Hur man mäter bilbarnstolens lutning

Att montera en bilbarnstol kan vara superlätt eller jättekrångligt, en sak som många undrar över är lutningen på stolen, hur vet man vad som är lagom.

Endel stolar kan man luta när stolen är monterad, andra måste man välja lutning på när man monterar. Det kan vara svårt att se hur mycket stolen ska luta, till mindre barn behövs större lutning så de kan sova och sitta skönt utan att huvudet åker framåt. Större barn kan sitta mer upprätt.

Ntf skriver om hur lutningen påverkar de krafter nacke och huvud utsätts för vid krock. http://ntf.se/fragor-och-svar/barn-i-bil/montering/hur-stor-lutning-pa-bakatvand-bilbarnstol/

Man bör sträva efter att ha stolen så upprätt som möjligt utan att barnets huvud åker framåt när det somnat. Max-lutning är 30-35grader för små barn och en lagom lutning för större barn ligger ofta kring 5-15grader. I endel stolar behöver man ha större lutning än andra.

Mitt barn är snart 5år och i Britax two-way behöver han ha 20grader för att huvudet inte ska åka framåt när han somnar, medans i Axkid Duofix så räcker det med 8graders lutning.

Att mäta lutningen kan också vara ett hjälpmedel vid monteringen, då kan man snabbt kontrollera så det är lagom lutning för sitt barn och slipper stå och montera om för det blev för stor eller för liten lutning när man har barnet i stolen.

Här kommer en film om hur man går tillväga, har man en Iphone så finns det en app i mobilen för att mäta lutningen. Den är i kompassappen så sveper man åt vänster så kommer den fram. Har man en android så måste man hämta hem en app. tex https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plaincode.xclinometer&hl=en

This entry was posted in Bilbarnstol, montering, Tips and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hur man mäter bilbarnstolens lutning

  1. Nicole says:

    Något förslag för oss som INTE har IPhone?

  2. Jenni says:

    På Huawei honor fanns det på kompassen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *