Britax Two-way

IMG_1109

Britax Two-way

9-25kg, vändbar bilbarnstol, har funnits i många år och har lång rygg så den räcker länge. Finns barn som är 120-125cm som får plats i stolen.
Pris från ca 1200kr och uppåt.

Mått

Sittdjup: 36cm
Sittbredd längst inne vid ryggen: 22cm
Sittbredd längst ut: 45cm

Höjd till selen i lägsta läget: 27cm
Höjd till selen i översta läget: 40cm
Höjd till stolens högsta kant: 57cm

Yttermått
Bredd: 46cm

IMG_1114

Den monteras med bilens bälte och underförankringsband, den har inget stödben så stolen måste monteras emot framförvarande säte eller emot instrumentpanelen om stolen är fram. Det kräver att man har en instrumentpanel som är plan, är den väldigt välvd så går det inte att montera Two-way fram. I endel bilar så går den snabbt och lätt att montera och få till rätt lutning, i vissa går den inte att montera alls eller är svår att få till den lutning man behöver. Det finns en kil till att använda för att få mer lutning. Den går att montera med stor lutning men också mer upprätt för de större barnen, den går att ha långt upp på sätet för att ta mindre plats så långt ut som 1/3 av stolen ute på sätet för att skapa mer benplats för barnet.

 

Selen har 3 höjdlägen och det kan bli långt emellan lägena, selen ska helst komma ut i höjd med barnets axel eller lite över. Går inte det så ska den vara närmare axeln än örat och då kan man behöva ha under axeln.

När barnet är större så översta selhålet används så får selen komma ut under axeln och stolen är urväxt när 1/3 av barnets huvud, oftast ögon/öron är i höjd med stolens översta kant.

Two-way är lite rundad i övergången mellan rygg och sits, det gör att barnen kan glida ner lite. Endel barn tycker det är ok andra sitter inte så bra så och får tryck i grenen. En fördel med att de kan glida ner och sitta lite som en “hösäck” är att då blir de kortare i rygglängd så stolen räcker längre.

Stolen är väldigt öppen och inte ombonad och saknar huvudstöd, finns en liten kudde men den gör varken till eller ifrån. Endel använder britax huvudstöd till two-way jag tyckte inte den hjälpte till utan tvärt om gjorde så barnets huvud åkte fram ännu lättare så mitt barn hade nackkudde istället för att huvudet inte skulle åka framåt.

540236_10151173511392176_406515353_n 406326_10151173510952176_41151185_n
För att få till större lutning kan man använda kilen som finns till Two-way. Kilen är den fyrkantiga tygbeklädda kloss som ligger bakom ficklampan på bilden.

Two-way måste man ha lite mer lutat än många andra stolar för annars åker barnets huvud fram när det somnar, den passar ofta bra fram för den skymmer inte backspegeln tack vare att den har så låga sidor. Detta är en stol som jag tycker passar större barn bäst,  tex när de växt ur sin första bakåtvända stol kring 3-5år eller som extrastol eftersom den inte har samma komfort som många andra stolar. Jag brukar jämföra den med en köksstol och många andra är mer som fotöljer. Många barn klagar på att denna stol gör att de får ont i rumpan, troligen är det för att de har svårt att sitta rakt upp så trycket hamnar inte rätt vid svanskota och sittbensknölar.

Tack vare att den har låga sidor vid låren och stor djup och bred sits kan stora barn sitta skräddare eller ha benen på sidan av stolen, så de kan sitta bekvämt även i bilar med litet benutrymme.

Montering,

+ Den har en av de längsta ryggarna av bakåtvända stolar på marknaden så barnen kan åka bakåtvänd länge. Lätt att bära och hantera, kan gå smidigt att montera. Passar stora barn bra tack vare låga sidor på sidan och djup sits.

-Öppen stol som inte passar de mindre barnen, kan vara omöjlig att montera i vissa bilar framförallt fram eftersom den saknar stödben. Hård sits så många barn klagar på att de får ont i rumpan.

IMG_4846
Barnet är 1år och 13.5kg, 80cm, selen sitter ett hack för högt upp på bilden för barnet provar bara stolen.

IMG_4847 

Samma barn som ovan ett år senare, 2år, ca 90cm och 15kg.

IMG_4848

Ytterligare ett år senare, 3år, 87cm och 18kg

IMG_4653

6år, 115cm och 23kg, nu finns ca 3-4cm till att växa i stolen men han tycker inte om den för den är för hård och han sitter som en hösäck och får ont. Men plats finns det fortfarande.

http://www.britax.se/bilbarnstol/bilbarnstol/two-way

2 thoughts on “Britax Two-way

 1. Frida says:

  Hej!
  Du skriver att man kan behöva ha större lutning på en two way än andra barnstolar, men hur mycket är tillåtet? Har en drygt tre år gammal son som sitter i en two way (extrastol) med 15 graders lutning, men han faller alltid framåt med huvudet när han somnar.är det okej att öka lutningen? Var kan man hitta en sån där kil som du skriver om? De jag hittar är för max-way och hi-way.
  Mvh Frida

  • admin says:

   max är 35grader även om det i two-way är ok med 40grader som max. Kil till two-way är extremt svårt att hitta numera de tillverkas tydligen inte längre. Ev kan kilen diono har som heter sitrite fungera.

Comments are closed.