Gemensam rekommendation för barn i bil.

Gemensam rekommendation för barn i bil

IMG_1161

Sedan 2006 har det funnits en gemensam rekommendation som gäller hur barnen ska färdas i bilen. Nu har man gjort en ny som skrivits under av  tecknats av Audi, Ford, Hyundai, Isuzu, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Suzuki, Subaru, Seat, Skoda, Toyota, Volvo, Volkswagen, Trafikverket, Transportstyrelsen, Bil Sweden, NTF, VTI, Axkid, Britax, BeSafe, Maxi-Cosi, Autoliv och Folksam.

Meningen med denna uppdaterade rekommendation är att informera nya föräldrar om hur deras barn åker säkert i bilen.

Det står att barn SKA åka bakåtvänt till minst 4år men NTF rekomenderar fortfarande att man åker bakåt så länge det går och helst över 5år. Men att det inte står 5år i detta dokument har att göra med att det är många inblandade och man behöver ibland hitta en medelväg. Men bakåtvänt så länge som möjligt är det säkraste och barnen sitter 5 gånger säkrare bakåtvänt.

Vill man ha tips på hur man gör för att kunna ha barnen bakåtvänt länge så finns det här. Stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?

En liten varning är att det står “Barnet ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer.”

Förut har man haft att barn ALDRIG får sitta framför aktiv airbag. Detta gäller fortfarande bakåtvända barn, men de framåtvända barnen kan det nu vara olika rekomendationer mellan olika bilar. Så nu måste man vara uppmärksam på vad tillverkaren säger om just den modell man åker i. Detta har att göra med att airbags fungerar på andra sätt nu än de som fanns tidigare. Airbags tillverkade av Autoliv, bla. volvo har de i endel bilar, där kan barnet sitta framför airbagen tryggt. Men nu läggs ett stort ansvar på föräldrarna och jag ser risker med att man inte läser för varje bil och gör fel.

Men återigen, bakåtvänt får man ALDRIG ha airbagen på och framåtvänt måste man kontrollera bilens manual. Är man osäker så stäng av den då gör man inte fel och ha sätet så långt bak som möjligt.

Sidoairbags påverkar inte barnstolarna, så på platser med sidoarbags får man ha både framåt och bakåtvända stolar.

Här kan man läsa hela dokumentet http://ntf.se/media/36523/rek-barn-i-bil-2017.pdf