“Aftonbladet: Livsfarliga trenden med nya bilbarnstolarna”

“Aftonbladet: Livsfarliga trenden med nya bilbarnstolarna”

Aftonbladet har en artikel om att nya bilbarnstolar kan vara livsfarliga, här kommer lite förtydligande i vad som det egentligen handlar om eftersom många blivit oroliga nu.

Det är 3 saker som tas upp, dels risken med att ha för stor lutning på babyskydd och bakåtvänd bilbarnstol samt funktionen att rotera stolen när man tar in och ut barnet från bilen.

Den korta förklaringen, om du har ditt babyskydd i max 40-45graders lutning och den stora bakåtvända i max 30-35grader men gärna så upprätt det går utan att barnets huvud åker framåt när hen somnar, samt att du om du har en vridbar stol ENBART har den bakåtvänt under färd så är inte din stol livsfarlig.

Mäta lutningen på ett ungefär kan man lätt göra själv och läs mer här för att få instruktioner till det. Hur man mäter bilbarnstolens lutning | Dyrbarlast.se

Den längre förklaringen kommer här:

  

Första delen som Lotta Jakobsson kommenterar gäller bla babyskydd där det finns ett antal stolar från olika tillverkare som har funktionen att man kan luta antingen hela stolen på en bas eller luta babyskyddet så barnet ligger ner mer med huvudet i färdriktningen.

Det finns en stol från Maxi-cosi som heter Jade och är liggande babyskydd men då ligger barnet i sidled och den har fått bra krockresultat. Detta gäller stolar där barnets huvud är i färdriktningen.

Flera av dessa stolar man kan luta är godkända att luta under färd, stolen på bilderna är Joie i-level och den får man ha i lutat läge i bilen. Det innebär att barnets lutning ofta blir mycket mer än 40-45graders lutning som rekommenderas.

Problemet med lutning på bilstolar är att ju mer man lutar desto större blir krafterna på nacken i krock. Om barnet sitter upprätt så tas kraften upp av ryggen, ligger barnet mer ner så kan huvudet röra sig mer i krock. Så man vill ha barnet så upprätt som det går.

Att dessa stolar finns på marknaden är för att kunder efterfrågat det. Bla. i USA och Storbritannien sprids det ofta rykten om att barn kvävs ifall de inte har stor lutning på stolen, detta problem är något svenska NTF inte alls känner till utan de bebisar som dött eller varit nära på att kvävas i sin stol har oftast varit hjärt-lungsjuka och suttit fel i stolen.

Att kunna luta babyskyddet är en smidig funktion om man vill ha stolen på sin barnvagn då skonar man barnets rygg och kan använda den som liggdel kortare stunder. Vissa märken bla. Cybex Cloud Z i-size går att luta utanför bilen men när man fäster den i bilen så blir den spärrad för att lutas. Det är en smart funktion för att få en säker position i bilen men kunna ha stolen lutad på golvet eller barnvagnen.

 

 

Andra delen i artikeln handlar om bakåtvända bilbarnstolar, det man använder efter babyskyddet att även de går att luta. Detta är ingen ny funktion utan har funnits länge och finns i 2 varianter, att man kan man bestämma lutning vid montering och kan inte ändra lutning när barnet sitter i. Andra varianten är att stolen går att justera lutning när barnet sitter i stolen och på så sätt kan man ha barnet mer upprätt när hen är vaken och luta lite när barnet somnar.

På den bakåtvända bilbarnstolen så bör man inte ha mer än 30-35graders lutning men ju mer upprätt stolen är desto bättre är det. Så länge barnet kan sitta bra utan att huvudet åker fram mycket när hen somnar. Några exakta värden för när man kan räta upp stolen går inte att ge eftersom det handlar om vilken stol man har, en del ger mer stöd i sittandet andra mindre, samt hur barnet är.

Eftersom alla bilsäten är olika, en del är mer lutade andra mer upprätta så finns det ett behov av att kunna luta bilstolen så den fungerar både för små barn och större. I en bil med väldigt plana säten kan då flera bilstolar bli för lutade även i sitt mest upprätta läge så man behöver prova stolen i bilen innan man köper.

Det man såg i ett test som Råd och Rön står bakom är att när de testade en stol i mest lutade läget blev nackkraften  1 322 newton, detta kan man jämföra med en bakåtvänd stol där tester som publicerats tidigare visar att den är mellan ca 300-700 newton en framåtvänd ligger runt  1500 newton.

Om du kan luta stolen mer än 30-35grader så gör inte det. Håller du dig under denna nivå åker barnet säkert.

 

Tredje saken de tar upp är problemet med att det numera finns både babyskydd och större bilbarnstolar som man kan vrida. Denna funktion är tänkt att underlätta för att få in och ur barnet i stolen, så man slipper lyfta och vrida. En omtyckt funktion hos många föräldrar och det har nyligen även börjat komma babyskydd där man kan vrida för att få i och ur bebisen.

Många av dessa stolar som säljs på Svenska marknaden är låsta för att ha framåtvänt eftersom vi förespråkar bakåtvänt åkande och inte att vända vid 15månader som är lagligt, men det finns endel där man kan vrida så stolen blir framåtvänd. Då kan man lätt tro att det är säkert att ha stolen framåtvänd när det är lagligt.

Dessa vridbara kan man ha åt sidan under färd, det är dock INTE tillåtet men fysiskt möjligt. Det som går att göra fel kommer konsumenter använda fel, av misstag eller bekvämlighet. Även babyskydd man kan vrida för att sätta in finns vissa modeller där det är fysiskt möjligt att ha babyskyddet framåtvänt men det är olagligt och livsfarligt.

En del modeller av vridbara stolar har spärrar så man inte kan ha den framåtvänd innan barnet är en viss längd, beräknat på en normal lång 15månaders. Men det är farligt att ha så små barn framåtvänt. Dock hindrar det de allra minska barnen att sättas framåtvänt.

Så har du barnet bakåtvänt, inte mer än 40-45graders lutning på babyskydd eller 30-35grader på den bakåtvända bilbarnstolen så är det inte ett problem.

Förtydligande:

Jag har varit i kontakt med Joie för att få svar på hur nackkrafterna påverkas av att man har max-lutning på deras babyskydd i-Level men bara fått svar att den är godkänd och klarar testerna för godkänt. Det är dock inte samma sak som att en stol har låga nackkrafter eftersom godkännadetesterna inte bygger på att barnets säkerhet är nummer 1. Men jag gräver vidare hos flera tillverkare av dessa babyskydd man kan luta för att försöka se om någon kan ge information om hur nackkrafterna påverkas.

Har man joie i-level i sittläge i bilen och använder liggläget på barnvagn är det en mycket bra stol.

Britax Swingfix på bilden är låst för framåtvänt åkande den kan man enbart ha bakåt och vrida när man tar in och ur barnet, det är dock fysiskt möjligt att ha den åt sidan under färd men olagligt och farligt.

Lutningen som blir i den är helt beroende på vilken bil man har men den stolen tillhör inte de som har extremt stor lutning och blir oftast rätt i de flesta bilarna på marknaden.