Skillnaderna mellan Axkid Modukid och Minikid

Skillnaderna mellan Axkid Modukid och Minikid

(Modukid in petrol and Minikid red)

Idag 26/3-2019 släpper Axkid sin nya stol Modukid som är ett system med en isofixmonterad bas man kan fästa både babyskydd och stor bakåtvänd stol på.

Många har längtat efter en sådan stol med Minikids rymliga sits där man slipper använda underförankringsband och kan använda isofix.

Vill du läsa mer om Modukid som bakåtvänd stol så finns informationen här. https://dyrbarlast.se/axkid/axkid-modukid-seat/

Mer om babyskyddet Modukid Infant finns här. https://dyrbarlast.se/axkid/axkid-modukid-infant/

Modukid är den blåa stolen (petrol) och Minikid är röd.

Till en början så är det 2 helt olika godkännanden på stolarna, Modukid är i-Sizegodkänd vilket betyder att den är godkänd för barn mellan 61-105cm max 18kg.

Minikid är E-godkänd och får användas till barn mellan 0-25kg, men den är inte för nyfödda utan från att barnet kan sitta bra med lite stöd oftast från ca 6-9månader.

Modukid till vänster är lite smalare i plastskalet och har inte hålen på sidan för att kunna fästa bältet. På bilden är inte bygeln vid barnets fötter med, den måste man ha när stolen står monterad i bilen.

De är väldigt lika i utseendet förutom underdelen, där Modukid har en bas man klickar fast stolen i som det funnits länge till babyskydd.

Minikid däremot är i en del.

Mått

Höjd till selen i lägsta läget är samma på bägge stolar 30cm.
Höjd till selen i högsta läget är också samma på bägge stolar 41cm.

Sitsdjup
Modukid:  30cm
Minikid: 34cm

Djup från rygg till grenspänne
Modukid: 17cm
Minikid: 14cm

Axelbredd i lägsta läget
Modukid: 31cm
Minikid: 31cm

Axelbredd i högsta läget
Modukid: 34cm
Minikid: 31cm

Bredd vid fronten av sitsen
Modukid: 39cm
Minikid: 41

Bredaste punkt utan ASIP (extra sidokrockskydd)
Modukid: 46cm
Minikid: 48.5cm

En sak som skiljer de åt är sittdjupet, Modukid till vänster är ca 30cm djup medans Minikid till höger är 34cm djup. Detta betyder att barnen tidigare kan ha fötterna mellan säte och sits i Modukid.

En efterlängtad förändring är djupet mellan sits och grenspänne, endel främst större killar klagar på att grenspännet sitter för långt in och trycker i grenen. På Modukid är det flyttat ca 3cm och är nu 17cm i djup, precis som på Britax Max-Way.

På Minikid sitter det vid 14cm.

När vi ändå pratar om förbättringar så är det 2st uppskattade förbättringar vid stolens front. Skyddskåpan över remmen för att dra åt selen sitter på Minikid fast med en nit och tar man i lite för hårt när man ska ta av klädseln så kan den lossna.

På Modukid så sitter den fast ordentligt och det bör inte vara ett problem längre med att kåpan kan losssna.

 

En annan sak som skapat mycket frustration hos föräldrar är hur klädseln sitter fast på stolens front på Minikid, det är en plastlist med små pluppar och den listen är mycket svår att ta loss och otroligt lätt att knäcka som man ser på bilden till vänster.

Nu är den borta och klädseln sitter istället fast med små resårband i stolens skal. Det är lätt att se vart resårbanden ska sitta så inga svårigheter att fästa klädseln rätt.

De extra sidokrockskydden är väldigt lika varandra och man klickar fast på samma sätt genom att öppna en dragkedja på sidan och dra fästet uppåt mot stolen. Jag tycker att det går lättare på Modukid, det ser ut som om fästet är lite längre ut men det kan vara designen som gör skillnad också.

 

Modukids selmuddar har antiglid på baksidan det har inte Minikid. Men bägge kan man lätt ta bort eftersom de sitter fast i stolen med kardborre och tryckknappar.

Spännet till selen har annan design på Modukid, det är 5cm brett i låsdelen och 9.5cm som bredast vid selens fästen. Det ser mer ut som den första modellen av minikids spänne som var lite nättare.

På Minikid är spännet 7cm brett och 9.5 vid selens fästen.

På Modukid är det 2 små krokar man pusslar ihop, medans det på Minikid är ett större fäste som man lägger på varandra. Det ska bli intressant att se om detta löser problemet med att endel barn fastnar i kroken på Minikid och river sönder kläderna.

Modukids spännen är bättre tycker jag eftersom de håller ihop när man lagt delarna på varandra, på Minikid så lossnar de lätt om barnet rör sig mycket i stolen när man ska knäppa selen.

 

Modukid monteras med stödben, bygel och isofix. Stödbenet är i 2 delar och man drar ut det genom att dra i sprärren rakt ut. Man ska inte skruva utan dra. Det är samma som gamla stödbenet på Axkids stolar.

Minikid monteras med bilbältet, underförankringsband som man fäster i bilens golv eller annan fast punkt i bilen och stödben. Stödbenet är en del som man drar ut genom att trycka på en spärr på sidan.

Modukid kan man ändra lutning på när stolen är monterad och barnet sitter i, man drar i en spärr på undersidan av stolen för att ändra till någon av de 3 lägena som finns.

På Minikid finns det en bygel under stolen som man drar ut för att få till rätt lutning, man kan välja på 5 olika lägen och använda en extra lutningskil för extra lutning om sätet är skålat. Men där bestämmer man lutning vid montering och kan inte ändra under färd eller när barnet sitter i stolen.

Babydynan som finns till Axkids stolar går att använda även i Modukid.

This entry was posted in Axkid, Bilbarnstol and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Skillnaderna mellan Axkid Modukid och Minikid

  1. annamaj says:

    Är det den nya uppdaterade versionen (2019) av minikid som ni använt i detts test?

    • Kiwi says:

      2018, det som skiljer är att den nyaste minikid nu har lite längre grenband till spännet. Några av 2019 har ett annat grenspänne också men de som tillverkas nu har samma spänne ett tag till. Men annars är det samma stol och samma utformning på 2018 och 2019.

Comments are closed.