn och stol i bilen. Framåtvänt så håller bilens bälte fast barnet och isofixen håller bara fast bilstolen, så den kan väga 33kg och isofixen klarar hålla stolen på plats. Men så tunga framåtvända stolar finns inte.

Isofixen på framåtvända stolar gör att bilstolen inte åker fram vid krock och klämmer på barnets rygg och framförallt så håller den stolen på plats när barnet går i och ur och när ingen åker i stolen. Har man en stol som inte sitter fast med isofix MÅSTE man komma ihåg att fästa stolen med bälte när inget barn åker i. Vid krock kommer bilstolen annars komma flygandes framåt och kan skada andra i bilen. Så sätt alltid fast den eller använd isofix om det finns.

Har man inte isofix så bör man välja en lätt bilbarnstol, finns många som väger kring 4-7kg och är vettiga. Stolar med isofix blir ofta lite tyngre men även här finns lätta stolar som man kan ha i bilar utan isofix också. För stolar med isofix funkar i bilar utan isofix med.

2, Horn eller inte

Alla stolar där man kan ta bort ryggen på har horn, samma sak med bälteskuddar, det är för att bältet ska komma rätt över barnet och kudden inte ska glida iväg under barnet.

Bältesstolar däremot finns med och utan horn. En fördel med horn är att bältet oftast hamnar rätt på barnet, dvs. ner mot låren och inte upp mot magen. Men då måste man se till att bältet går rätt och är under hornen. Många missar att bältet ska under och då hamnar bältet fel och kan ge svåra skador på barnet.

Har stolen inte horn så slipper man fundera på hur bältet ska dras, men på endel barn i vissa bilar så kommer bältet fel och hamnar för högt upp på magen.
3, Extrafunktioner

Endel stolar har lutning under färd eller vid montering, detta kan vara lämpligt för mindre barn som sover i bilen, men även andra stolar utan lutning kan barnen sova och sitta bra i. Det är stora skillnader mellan barn och vilken bil man har så det får man nästan testa sig fram till.

Mugghållare och inbyggda högtalare finns också i vissa modeller.

4, Vändbara bilbarnstolar 

“Men, hallå, vänta nu. Jag har en vändbar stor bilbarnstol och säljaren i butiken sa att den kan vi ha framåtvänt när barnet får det lite trångt i bilen”

Ja det finns vändbara stolar som teoretiskt går att ha framåtvänt, endel där man använder interselen som är godkända att vända redan när barnet väger 9kg och endel där man kan ha den som bältesstol från 15kg med bilens bälte runt barnet.

Men dessa är dåliga alternativ, med ett undantag och det är om man använder klippan triofix som bältesstol, dvs. har bilens bälte runt barnet och inte internselen och stolen sitter fast i bilen med isofix. Framåtvänt med internselen ska man aldrig ha till ett barn, barnet sitter då fast i stolen med selen och stolen sitter fast i bilen med bilens bälte. Det enda som kan röra sig framåt är barnets huvud och nacke och påfrestningen på nacken vid krock blir enorm och det är stor risk för svåra skador och “intern halshuggning” med svåra skador som följd.

Undantaget är barn som pga. sjukdom eller funktionshinder inte kan åka bakåtvänt och är små, många bilbarnstolar som är hjälpmedel är framåtvända med internselen. Men då gör man en individuell bedömning för vad som är lämpligast för barnet. Hellre att barnet sitter ordentligt fast i bilen med internselen än att man använder bilens bälte och barnet riskerar att ta sig ur eller glida ur bältet.

Har man istället bilens bälte runt barnet som en bältesstol så har dessa vändbara stolar några nackdelar. Dels är de ofta i en del så man kan inte anpassa lutningen efter sätets lutning, bältesledningen över axlen och höft kan vara dålig och de väger mycket, kring 10-15kg. Det blir stor “vikt” vid krock som kommer emot barnets rygg och klämmer det mot bältet.

Så sälj den bakåtvända och köp en bältesstol så blir det ingen kompromiss, finns bra bältesstolar från 500kr och uppåt, en bältesstol räcker till 36kg, de vändbara, förutom klippan triofix är till 25kg.