Axkid Modukid Seat

Betalt samarbete med Axkid.

Axkid Modukid Seat

https://axkid.com/sv/product/axkid-modukid-seat/

 

Modukid Seat är en del i Axkids bilstolssystem där man har en bas som monteras i bilen där både babyskydd och bakåtvänd bilbarnstol kan klickas fast. Man använder samma bas från att barnet är nyfött till 105cm/18kg.

Seat är den bakåtvända stolen som är godkänd för barn mellan 61-105cm max 18kg. Modukid är i-Sizegodkänd (R129)och monteras i bilen med isofix, man kan inte montera denna stol med bilbältet.

Den bakåtvända stolen kommer i 5 olika färger, grå, svart, rosa, röd och petrol.

Går att köpa här Paket: Axkid Modukid Seat + Bas | Bilbarnstolar | Axkid

 

På basen kan man klicka fast Axkids babyskydd Infant, mer om den går att läsa här https://dyrbarlast.se/?p=2586&preview=true 

Modukid Seat till vänster i färgen petrol är väldigt lik Axkids omtyckta stol Minikid som är till höger i röd klädsel. En jämförelse mellan dessa stolar skriver jag på just nu så snart kommer det en länk. 🙂

Den stora skillnaden är att Minikid är E-godkänd och monteras med bilbälte, stödben och underförankringsband. Den är godkänd tills barnet väger 25kg eller 1/3 av huvudet är över stolens huvudstöd eller barnet inte får plats med axlarna under huvudstödet. Detta är oftast vid 125cm.

Modukid är R129/i-Sizegodkänd, det betyder att man har en maxlängd på 105cm på barnet oavsett om barnet får plats längre eller inte och max 18kg. Stolen kan bara monteras med isofix. Man använder isofix, bygel och stödben så det är inte några band man ska fästa i golvet som med Minikid.

Stolen består av att skal i hårdplast med frigolit på huvudstödet, ryggen och i axelhöjd för barnet. Sitsen är mycket vadderad och precis som på tex Minikid är det en tjockare skumgummidyna som man kan ta ut för att de större barnen ska ha mer plats.

Modukid Seat går att luta i 3 olika lägen när barnet sitter i stolen, det har inte gått med några av Axkids tidigare stolar. Ståendes på en plan yta är lutningen i det mest upprätta läget ca 25grader, mellanläget 31grader och det mest lutade är 37grader. I bilarna så lutar sätena olika mycket vilket kan göra att lutningen i bilen varierar mellan olika märken och modeller men det bör inte bli problem att stolen blir för rak för de minsta barnen.

För att ändra lutningen så drar man i en spärr på undersidan av fronten av stolen, det är lätt att hitta den även för en ovan användare.

Mått

Höjd till selen i lägsta läget: 30cm
Höjd till selen i högsta läget: 41cm

Djup från ryggstöd till grenspänne: 17cm
Sitsdjup: 30cm

Bredd i axelhöjd i lägsta läget: 31cm
Bredd i axelhöjd i högsta läget: 34cm

Höjd till huvudstödet i lägsta läget: 32cm
Höjd till huvudstödet i högsta läget: 43cm

Yttermått

Bredd längst fram på stolen: 39cm

Maxbredd utan extra sidokrockskydd: 46cm
Maxbredd med extra sidokrockskydd 53.5cm

Bredd på basen vid spärrarna som sticker ut: 35cm
Bredd på basens plastskal: 31cm

Pris ca 3490kr för sitsen och 1990kr för basen.

Huvudstödet är precis som på Axkids tidigare modeller självinställande och hamnar i rätt höjd när man drar åt selen. Det går också att låsa i ett fast läge och är ofta lämpligt att göra för mindre barn annars kan huvudstödet åka upp när barnet rör sig i stolen.

En nyhet med Modukid är att det nu följer med en extra dyna för huvudstödet till de minsta barnen. Det är i mjukt memoryskum som ger bra stöd för det lilla huvudet. Den dynan sitter fast med resårband på vanliga huvudstödet så man kan lätt ta på och av det.

Axkid har extra sidokrockskydd, ASIP på flera av sina stolar, det är en frigolitpuck man fäster på den sida av stolen som är emot bildörren. I krock så kommer ASIP ta smällen och fördelar den bättre för att minska kraften på barnet i sidokrock.

 

Klädsel

Klädseln går att ta av utan att man lossar selen, på Modukid Seat så kan man inte lossa selen bak utan den sitter monterad hela tiden.

Huvudstödets klädsel är i en del och lätt att ta av genom att öppna de 2 dragkejorna som finns på huvudstödets undersida.

Selmuddarna har antiglid på baksidan och sitter fast med kardborre och tryckknappar så även dessa är lätta att ta av och tvätta vid behov.

Klädseln sitter fast med resårband i fästen under stolen, det är lätt att se vart bandet ska sitta. Bak är det dragkedja precis som på insida rygg.

I ryggens topp sitter klädseln fast med en plastpinne man drar rakt upp så kommer den loss.

På fronten av stolen har Axkid bytt lösning där sitter klädseln fast med resårband så den plastlisten många har slitit sönder och inte förstått hur man ska få loss är borta. En efterlängtad förbättring tycker jag.

All klädsel kan tvättas i 30grader handprogram men kan inte torktumlas.

Montering

Stolen monteras på en isofixbas, man kan inte montera Modukid Seat med bilbälte. Det gör att man blir lite begränsad i vilka platser man kan ha stolen på. I många bilar finns det inte isofix i mittensätet eller fram.

På basen sitter instruktioner för hur man ska montera och det finns en ljudsignal som tystnar när stödbenet har korrekt tryck och färgmarkeringar som hjälper till så monteringen blir korrekt.

När stödbenet står i rätt vinkel och sitter fast ordentligt i basen så syns den gröna markeringen. För att fälla ihop stödbenet vid förvaring eller förflyttning av basen så drar man stödbenet nedåt så den röda markeringen syns och sen kan man vinkla in den under basen.

Fram på basen finns en bygel i metall, denna ska sitta hårt mot ryggstödet på det säte stolen står på. I krock så förhindrar den att stolen åker upp mot sätet. Den har samma funktion som underförankringsbanden på tex. Minikid.

Bygeln består av metallrör och är väldigt platt så den tar inte så mycket av barnets beutrymme. Tygskyddet går lätt att ta av och tvätta vilket kan behövas om barnet har skor på sig i bilen.

Bygeln fäster man i basen genom att dra upp den gråa spärren och skjuta in bygeln i basen. Det är enkelt att göra och underlättar vid förvaring. Dock är det bra att ha bygeln i basen om man förvarar den för att minska risken för att tappa bort bygeln. Basen får inte användas utan att bygeln sitter på.

Bygeln går att justera i 6 olika lägen, så barnet kan få mer benutrymme om man vill ha det och stolen tar mindre plats i det innersta läget. Det är ca 8cm skillnad mellan det innersta och yttersta läget. Viktiga cm för att öka komforten för det stora barnet som åker bakåtvänt.

Isofixarmarna går att justera i 5 olika lägen där det mest innersta bara är vid förvaring, så 4 lägen går att använda i bilen. Det gör att man ihop med att justera bygeln i längd kan välja hur mycket plats stolen ska ta och hur mycket benutrymme barnet ska få, det är också lättare att få basen att sitta hårt mot bilens ryggstöd.

I krock hindrar bygeln stolen från att röra sig uppåt mot sätet så den måste sitta hårt mot ryggstödet.

Man justerar isofixarmarna genom att dra ut den gråa runda spärren på sidan och sen dra ut eller in isofixarmarna.

För att lossa isofixarmarna från bilen så ska man trycka in den fyrkantiga gråa spärren och dra den bakåt. Se filmen nedan.

https://youtu.be/6Ejv9OIsNcs

När isofixarmen sitter fast ändras den röda markeringen till grön.

Stödbenets design känns igen från tidigare modeller av Axkids stolar där det är 2 spärrar man drar rakt ut, man ska inte skruva utan dra ut en sprint för att sen kunna förlänga stödbenet i 2 lägen.

I det kortaste läget är stödbenet ca 27cm och i det längsta ca 55cm.

På undersidan av stödbenet så är det en liten plupp som om den är ute gör att basen piper. När stödbenet sen står mot golvet rätt så slutar basen pipa.

Jämfört med Axkid Minikid så är Modukid lite högre i totalhöjd. Det beror på att Modukid står på en bas så stolen blir högre men ryggens längd är likvärdig. Mer om skillnaderna mellan Minikid och Modukid går att läsa här. https://dyrbarlast.se/axkid/skillnaderna-mellan-axkid-modukid-och-minikid/

Det blir gott om benplats för barnet på längsta läget, och bygeln är så tunn så den stjäl inte benplats för barnet.

Sammanfattning

Det är ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i Axkids bakåtvända stolar framförallt Minikid och Rekid/Duofix, de stolarna har passat mig och mitt barn mycket bra. Det har funnits en efterfrågan på en renodlad isofixstol från Axkid med liknande sits som Minikid mfl. har för att slippa banden att fästa i golvet och kunna luta vid färd.

Nu har den kommit och första intrycket är wow, den är otroligt snygg och genomtänkt i de flesta bitar. Jag gillar att man kan justera benutrymmet och att stolen är välbalanserad så det går att lyfta stol och bas ihop, även om man inte ska bära den så utan bära varsin del för sig så känns den inte tung och otymplig att hantera.

Jag hade dock önskat ett bärhandtag på baksidan av sitsen för att lättare kunna flytta den men man kan inte få allt, det går ändå att bära stolen i selen om man bara har en hand ledig.

Basen är efter att jag testat några gånger det jag gillar mest. Det är förvånansvärt lätt att få basen att sitta stenhårt i de bilar jag testat och benplatsen är imponerande.

Stolen är högre än tex. Minikid så är man van med den känns Modukid hög men jämfört med andra isofixstolar så är den inte väldigt högt.

Sen är det nackdelen med alla i-Size att man bara får ha stolen till max 105cm/18kg och barn ska åka bakåtvänt betydligt längre, men jag ser att det finns ett behov och har man tex. ett syskon eller planerar att skaffa fler barn kan en i-Sizestol vara ett bra alternativ och när den sen är urväxt köper man en större bältesmonterad bilbarnstol till 25kg som barnet kan åka i tills hen är 125cm/25kg och då kan ett yngre syskon ta över Modukiden.

Det finns fördelar och nackdelar med i-Sizestolar och det gäller alla modeller och märken.

6 thoughts on “Axkid Modukid Seat

 1. Hanna says:

  Hej!
  Går det placera modukid seat jämte varandra eller är stolen för bred?
  Mvh

  • admin says:

   hej, det kan gå om man har isofix på bägge platser, beror helt på hur stort baksäte man har.

 2. Saga says:

  Hej! Mycket intressant läsning. Jag har precis installerat modukid i min bil. Jag tycker att sätet känns lite vingligt efter att jag har klickat I det i basen. Ska det vara så?

  • admin says:

   Hej, ja det är rörelse i stolen men basen ska sitta hårt. Så kan man vicka stolen är det helt ok så länge basen inte rör sig mer än lite lätt. Den basen brukar man kunna få fast stenhårt.

 3. Emma says:

  Hej! Har en modukid i min passat volkswagen men upplever att det bakåtlutade läget inte är så bakåtlutat som jag skulle önska. (Det upprätta läget känns nästan framåtlutat…) Kan man komma tillrätta med detta mha inställningar av bas eller liknande? Beror väl på sätets djup och vinkel, men kanske finns knep som du känner till.

  • admin says:

   tyvärr så beror det på sätets lutning och inget man kan påverka mer än att försöka trycka in bygeln ett hack till. Om man samtidigt trycker ner basen i sätet längst ut så kan det gå att få basen sitta hårdare mot sitsen. Är sätet väldigt hårt fungerar det tricket inte.

Comments are closed.