Axkid One

Axkid One
(i sammarbete med Axkid)

Stolen är en första produktion och vissa detaljer kan skilja sig från stolarna som kommer säljas senare.

Axkid One är bakåtvänd bilbarnstol, 40-125cm/0-23kg. R129/i-Size godkänd. (One kommer plustestas, är förseningar pga. Corona)

Med babyinlägget One+ är den godkänd från 40cm.
Pris One 6999Kr, One+ 7999kr

Den kommer troligen ut i butik i Sverige i månadsskiftet Juni/juli.


Axkid One kommer i 4 färger, Brick Melange, Granite Melange, Tar och Tile Melange.

Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.

Axkid One innermått

Sittdjup

17/27
Sittbredd längst in

23/31

Axelbredd

28/34

Höjd till selen i lägsta läget

25/27

Höjd till selen i högsta läget

38/40

Höjd till huvudstödet i lägsta läget

27/30

Höjd till huvudstödet i högsta läget

40/43
Längd till grenspännet
9/16

Huvudstödets bredd längst in

10

Huvudstödets bredd längst ut

20

Huvudstödets djup

18

Axkid One yttermått

Höjd med huvudstödet i högsta läge

60

Längd max/min
75/110

Bredaste punkt

45

Stödbenets längd

27-53

Axkid One är en isofixmonterad stol, man kan inte montera med bilbälte och sitsen är fast så det går inte att klicka på babyskydd.

Anledningen till att den är godkänd till hela 23kg och inte 18kg som de flesta andra isofixstolarna på marknaden är tack vare att den är extremt lätt, den väger under 10kg. I nya godkännandet R129 “i-Size” så får stolar sin maxvikt utifrån att stol+barn får väga 33kg ihop. De flesta andra isofixstolarna väger kring 15kg och får då 18kg som maxvikt.

Den är grymt snabb att montera och det krävs inte någon brottningsmatch så man blir genomsvettig. 16sekunder så sitter den fast 🙂

Till skillnad mot många andra stolar så är One inte i ett hårdplastskal med frigolit innuti utan den består av ett skal av Expanded Polypropylene (EPP)  och en ram runt EEP-skalet av lättviktsaluminium. Detta gör att stolen väger extremt lite.

Själva sitsen sitter på en ram av “Automotive high strength steel”, man kan inte ta loss sitsen eller klicka fast ett babyskydd.

Sitsen går att skjuta fram och tillbaka på ramen vilket gör att man kan få bra benplats till barnen. Man kan ändra utrymme när barnet sitter i och sitsen glider väldigt lätt även med ett stort barn i. På stolen finns markeringar som visar var stolen ska vara vid olika längder.

Som man ser på filmen nedan så är det fysiskt möjligt att ha stolen utanför dessa markeringar, dvs. över 125cm markeringen. Detta läge ska inte användas vid färd utan för att underlätta när barnet ska gå i och ur stolen.

 

Lutningen på stolen går att ställa in steglöst och öka 20grader. Ståendes på plan yta är vinkeln mellan 35-55grader. På bilden är lutningen mellan 25-45 grader.

För att ändra lutningen vrider man på vredet mitt på stolen, då höjs framänden och ryggen lutas bakåt.

Även för lutningen finns markeringar på sidan av stolen för att hjälpa till så man hittar rätt läge.

 

Utrymme stolen tar

Minst benplats/mest upprätt

Mest benplats/mest upprätt

Text

Lutning

Axkid One

72

79.5

24

Axkid Modukid

75

81

16

Axkid Minikid2

Text

80

21

Besafe Modular

71

76

16

Britax Max-Way

73

81

25


Montering

En stark punkt med One är att den är extremt lättmonterad, man klickar i isofixfästena, drar ner stödbenet och klickar på ASIPen, det extra sidokockskyddet på sidan som är vid bildörren så är det klart. Jag lyckades efter några försök montera stolen på “fel” sida på 16 sekunder. Stolen står i en Citroen C3 Picasso och sätet är på samma position som när jag kör så jag har inte flyttat fram sätet för att få mer plats vid montering.

 

Isofixen sitter fast i ramen och man kan inte justera längden eller vinkeln på den. Det behövs inte heller eftersom man istället för att ändra längd på isofixen kan köra sitsen fram och tillbaka för att öka/minska benplatsen.

För att lossa isofixen trycker man in knappen och drar samtidigt spärren mot stolen.

 

Något som är unikt för One är att bygeln är självåtspännande i alla fall till viss del. När man släpper den mot sätet dras den åt, för att få den stenhårt mot sätet vrider man på vredet tills det låter som man gjort sönder stolen. Då sitter den tillräckligt hårt.

 

Stödbenet består av en del man drar ner, man trycker in spärren och kan ljustera den mellan 27-53cm så det är bland de längre på marknaden. Minikid1 har 41cm och Minikid 2 med förlängningen har 56cm.

 

ASIP
Axkid Side Impact Protection, är extra sidokrockskydd man sätter på stolen på den sidan som är vid dörren. I sidokrock så blir den som en liten stötdämpare och tar upp första kraften i krock och minskar kraften som når barnet.

 

 

Selen

Spännet är Axkids nya man pusslar ihop de 2 delarna som vanligt. Det är 2 små krokar på i metall och det har ibland varit problem med att krokarna fastnat i kläder och rivit sönder klädserna när man tar i och ur barnet. Det kan man dock undvika om man förlänger selen innan man tar ur barnet och stoppar in de på sidan av stolen. Då kommer selen ur vägen och krokarna fastnar inte även om barnet klättra upp själv.

Detta spänne kommer komma till Axkids andra stolar också, selen vrider sig inte i detta spänne.

En sak som är annorlunda på One är att änden för att dra åt selen sitter inte centrerad utan lite åt höger. Det beror på lutningsmekanismen. För att förlänga selen trycker man in en spärr, den sitter under sitsen och är svår att nå för barnet vilket minskar risken att barnet ska kunna förlänga selen själv under färd.

Eftersom selen inte går rakt under stolen utan lite snett så blir det aningen trögare att dra åt selen än i endel andra stolar. Men om man trycker in spärren och drar bestämt i bägge delar av selen samtidigt så  är det inga problem att förlänga.

Huvudstödet

På sidan av huvudstödet är små markeringar, dessa ska vara i höjd med barnets ögon. När man har babyinlägget One+ ska huvudstödet alltid vara i lägsta läget då går man inte efter dessa markeringar.

Huvudstödet är i EPP och memoryfoam på sidorna, det är tillskillnad från Minikid2 helt platt på undersidan så barnets axlar får bra med plats.

För att höja och sänka huvudstödet så trycker man in en spärr på baksidan. Axkid har på One lämnat sitt självjusterande huvudstöd, troligen för det väger för mycket att ha en sådan mekanism och One är en stol där man jagat varje gram.

https://www.youtube.com/watch?v=z4MDhhC8sQs

Det är trots detta väldigt lätt och smidigt att justera höjden även när ett barn sitter i stolen, så man kan fortfarande ha flera olika barn i samma stol och ändra till lagom höjd utan att behöva trä om selen.

Under klädseln ligger det en liten skumgummidyna, precis som i tex. Minikid. I One är det 12 hål under sitsen som ventilerar lite.

För barn mellan 0-3år så använder man en insats av frigolit för att göra stolen lite tajtare. För spädbarn så används en extra babydyna i frigolitinsatsen.

Klädseln är lätt att ta av på insatsen, så man kan tvätta vid behov.

 

Sitsen är inte lika djup som tex. Minikid2 men den är bredare för axlarna, ca 2cm bredare än Minikid2 vilket gör att även bredaxlade barn kan sitta bra i stolen.

Barnet på bilden är 80-85cm lång och det är max-lutning med lite benplats. Hon har 0-3års inlägget och gott om plats. På bilden är huvudstödet lite högt.

 

Pojken är ca 115cm, stolen är på bilden så långt bak som det är möjligt. Detta läge kan man använda när barnet ska klättra i och ur stolen. Då blir det lätt även för mindre barn att sätta sig själva. När man ska åka sen så kör man bak stolen till rätt markering.

 

Här är hvuvudstödet så högt som det går och barnet har ca 8cm kvar tills axlarna går i huvudstödet. Så stolen räcker till betydligt längre än 125cm.

Klädseln

Klädseln går att tvätta i 30grader fin/handtvätt och hängtorka men inte torktumla.

Klädselen består av 4 delar, en för sitsen och en för huvudstödet och 2 selmuddar. Tyget på utsidan av stolen går INTE att ta bort det är fastlimmat även om det ser ut som man kan ta bort det.

Selmuddarna är mjuka och har antiglid på baksidan.

För att ta av muddarna så öppnar man 2 tryckknappar och sen drar loss mudden från kardborre-remsan som sitter fast i stolen.

För att ta loss klädseln så öppnar man de 2 dragkedjorna som sitter i ryggen och drar loss toppbiten som sitter med kardborre.

Sen tar man bort plastlisten på sidan av stolen för att komma åt att lossa klädseln från stommen.

 

 

Fram på stolen sitter klädseln fast i 2 tryckknappar under stolen och en liten kardborrebit längre in under sitsen.


På toppen av baksidan sitter klädseln fast med runt stommen, man börjar på ens sidan och drar lite försiktigt så kommer den loss.

När klädseln är loss från alla kardborrefästen  så ser man till att huvudstödet är i högsta läget och trär försiktigt klädseln över huvudstödet.

 

Huvudstödets klädsel sitter fast med 2 dragkedjor på undersidan av “vingarna” och kardborre på mitten. Det är mycket lättare att ta av klädselen till huvudstödet efter att man tagit bort klädseln på resten av stolen. Höj huvudstödet till högsta läget så blir det lättare att få av och sen på.

Jämförelse med Minikid2

Axkids stol Minikid2 är en mycket omtyckt stol som räcker till 25kg och ca 12cm, så här kommer en liten jämförelse med den.

Innermått

Minikid2

One

Sittdjup

32

27

Sittbredd längst in

28

31

Axelbredd

31

34

Höjd till selen i lägsta läget

29

27

Höjd till selen i högsta läget

39

40

Höjd till huvudstödet i lägsta läget

30

30

Höjd till huvudstödet i högsta läget

40

43

Längd till grenspännet

13

16

Huvudstödets bredd längst in

15

10

Huvudstödets bredd längst ut

16

20

Huvudstödets djup

16

18

På bilderna står alla stolar med så liten benplats som möjligt, på översta bilderna är det först maximal lutning den undre med minsta lutningen. Minikid har inte den extra lutningskilen som finns för att skapa mer lutning.

Minikid2

One

Djup

73

80

Lutning

29

43

Benplats

43

38

Minikid2

One

Djup

71

72

Lutning

20

25

Benplats

43

37

Sammanfattning
Axkid One är en riktigt häftig stol, Axkid har tänkt till för att göra en stol som är så lätt som möjligt att hantera och med fokus på en hög säkerhet. Axkid lovar att om man inte kan montera stolen på 30sekunder så ska man få hjälp av kundtjänst. Jag lät en mormor prova att montera efter att hon bara fått muntliga instruktioner av mig och jag visat lite fort handgreppen utanför bilen. Hon hade inte sett en montering av stolen innan, trots det så klarade hon att montera One på imponerande 36sekunder första gången. Hade hon gjort det några gånger hade hon klarat det på 30sekunder utan problem.

Det märks att Axkid har lyssnat på kunderna, man har en helt ny design på huvudstödet. På One är det en platt undersida så barnet kan utnyttja hela längden i stolen och inte slår i axlarna tidigt som på Minikid2 som har ett huvudstöd som går ner lite på sidorna.

Man har också flyttat fram grenspännet några cm och har en ny design på spännet det gör förhoppningsvis att spännet inte trycker i grenen på de större barnen.

Självklart så kan man inte få allt, och det märkt att man jagar gram, stolen har inget plastskal utan det är EPP (frigolit) på utsidan med, tyget skyddar endel men den är lite känsligare för kraftiga yttre stötar än stolar med hårdplastskal.

Sen är det aningen trögt att dra åt selen och lossa den, men det är inte extremt trögt.

Stolen kostar enhel del, men om man ser till att man får en stol som fungerar från nyfödd till 125cm 6/7år så är det inte mycket jämfört med att köpa babyskydd, en isofixstol till 18kkg/105cm och sen en bältesmonterad stol för att kunna ha barnet bakåtvänt upp till 25kg.

Att man kan ge barnet bra benplats ökar chansen att barnen får åka bakåt länge och föräldrar inte vänder sina barn för tidigt vilket är det som kan avgöra om barnet skadas eller inte i en krock.

Tack Melle och Willma med familj för att ni hjälpte till att vara fotomodeller. 🙂

This entry was posted in Axkid, Bilbarnstol, Nyheter. Bookmark the permalink.

13 Responses to Axkid One

 1. Nadja says:

  Hej,
  Upplever att vår son på 4,5 år och 111cm snart nått till övre längdgräns på Britax Max Way. Vill gärna ha honom bakåt något år till. Är denna längre i ryggen och i så fall hur mycket?

  • admin says:

   ja one är längre, även klippan century/opti 129 är längre och opti är till 32kg.

 2. Drefus Monk says:

  Hej,
  Intresserad av Axkid One. Såg dock i test (https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/bilbarnstol, rankad som nr 5 men med lika högt betyg som nr. 1) att den inte hade Plus-godkänt. Vet du om den testas för Plus-godkännande och i så fall om status?
  Tack för bra information, text och bilder:-)

  Vh
  Drefus

  • admin says:

   hej, den har precis fått klart sitt plusgodkännade så nu är den plusgodkänd också 😀

 3. Cathrine says:

  Tack för en bra recension! Vi har köpt en one till vår bebis som nyss passerat 60 cm och 6 kg.(4 mån) Sitter inte själv ännu men enligt axkid själva så behövdes inte en One+. Är det alltså ok att sätta barnet i vanliga One redan nu?

  • admin says:

   hej, ja det kan nog fungera. Plus är en mjuk dyna så den gör inte så jättemycket i skillnad för de barnen som är lite större. Lutningen är inget problem att barnet inte sitter själv för du kan få till stor lutning även utan den mjuka dynan.

 4. Johan says:

  Hur snabbt går det att sätta i/ur babyinsattsen?

 5. Daniella Bouyer says:

  Hej. Vi funderar på att köpa en axkid one, dock såg jag att på axkids hemsida står det att den inte passar i en mini Cooper countryman (som min mamma har som kommer behöva låna stolen ibland) vet du något kring detta?
  Tack på förhand 😊

  • admin says:

   Kanske är om det finns luckor i golvet som är problemet, annars så kan man testa. Passar stolen är den ok att använda.

 6. Brice says:

  Hej, utmärkta dina artiklar.

  Jag har ett barn med stora fötter som föredrar en sittställning som på en stol.

  Tror du att Minikids-, MaxwayPlus- eller Opti 129-sätena erbjuder lika mycket fotutrymme som Axkid One i den rekommenderade användningen som anges 100-125cm max? Vilken är närmast Axkid One? (utrymme i bilen är inte ett problem)

  Enligt Axkid One-manualen rekommenderar den att du följer de sparade inställningarna (t.ex. 100-125), men kan sätet flyttas tillbaka mer än 125 cm när det används på vägen?

  tack,

  • admin says:

   Hej
   Det är ok att ha one längre bak än 125cm men att de skriver att det inte ska vara vid färd är för att då tar stolen för stor plats. För att bli i-sizegodkänd så måste stolen passa in i en virutuell box i bilen är så man kan tänka att en stol ska få plats i alla bilar. Har man sätet över 125cm markeringen så blir stolen för stor för boxen. Däremot om man har plats i bilen och vill ha den längre ut är det helt ok, de har krocktestat så och gett ok.

   Alla andra går att flytta ut en bit på sätet, max-way är kortare i sitsen än minikid så det blir lite mer plats att trycka ner fötterna mellan sits och ryggstöd. På bilden är det max längd ute med max-way https://dyrbarlast.se/wp-content/uploads/2015/10/max-way-stor.jpg

   Minikid är lite svårare att få plats att få ner fötterna mellan stol och sits. Sen finns britax two-way som ger stor plats men ingen höjdare i komfort den är hård den stolen. Finns komfortdyna att ha till dock.

   Opti kan man också ha 1/3 ut på sätet och det ger stor benplats, exakt vilken som ger bäst av max-way och opti beror på sätets djup jag har tyvärr inte kunna jämföra de i samma bil. Men här ser du hur mycket det går att få ut på opti från kids1.se/carseat.se https://www.facebook.com/1664297323661470/videos/4251402171558934

   Men one ger mest i läget längst ut, tar man 125cm så är det rätt lika skulle jag säga.

Comments are closed.