Varning för farliga “bilbarnstolar och tillbehör”.

Varning för farliga “bilbarnstolar och tillbehör”.

På flera sociala medier så visas nu reklam och tips om enkla bilbarnstolar och tillbehör som man kan köpa billigt för att barnet ska åka säkert, de köps eller importeras från utlandet och säljs här. Men de är farliga och inte godkända.

Det är lätt att luras av dessa ledsna barn som inte trivs i bilen och som sen på bilder med prylarna är jätteglada.

Men köp inte de är LIVSFARLIGA, och inte godkända att använda i Europa.

bälte 3

Bältessamlare
Den här bältessammlaren ska göra så bältet kommer bort från halsen, många tror att man blir halshuggen om bältet är nära halsen men så är det inte. Barnen som är på dessa bilder sitter alltid fel, på denna bild borde barnet åkt bakåtvänt men i alla fall på en bältesstol/kudde, då skulle bältet hamna korrekt vid axel och höft.

Skyddet på bilden drar ner axeldelen av bältet och upp höftdelen, vid krock är risken stor att barnet åker under höftdelen av bältet eller överkroppen åker framåt och ur axeldelen av bältet och barnet får svåra skador eller tom. dör.

Det är inget som man ens ska fundera på att använda, bältet SKA ligga mot höftbenet och mitt på axel, använd E-godkända bältesstolar/bälteskudde till större barn och bakåtvänt till mindre barn under 5år. I europa ska barnen använda godkänd skyddsutrustning tills de är 135cm.

IMG_3419 IMG_3417

Så ska det vara
Framåtvänt ska axeldelen av bältet ligga mitt på axeln nära halsen och gå in i bälteledningen någon cm ovanför axeln.  Höftdelen ska ligga på låren mot höftbenen, inte upp mot barnets mage utan som på bilden, då sitter bältet korrekt och barnet har större chans att inte skadas vid krock.

bälte 1bälte 2

Farlig “stol” för de mindre barnen
Denna enkla “stol” sägs hålla barnet tryggt i bilen, det är helt fel. Denna sätter man fast på baksidan av bilsätet med kardborre, finns de varianterna där det är plastlås eller andra enklare spännen. Inget som håller fast barnet vid krock.

Bilbältet hamnar också fel på barnet och kommer orsaka stora inre skador om man krockar eller bromsar kraftigt. Det finns de varianter där man inte använder bilens bälte alls men även om man har bilbältet runt barnet så sitter det inte korrekt och barnet utsätts för stor fara. Inte ens i buss eller på resa är de något att fundera på.

https://www.youtube.com/watch?v=n26YPSTxCYM&feature=youtu.be

Krafterna vid krock är enorma, större än vi kan förstå. Vi måste vara rädda om våra små i trafiken.

17457533_10155331828172176_4441605202706558485_n

Pann/huvudband
En annan sak som det står en hel del om är pannband/huvudband man kan köpa och sätta fast barnets huvud med så det inte åker framåt när barnet somnar i bilbarnstolen. Det är något som experterna avråder ifrån att använda. 9 gånger av 10 så kan man lösa problemet med att huvudet åker fram genom att montera om stolen så den får lite mer lutning, dra åt selen hårdare, se till så selen är i axelhöjd eller någon cm ovanför och ta av alla tjocka kläder och kläder med luvor.

Mer om hur man mäter lutningen och ser till så det blir lagom finns att läsa om här Mäta lutning på bilbarnstolen

http://www.expressen.se/motor/experten-varnar-for-krockskydd-for-barn/