Råd och Rön 2023

Råd och Rön 2023

Råd och Rön har återigen presenterat sitt “test” av bilbarnstolar och tyvärr så är det återigen under all kritik och dåligt presenterat.

Man medverkade idag på Tv4 med ett inslag och många med mig är upprörda och förbannade. Så ska redogöra för de allvarligaste felen i deras test och det de presenterar, för konsekvenserna av det man säger på Tv och i testet blir att många ser att det är säkert att vända framåt tidigt.

Länk till inslaget på TV4

TV4s FB där diskussionen också är igång.  TV4s FB

Råd och Röns sida på FB där diskussionen är i full gång och vi hoppas det blir bättre svar från Råd och Rön än det som getts hittills. Råd och Röns FB

För det första så trycker man hårt på att barn kan åka bakåtvänt till 105cm i Besafe Modular som vinner bakåtvända klassen och säger på tv4 “högsta betyg säkerhet, säkrare kan man inte åka” “tål barn upp till 105cm så man kan sitta länge i dem”.

Det sägs också “bakåtvänd 4-5år 100cm för att vara riktigt riktigt säker, sen är det svårt att åka bakåtvänt”. Detta är skrämmande att man 2023 kan stå i tv och säga att bakåt till 105cm är länge. Ok om vi var i Italien då hade de tyckt man var smått galen om man ville ha barnet bakåt till 105cm, men här är rekommendationerna bakåt till 4-5år gärna längre.

Tittar man på tillväxt kurvorna för barn så är de i normalkurvan 4år vid 105cm.  Då finns det barn som är längre än så och inte får plats i 105cm stolarna. Men det marknadsförs som bäst i test. Modular är en grymt bra stol det är inte en diskussion om utan att den är begränsad i längd och inte klarar hela tiden ett barn bör åka bakåtvänt.

Idag finns det stolar med isofix precis som Modular till 125cm och 23kg då pratar vi 6,5-7år beroende på hur mycket över normalkurvan barnet väger. Det är 2.5-3 ÅR längre bakåtvänt men här verkar man föra fram att ett barn över 4år klarar någon magisk gräns och inte blir skadad i krock. Det gränsen finns inte, barnen klarar sig ofta utan svåra skador men när olyckan blir kraftig då dör även vuxna. Men man ser att i krockar där vuxna avlider så klarar sig barnen som sitter bakåtvänt även över 4-5år.

Vill man ser stora barn bakåtvänt så finns lite här, inlägget är gammalt men det stämmer fortfarande att barnen får plats bakåt.

Stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?

Här har vi ett barn som är 141,5cm som får plats bakåtvänt, så säga att ett barn som är 105cm inte får plats längre än så bakåtvänt är okunskap. Stolen är en Minikid 3, till 36kg.

Bäst i test stolen som de för fram är Cybex Solution G-iFix, en bältesstol, dvs framåtvänd med bilens bälte på barnet. Den är godkänd från 100cm men ingen som kan bilbarnstolar ser att det ens är ett alternativ att tänka på vid den längden. Även Cybex har sagt att den inte är lämplig för så små barn. Men godkännandena ser ut så och tillverkaren kan inte bestämma själv inom vilket intervall en stol får vara godkänd.

Råd och Rön får det att låta att den stolen är säker för barnen på 105cm som växt ur Modular eller andra 105cm stolar. Det är den INTE och ska inte rekommenderas att vända så små barn framåt.

Barnen behöver åka bakåt betydligt längre och idag finns flera stolar i flera prisklasser som klarar 120cm och mer utan problem.

Råd och rön säger också efter att de visar ett krocktest i sida med en stol framåtvänd  “man ser hur huvudet är skyddat i bältesstol med huvudstöd, jämfört med bälteskudde. ”
En bältestol är så otroligt mycket säkrare”.

Även detta är något påhitt som går som sanning på nätet men där utvecklare och krocktestare ser en helt annan verklighet.

Man tror att bältesstolar är säkrare ju mer extragrejer som sitter på, det kan ju kännas att det blir säkrare med hjälm, flytväst och ett litet rumpskydd men ju mer desto bättre är inte verkligheten.

Problemet är så man testar, i testet Råd och Rön hänvisar till så testas stolen i krock snett från sidan där man simulerar att bilen som blir påkörd står helt still och dessutom saknar dörr. Personligen kör jag sällan utan dörr och de flesta bilar idag har airbag för fönstren som del av bilens inbyggda säkerhet. Det sitter också balkar i bilens sidor som är gjorda att ta upp krafter vid krock i sida.

Dessutom i en sidokrock har man ofta fart framåt själv och hinner panikbromsa, barnets huvud framåt och kan hamna utanför huvudstödet, det ser man bla. i Lotta Jacobssons forskning som går att läsa här Lotta Jacobsson

Hon föreläser mycket om att bälteskudden kan vara ett säkrare alternativ för större barn, runt 130cm och uppåt om man har bältessträckare och airbag för fönstren. Plus att barnet inte sover i bilen för då är det svårt att sitta rakt på en bälteskudde.


Bild från TV4s inslag.

En annan del som tas upp är att vissa stolar är “knökafulla med oönskade kemikalier” bla. så nämns Besafe izi go som pga det får 1 i betyg. Men det gäller testet som gjordes 2021 och tveksamt om nivån var något att fundera över. Här är Besafes svar och åtgärder BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size i Stiftung Warentest/ADAC-test 2021

Det handlar om en etikett och inte att hela stolen är full med kemikalier, gränsvärdena är extremt lågt satta, vilket ju är bra och så ska det vara men när man skrämmer upp föräldrar i onödan och får det att verka som att deras barn kommer få allvarliga skador om de åker lättklädda i en stol som fått höga värden på kemikalier då är man inte seriös längre.