Besafe iZi Flex S Fix

Besafe iZi Flex S Fix


Bild från BabyWorld.se där den går att köpa.

Besafe har precis släppt en ny modell av sin bältesstol Izi Flex Fix I-size men denna är enklare och Ece-godkänd inte i-Size. Det betyder att den är godkänd för barn mellan 15-36kg, men barnen bör vara minst 5år innan man använder en bältesstol.

Mer om Flex Fix i-Size modellen finns här https://dyrbarlast.se/baltesstol/besafe-izi-flex-fix-i-size/

S-modellen har samma design som I-size-modellen men den har inte den 4:e punkten mellan barnets ben och saknar också paden/skyddet vid axelden av bältet.

Priset för S är mellan 2000-2700kr och för i-Size ca 3400kr.

På S kan man också ta av sidorna för att få stolen att bli smalare, den kan då passa bra bredvid andra stolar. Dock har den inte den 4:e punkten mellan barnets ben och då är risken stor att bältet kommer för högt upp på barnets mage.

Här är mitt barn 7.5år/29kg och sitter i i-Size modellen, när bältet inte är i 4:e punkten mellan benen kommer det högt upp mot magen och kan ge svåra skador i krock. På andra bilden hålls bältet ner mot låren och höften och kan inte åka in i magens mjukdelar och skada. Det är större risk för mindre barn men väldigt viktigt att man testar och ser så bältet hamnar rätt.

Mer info om hur man vet att bältet kommer rätt och bältesstolen passar går att läsa i detta inlägg. https://dyrbarlast.se/baltesstol/passar-baltestolen-min-bil-och-mitt-barn/

Det finns en efterfrågan på smala stolar eftersom många använder bältesstol längre och kan behöva få plats med flera vuxna eller barn i bilen. Då går det inte att ha en bältesstol som är bred och tar mycket plats.

Flex S Fix är smal och billigare än i-Size modellen som många tycker är dyr, problemet med S som jag ser är att den inte har en bra bältesledning för höftbältet. Det är samma problem med Besafes gamla bältesstol Izi Up där bältet kommer för högt upp mot magen.

Besafe vill inte ha horn på sina bältesstolar eftersom det finns en risk att man sätter bältet fel på ovansidan av hornen istället för under och det är mycket farligt. Precis som Britax har man små bältesledningar men inga horn och detta kan göra att bältet hamnar högt upp på barnets mage. Större barn sitter ofta bra men för mindre barn glider bältet gärna högt upp.

Den 4:e punkten mellan barnets ben håller bältet nere och förhindrar också att mindre barn kan glida fram i stolen, så varför man valde att inte ha kvar den är intressant att få veta.