Nya regler ang. barn och airbags!!!!!!!!!!!!! *första aprilskämt*

 

IMG_0019

Japp det är ett 1:à aprilskämt!!

Det är och kommer fortfarande vara ok att ha airbagen avstängd och man SKA ha den avstängd när barn som åker bakåt sitter där och barn som sitter framåtvänt på kudde/stol eller är under 140cm. Om bilens manual inte säger att airbagen ska vara på just i den bilen när framåtvänt barn åker där. Bakåtvänt ska airbag ALLTID vara avstängd.

 

Nya regler ang. barn och airbags.

IMG_1268

From 1 juli kommer det nya regler när det gäller airbags, det är i dagsläget tillåtet att stänga av airbagen med nyckel eller på annat sätt. Dock har forskning visa att många glömmer att sätta på den igen efter att ett barn suttit fram och då kan den vuxna få lite mer skador vid krock än om airbagen var på eller att glömmer man att stänga av när barnet sitter där kan barnet få svåra skador i onödan.

Därför har Eu:s LandsvägUtvecklingRiktlinjerAutomobilDirektör lag fram en lagändring som träder i kraft redan 1 Juli.

Där står bla att det inte längre kommer vara tillåtet att stänga av airbagen på passagerarsidan utan det måste vara på hela tiden. Det kommer därför inte vara tillåtet att ha något bakåtväntåkande barn fram. Däremot så blir det nu lagkrav på att när man köper bakåtvänd bilbarnstol så ingår en stor baksätesspegel i köpet. Det ska ALLA tillverkare se till att skicka med.

För barn som åker framåtvänt så får de from 1 Juli sitta framför aktiv airbag, dock är risken för ansiktsskador stor men för att förhindra det så SKA man använda hjälm med galler till barn som är under 10år/140cm.

Jag pratade med April Säker på NTF och hon sa att man sett på krocktester att barnen inte får skador i ansiktet om de har hjälm med galler. Den komfortminskning som blir får man acceptera för att de vuxna ska slippa komma ihåg att sätta på airbagen igen, “det är tillräckligt mycket att ha koll så barnen är med i bilen, nu blir det en mindre sak att minnas” säger hon. “dessutom så slipper man att barnen äter kanelbullar i bilen och kladdar”.

Plexiglasvarianter kommer också utvecklas men där har man inte än hittat rätt sorts plast som klarar smällen som blir från airbagen. Hjälmutvecklarna och bilstolstillverkarna har sammarbete så kanske tills lagen träder i kraft är det löst.

Vet att både Axkid och Besafe kommer komma ut med hjälmar i samma färg som de bältesstolar de har, så allt blir färgmatchat och supersnyggt.