Åldersbestämma en bilstol

Stolarna har rekomenderad livslängd, denna räknar man på från det att stolen köptes om det finns kvitto eller man vet när den började användas eller från när den tillverkades. Ett tips om man köper begagnat och det inte finns kvitto är att hellre gå på stolens åldersmärkning än vad säljaren säger. Många som säljer sina begagnade stolar har inte koll på när de köpte den eller förskönar verkligheten lite för mycket.

Några stolar har “får inte användas efter”-märkning då är det inte så mycket att fundera på. Generellt så säger man 5-7år på babyskydd, 7-10år på de andra stolarna.

Bältesstolar och kuddar är inte lika känsligt med eftersom de inte ska ta upp kraften från krocken på samma sätt som en bakåtvänd stol, de ska bara hålla barnet i rätt position i förhållande till bältet så det är inte lika viktigt med ålder där. Men 10år är en bra rekomendation ändå eftersom utvecklingen går framåt och en stol som tillverkades för 10år sedan kanske inte är lika bra och välutvecklad som de som finns idag. Sen slits stolarna när barnen klättrar i och ur så klädsel mm kanske inte är så fräscht efter 10år.

Men hur ska man då veta om det inte finns kvitto. De flesta stolar har en märkning i plasten, det kan se lite olika ut och endel är mycket svåra att se vad det står. Lyckas man inte läsa ut vad det står kan man gå på klädseln om det är orginalklädsel, finns endel grupper på nätet där det finns kunniga personer som kan åldersbestämma stolen på ett ungefär utefter klädseln.

Här kommer jag posta lite olika varianter av märkning och hur man tolkar dessa

IMG_1123
Britax Two-way, märkningen sitter på utsidan av ryggdelen under klädseln, det finns lite olika varianter.

Här kollar man på vart pilen pekar på klocksiffrorna det är tillverkningsmånad, dvs. 11. I mitten av klockan finns 4 delar med siffror här står det 10, 11, 12, 13 i varsin “kvart”. Den lilla pricken är i rutan för 10 då är stolen tillverkad 2010 i november.

 

IMG_1128

Britax kidfix SL, märkningen sitter på baksidan av nackstödet. Här är det 2 ringar man kollar på, den till vänster och den till mitten.

Den till vänster så ser man året i mitten av “klockan”. dvs 13, så 2013.
I ringen i mitten så pekar en pil på 50, här ska man kombinera med pilen på den andra “klockan” som pekar på 1, så det blir vecka 51. Så stolen är tillverkad v. 51 2013.

IMG_1141

Biltemas babyskydd, sitter på undersidan av stolen.

Ringen till höger pekar på 12, det är året, och den till vänster pekar på 7 det är månaden. Juli 2012 är detta tillverkat.

 

IMG_1145

Sitsac bälteskudde, märkningen sitter på undersidan i plasten.

Här läser man av det som ett koordinatsystem från där sista pricken är. Månaderna är överst de går alltid från 1-12, och året är under. Sista pricken är i rutan 7 horisontellt avläst, så 2007, och sen är det månad vertikalt dvs 9. September 207 är denna kudde tillverkad.

IMG_1146

Britax max-way, här är det tydligt när stolen är tillverkad, 20 December 2011. Den sitter på ryggstödet men för att se den måste man höja upp nackstödet i översta läget.