Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Maxi-Cosi rodifix Airprotect

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Maxi-Cosi Rodifix är en bältesstol (framåtvänd), 15-36kg (man bör dock inte byta till bältesstol förrens barnet är minst 5år och väger 18kg och 110cm lång, de bör åka bakåtvänt så länge som möjligt.)

Pris: ca 2300kr

IMG_3858 IMG_3715

Rodifix är en omtyckt bältesstol för att den är smal, har lutningsfunktion och inga horn så den är lätt att hantera. Stolen kan monteras med isofix eller bara med bilens bälte, tack vare att den är smal passar den oftast väldigt bra bredvid en annan stol.

Mått:
Alla mått är ungefärliga då det kan vara svårt att få ett exakt mått.

Sitsbredd längst in: 23cm
Sitsbredd längst ut: 37cm
Sitsdjup: 33cm

Bredd mellan hornen/bältesledning: 31cm

Höjd till bältesledningen i lägsta läget: 32cm
Höjd till bältesledningen i högsta läget: 51cm

Axelbredd i lägsta läget: 31cm
Axelbredd i högsta läget: finns inget sidokrockskydd i översta läget i axelhöjd.

Huvudstödets bredd längst in: 14cm
Huvudstödets bredd längst ut: 39cm
Huvudstödets djup: 19cm

Yttermått:

Bredd rygg min/max: 52cm/55.5cm
Höjd rygg min/max: 70,5cm/88cm

Djup när ryggstödet är i lägsta läget och sittläge: 43cm
Djup när ryggstödet är i lägsta läget och viloläge: 59cm

Djup när ryggstödet är i högsta läget och sittläge: 44cm
Djup när ryggstödet är i högsta läget och viloläge: 60cm

Sitsens bredd: 37cm

Basen under stolen
Bredd: 30cm
Bredd med isofixstyrningen: 34cm
Djup: 30cm

IMG_3860 IMG_3864

Stolen har 2 lägen på ryggen, ett mer upprätt och ett mer lutande, man kan inte ändra läge under färd när barnet sitter i stolen. Sitter stolen med isofix måste man förlänga isofixarmarna före man kan ändra lutning.

Lutningen är väl tilltagen och gör att barnen ofta kan sova skönt utan att huvudet åker framåt.

IMG_3884

För att ändra lutningen trycker man in spärren på sidan av stolen och lyfter uppåt.

 

Ryggstödet kan man höja i flera olika lägen, när man höjer huvudstödet så vinklar sidorna ut sig för att större barn ska få bättre plats i stolen. Sidorna är öppna så även de större barnen får bra plats. Sidorna är lite flexibla så även i det bredaste läget kan man trycka in sidorna lite om man ska ha stolen bredvid en annan stol.

Huvudstödet läge ändrar man lätt genom att trycka in spärren på huvudstödet och dra uppåt eller nedåt.

Stolen har frigolit på sidorna och huvudstödet.

På huvudstödet finns det luftkuddar som ska minska kraften på barnets huvud vid krock.

Montering

IMG_3877IMG_3879

Stolen kan monteras med isofix, då trycker man in den gråa spärren och drar den bakåt så isofixarmen åker ut. Man fäster sen i bilens isofixfästen och trycker in stolen i sätet så låser fästet fast mot sätet.

För att lossa isofixarmarna trycker man in spärren och drar stolen framåt.

Har man inte isofix i bilen eller inte vill använda det låter man isofixarmarna vara inne i stolen och använder bara bilens bälte kring barnet.

Även om man använder isofix på stolen MÅSTE man ha bilens bälte kring barnet annars sitter inte barnet fast.

IMG_3893 

Bilbältets axeldel fäster man i bältesledningen ovanför barnets axel. Bältesledningen ska ligga 1cm från barnets axel.

IMG_3889

Bilbältets midjedel ska ligga platt mot barnets lår inte upp mot magen, eftersom Rodifix saknar horn kan bältet hamna högt upp på vissa barn i vissa bilar så det bör man prova i sin bil med sitt barn innan köp. Om bältet kommer för högt upp på magen kan barnet få svåra skador på de inre organen. Så se till att bältet ligger mot låren.

Tvätta klädseln

Klädseln består av 2 delar och är rätt så lätt att ta av och på tvättas i 30grader.

Sammanfattning

Maxi-cosi Rodifix är en lätt stol att använda om den passar bilen och barnet. Eftersom den inte har horn så kan man inte lägga bältet fel, däremot i vissa bilar så kan bältet komma högt upp på barnets mage så man bör testa innan köp.  Ligger bältet bra så är det lätt att knäppa bältet, det är den stol som jag tycker är enklast att få fast barnet i.

En annan styrka är att den är smal och dessutom är smal längst bak vid barnets höfter, då är det mycket enklare att fästa stolen i bilar där det sitter andra stolar bredvid. Tack vare de låga och flexibla sidorna så sitter man ofta skönt bredvid som vuxen också.

Sitsen är lite hård men vi testade med aeromoowdyna i och då satt barnet skönare. Endel barn tycker den är skön att sitta i som den är också så det är väldigt individuellt.

This entry was posted in Bältesstol, Maxi-Cosi, Recentioner, Rodifix and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

 1. Mia says:

  Varifrån kommer uppgiften att man ska vänta med att vända barnet till det är 110 cm? Jag blir bara ifrågasatt när jag själv sagt det till andrs och undrar om det finns en källa med “auktoritet” jag kan hänvisa till?

  • Kiwi says:

   Det är lite svårare att säga, för det kommer ifrån att då är de “normalstora” barnen minst 5år. Säger man bara minst 5år så kan man vända små 5åringar på 98cm/15kg och de sitter sällan bra i bältesstol och då ökar risken att man åker under bältet lite eller åt sidan. Krocktester som gjorts med normalstora 3åringar visar att de inte sitter bra i bältesstol.

   I många länder utanför norden så har man barn framåt tidigt och då kör man sele framåtvänt till 18kg för barnet ska sitta fast ordentligt. Det blir stora nackkrafter så ingen bra lösning men kan generellt vara bättre än bälte för mindre barn.

   Sen utgår jag från egen erfarenhet av min och andras barn hur de sitter i bältesstol, det är viktigt att axeln når upp till bältet men även viktigt att knäna når fram till stolens kant så barnet inte glider ner i stolen. Vid 110cm så fungerar de flesta stolar, dock inte alla. Har barnet långa ben så uppfyller man det kravet tidigare, kortare ben så tar det längre tid.

   Men bakåt tills den bakåtvända stolen är urväxt i längd och vikt är rekommendationen. Har man en bältesmonterad stol går det ofta till 110cm

 2. Annelie says:

  Hej!

  Du skriver att “Sitter stolen med isofix måste man förlänga isofixarmarna före man kan ändra lutning”. Vad innebär det? Hur gör man det?

 3. Veronika says:

  Kan man ha den i mitten av baksätet om mittensätet har trepunktsbälte? (Har ej Isofix)

Comments are closed.