BeSafe Stretch

BeSafe Stretch

(I samarbete med BeSafe)

BeSafe Stretch • BeSafe

Stretch är en bakåtvänd bilbarnstol, R129-godkänd och Plusgodkänd, 61-125cm, maxvikt 36kg.

Pris: ca 6500kr kommer ut i butik i början/mitten av April.

Den kommer i 7 olika färger, Antracite Mesh, Cloud Melange, Fresh Black Cab, Metallic Melange, Peak Mesh, Premium Car Interior Black och Sea Green Melange.

Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.

BeSafe Stretch

CM

Selen i lägsta höjd med inlägg

Selen i lägsta höjd

27

Selen i högsta höjd

45

Huvudstöd i lägsta läget

30

Huvudstöd i lägsta läget med inlägg

Huvudstöd i högsta läget 

49

Sittdjup

29

Djup till grenspännet

15

Axelbredd i lägsta läget

32

Axelbredd i högsta läget

34

Huvudstödets djup

15

Bredd vid höften

29

Bredd vid låren 

33

BeSafe Stretch

CM

Max-bredd

44

Bredd längst fram

41

Bredd längst bak

Bredd vid sidorna

44

Djup ståendes på en plan yta

77

Stödbenets kortaste längd,

ståendes på plan yta

23

Stödbenets längsta längd,

ståendes på plan yta

55

Vinkel ståendes på plan yta

32

Stretch är BeSafes första r129-godkända stol som monteras med bilbälte, den har därför en maxlängd för barnet på 125cm och otroliga 36kg maxvikt.

Installation

Stolen monteras med bilbälte, bygel, underförankringsband och stödben.

Först ställer man stolen på sätet och drar ut bygeln för att få önskat benutrymme.

Sen är steg 2 att ta ner stödbenet, på de flesta andra bältesmonterade stolarna är det lämpligt att ta ner stödbenet sist men här gör man det direkt. Stödbenet piper tills det har rätt tryck på sig och lyser också grönt när det är rätt.

Bältet träs igenom ringen på sidan och över åtstramnings mekanismen och genom ringen på andra sidan och knäpps i bälteslåset, sen drar man åt bältet så gott man kan.

Bältet lägger man mot den gröna hållaren och sen skruvar man på vredet på baksidan av stolen tills man inte orkar vrida mer eller mekanismen klickar till.

Denna lösning är mycket smidig och gör att man dels slipper klättra på stolen och dra för att tajta till bältet och stolen står stenhårt i sätet med bara bälte och bygel. Man MÅSTE använda band och stödben ändå.

På Besafes andra stolar är det en liten pump man ska pumpa på vid bygeln, men detta vred är på baksidan av stolen så det är lättare att komma åt och enklare att hantera.

 

 

Banden är självåtspännade så man slipper stå och dra i banden för att få stolen att sitta hårt. För att förlänga banden så trycker man in spärren vid banden, och kan mata ut band. Är man van vid Axkids självåtspännande band är stora skillnaden här att man måste trycka in spärren för att kunna förlänga bandet. Fördelen med det är att om man behöver ha mer band för man inte når öglan så trycker man in spärren igen och kan förlänga mer. På Axkids rulle måste man dra bandet hela vägen upp igen för att sen kunna mata ut mer band.

Nackdelen med denna lösning med en spärr man ska hålla inne är att det kan bli svårt att både trycka in spärren, hålla i bandet och haka fast i öglan om man har flera stolar monterade bredvid varandra så det inte går att få in från andra hållet i bilen.

Sen kan man sätta på det extra sidokrockskyddet på stolen för att minska glappet mellan stol och dörr och på så sätt minska krafterna som barnet utsätts för i sidokrock.

Stretch har en platt undersida och bör därför inte göra så stora märken i sätet som stolar med klackar kan göra.

I vanliga fall säger man generellt att 1/3 av stolen får stå utanför sätets kant, men det gäller inte Stretch som får stå utanför på detta sättet. Här är det med max benutrymme.

Bygeln går att dra ut långt så man kan ge barnet mycket stor benplats, då tar stolen enhel del plats i bilen också men har man en rymlig bil eller inte behöver använda sätet bakom/framför så kan barnet få gott om benplats.

Banden får gå snett framåt, rakt ner eller snett bakåt, så i framsätet kan man få bra benplats för barnen.

Stretch är en hög stol i skalet, vilket gör att barnen kan åka bakåt länge, men det gör också att stolen stjäl enhel del sikt både i framsätet och baksätet, speciellt när huvudstödet är höjt också. Här är en jämförelse mellan BeSafe Stretch, Axkid Minikid2 och Britax Max-Way Plus i framsätet på en Citroen C4 Cactus.

I baksätet på samma bil.

 

Stretch är en kompakt stol både i bredd och djup. Här har jag lyckats montera 3 stolar i bredd i Citroen c4 Cactus som är en liten bil. Det är BeSafe Stretch, Axkid Minikid3 och Britax Max-Way Plus.

Monterar man med ungefär samma lutning så ger Stretch bra med benplats jämfört med Max-Way och Minikid2. Så den tillhör stolarna som tar liten plats om man så önskar. Exakt vilken stol som tar minst plats beror bla. på hur sätet är framför om man har stolen i baksätet eftersom stolarna har sin djupaste kant på olika ställen. Både Stretch och Max-Way är lutade och har sin djupaste punkt högst upp medans Minikid har en plattare baksida. Så för att säga vilken som tar minst plats för en specifik bil och familj så måste man prova stolen.

Med bygeln i längsta läget så får barnen utan problem plats med fötterna mellan stol och sätesrygg. Barnet på bilden är 123,5cm.

Även ett stort barn får plats med fötterna, här är stolen monterad med max-benutrymme. Barnet är 141.5cm långt, stolen är godkänd för 125cm men det visar att den inte går att växa ur på längden innan 125cm.

Stolen är rymlig inuti så barnen har gott om plats att växa, även de barnen som är bredaxlade kommer sitta bra.