Folksams test 2023

Folksams test 2023

Test av bilbarnstolar – Bäst i test 2023 – Folksam

Folksam har testat 12 bakåtvända/vändbara bilbarnstolar i år. Tillskillnad från tidigare år så har de en mycket högre kvallitet på informationen. Det brukar alltid vara tveksamheter och många frågetecken kring testet men nu är det mesta rätt.

En del som är frågetecken kring är att man ger bonuspoäng till stolar som har yttre sidokrockskydd, dvs oftast en liten kloss man sätter på stolens sida som i sidokrock ska minska kraften på barnet. Det kan tyckas vara bra, men stolar som Britax Swingfix har en “Inside SICT” som de kallar det, en metallbåge som går i skalet och tar smällen i sida och fördelar krafterna och det ska kunna jämföras med yttre sidokrockskydd.

Ett kliv framåt är att man lyfter stolar med lång rygg, 105cm anses nu vara kort och inte norm, utan stolar som räcker till 6-7år får högre betyg.

Vinnarna är isofixmonterade Axkid One2 och bältesmonterade Besafe Stretch, inte så mycket att snacka om egentligen. Minikid3  som är i samma kategori som Stretch utgår nu och det är Minikid4 som kommer säljas. Vilken som är bäst av de 2 är en smaksak, att Stretch fick högre poäng nu verkar vara för Minikid 3/4 inte har ljud eller ljus-markering så man vet att stödbenet har korrekt tryck mot golvet.

Här finns mer att läsa om Axkid One

Här finns mer om Besafe Stretch

Här finns mer om Minikid 4

Övriga stolar som tas upp är bla Joie I-prodigi, en enklare och billigare stol som är konkurent till Axkid One, isofix till 23kg/125cm. Den har lite kortare benplats som många isofixstolar har men kan vara ett alternativ om man vill ha en isofixstol som räcker länge.