Skillnaden mellan Axkids bakåtvända stolar.

IMG_9670

Axkid har 5 bakåtvända stolar på marknanden nu där det är få skillnader mellan stolarna, så här kommer en kort beskrivning av skillnaderna. Sittdelen är samma på alla stolar så de är lika rymliga, räcker tills barnet är ca 115-120cm, med undantag för Wolmax, som är samma sittdel men pga. annat fäste för huvudstödet så blir den lite kortare i rygglängd.   Dock kan det vara skillnader på vilket selskydd vid axlarna stolarna har.

Kidzone, den har inte självåtspännande underförankringsband, och inte isofix. Enbart bältesmonterad men har en platt bas under stolen, 3 lutningslägen, vändbar. Väger ca 14kg.

 

 

IMG_4989
-Duofix, har självåtspännande underförankringsband, kan monteras med isofix och bälte, platt bas under stolen, 3 lutningslägen,  vändbar.  Väger ca 15kg.

Mer om Duofix finns här https://dyrbarlast.se/uncategorized/axkid-duofix/

 

 

 

IMG_4716
-Rekid, samma som duofix fast den inte är vändbar, utan enbart bakåtvänd. Plusgodkänd.

 

 

IMG_3445
-Minikid, har självåtspännande underförankringsband, monteras enbart med bälte, bygel under stolen för att ändra lutningen, 5 lutningslägen, enbart bakåtvänd, väger ca 10kg. Plusgodkänd.

Mer om Minikid finns här https://dyrbarlast.se/axkid/axkid-minikid/

IMG_5086 IMG_5089
-Wolmax, har inte självåtspännande band utan samma som Kidzone där man drar i lösa änden av bandet för att spänna det. Wolmax har också annat huvudstöd som är i 3 fasta lägen, och en fot under som man fäller ut för att öka lutningen och in för att minska lutningen. Pga. huvudstödets fäste så är innermåttet för rygglängden lite kortare än för de andra stolarna, men en “normalstor” 5åring får plats. Stolen är lite enklare och billigare än de andra.

Mer om Wolmax finns här https://dyrbarlast.se/axkid/skillnaderna-mellan-axkid-wolmax-och-minikid/

IMG_5428
Duofix till vänster med platt bas, precis som Rekid och Kidzone, Minikid till höger med sin bygel som man tar in och ut för att ändra lutningen. Här är bägge stolarna i max lutning.

IMG_5434
Duofix till vänster, här ser man den platta basen som går under hela stolen, den fördelar trycket i sätet så stolen ofta sitter stabilt även i mycket mjuka säten.

Minikid till höger har bygeln fram och en klack bak, den blir några kilo lättare så men trycket fördelas inte jämt under stolen.

Här syns även de självåtspännande banden, rullarna sitter på sidan av stolen och gör att man bara fäster fästet i bilens ögla eller de medföljande extra banden och sen trycker ner stolen i sätet så dras bandet åt av sig själv.

IMG_2401
Här är det extra bandet man fäster i bilen om man inte har fast monterade öglor, och fästet man klickar i öglan.

IMG_2403
Stödbenet är långt och går att fälla ut i 2 delar, så det räcker ner till golvet även i bilar med höga säten, det går att göra mycket kort också så det kan fungera att ha stolen i mitten med stödbenet på kardantunneln.
Vilken stol är bäst för mig? 

Vilken man ska välja beror lite på hur stolen ska användas.

Minikid och Rekid är plusgodkända, vilket är bra. Kidzone och Duofix kan inte bli det eftersom de är vändbara och framåtvänd klarar ingen stol plustestet. Dock ska de stolarna bara användas bakåt, när de är urväxta bakåt är de urväxta framåt också och då köper man en bra bältesstol så åker barnet så säkert som det går.

Fördelen med minikid mot de andra 3 stolarna är att den är lättare, går att montera lite närmare ryggstödet på sätet stolen står på så den kan passa bra i små bilar om det är trångt. Den har också en bygel under stolen och klack längst bak. Det gör att stolen kan sjunka ner mycket i sätet eftersom stolens vikt kommer på en liten yta.

Så i bilar med supermjuka säten kan det bli svårt att få Minikid att sitta stabilt. De självåtspännande banden gör att man kan få bra kraft att montera stolen så den är ändå lättare att få fast i mjuka säten än vissa andra stolar.

Det finns en kil som passar till alla stolar den gör att stolen går att montera med stor lutning, det kan behövas i vissa bilar med mycket skålade säten till små barn.

Minikid väger 4-5kg mindre än de andra så ska man flytta stolen ofta och bära med så kan den stolen vara ett bra val.

Rekid och Duofix går att montera med isofix, dock tar stolen lite mer plats då eftersom man inte kan flytta in och ut den på sätet som man önskar utan den hamnar på ett ställe på sätet. Det benutrymmet som blir räcker ofta för stora barn också.

Kidzone saknar de självåtspännande banden och isofix, den var i början lite billigare än de andra men nu finns ofta Duofix och Rekid för samma pris och då får man fler funktioner på stolarna.

Wolmax är billigast just nu och enklare, den saknar självåtspännade band och steglös inställning på huvudstödet och är några cm kortare i rygglängd. Men perfekt som extrastol om man inte ska montera i och ur ofta eller ha olika stora barn i stolen.

Det finns en babydyna till stolarna så de mindre barnen kommer lite högre upp och sitter bättre, den dynan är väldigt bra och har lång användningstid, jag använde den till barnet var över 2år.

4 thoughts on “Skillnaden mellan Axkids bakåtvända stolar.

 1. Frida says:

  Tack för en fin redogörelse. Vi är mkt intresserade av både rekid o minikid. Ryggdynan fortsätter inte när man höjer nackstödet på minikid, hur har ni löst det? Har du provat att tvätta klädseln? Har du någon koll på kemikalieinnehållet i stolen? Hur lätt går det att montera minikid i en bil utan öglor i golvet?

  • admin says:

   Nej det blir en luftspalt när man höjer nackstödet, dock är det extremt få som klagat på det, är vi vuxna som oftare tycker det ser konstigt och obekvämt ut. Jag har hört 2-3 barn som tyckt det varit irriterande men tänker att man kanske kan sätta dit en skumgummiplatta i så fall, men mitt barn eller de jag lånat ut mina Axkidstolar till har aldrig sagt något. Min son har haft 3 olika Axkids stolar från han var 14månader till nu när han är 6år.

   Japp jag har tvättat den flera gånger, det är lite krångligt med 2 delar, att få av den vid fotänden och vid ryggen där luftspalten blir. Det krångliga är att förstå hur man ska göra, så när man väl kommit på det så är det inte så svårt. Jag har gjort det i mörkt garage när den varit nedkissad tex.

   Torkar fot och inga tendenser till att krympa eller bli nopprig.

   Kemikalierna har jag inte koll på, vet att det gjordes ett test för ett par år sedan då stolarna fick nedslag på kemikalier och då handlade det om att man hade sin logga som ett gummimärke och om barnet åt mängder av dessa så kanske eventuellt att man skulle närma sig gränsvärdet. Men det märket bytte man fort ut till tygmärke. Men något efter det har jag inte sett ang. kemikalier.

   Har man någonstans att fästa banden går det lätt att montera utan öglor, det följer med lösa band som man trär runt skenorna, något stag under sätet eller mellan sits och rygg på sätet framför/den stolen står på. Så det blir sällan problem.

   Vet inte om du sett filmen, men där är banden redan fast men det är de lösa banden jag använder för att fästa stolen i. Tar max 1minut att fästa banden.

   https://www.youtube.com/watch?v=43TgwSmDb4g

 2. Elin says:

  Planerar att köpa en axkidstol till min treåring. Stolen ska sitta i framsätet på en Saab 9-3. Vi har i dagsläget en max way (som lillebror ska ta över) på platsen. Vi har tyvärr ingen lokal återförsäljare av Axkid så jag har ingen möjlighet att provmontera innan köp. “Vågar” man beställa en minikid tro?

  • admin says:

   Ursäkta för sent svar, men i vissa nätbutiker kan man få testa i bilen och skicka tillbaka om det inte funkar. Men den stolen passar i de flesta bilar.

Comments are closed.