Concord Reverso

Concord Reverso

IMG_1772

 

OBS! Viktig säkerhetsinformation till dig som har Concord Reverso! 

Bakåtvänd bilbarnstol, i-size 0-22.5kg 105cm.

Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.

Sittdjup: 24cm
Sittbredd längst inne vid ryggen: 27cm
Axelbredd: 30cm
Höjd till selen i lägsta läget: 27cm
Höjd till selen i översta läget: 38cm
Höjd till stolens högsta kant: 58cm
Djup från sits till bygelns kant 52cm
Bredd utsida 43cm

 

IMG_1729

Concord Reverso är en i-Size stol, dvs. det nya reglementet för bilbarnstolar. Stolen är därför godkänd till 105cm som andra i-size stolar men klarar lite mer vikt 22.5kg tack vare att stolen är lätt. Den består av mer frigolit än andra stolar, hålen i frigoliten gör att det kan bli lite luftgenomsläpp och svalare i stolen.

Det finns ett babyinlägg och stolen fungerar då från nyfödd till ca 4år.

 

IMG_1773IMG_1774IMG_1753

 

Nackstödets höjd går att ändra steglöst och man ändrar genom att vrida på ett vred bakom nackstödet. Det går trögt att vrida och inget man gärna gör ofta om barnen som ska åka är i olika storlek men det går lätt att hitta rätt höjd på selen. Det skiljer 11cm mellan översta och lägsta läget.

IMG_1738

Selen är 3punkt och inte 5punkts som de flesta andra bakåtvända bilbarnstolar och babyskydd har. Detta gör att det är lätt att få på selen, man slipper trä barnets armar igenom selen, däremot så är det lättare för barnet att få ur armarna genom selen om det är en “rymmare”.

Selen är smalare än hos andra stolar, och den vill gärna vrida sig så man måste kontrollera noga så den är slät även under axelskydden.

IMG_1736IMG_1737

Låset består av 2 delar man pusslar ihop, det går lätt och klicka i låset är inte trögt heller.

IMG_1734IMG_1735

En annan sak som är lite speciell med stolen är att man inte förlänger selen vid axlarna utan vid grenen. På bilden till vänster är selen i sitt kortaste läge och till höger i sitt längsta läge. Jag tycker personligen det är lite krångligt att man drar åt vid grenen men det är kanske en vanesak också. För att förlänga selen trycker man in den silvriga spärren som syns på bilden.

 

Montering

IMG_1741IMG_1742

i-Size ska göra att stolarna är lätta att montera och markeringar visar om alla delar är korrekt monterade Man använder bilens isofixfästen för att montera. Stolen går inte att montera med bilens bälte utan bara i bilar med isofix. Så den går inte att ha på alla platser i bilen eller i alla bilar. När isofixfästena sitter fast ändras markeringen från röd till grön färg på varsin sida av stolen. För att lossa isofixen drar man i de röda öglorna på varsin sida om stolen.

Plattan vid barnets fötter, den svarta ovanför isofixfästena på bilden förhindrar att stolen ska åka upp mot sätet vid krock och klämma barnet. Den flexar lite så i endel bilar måste man ta i för att klicka fast stolen.

 

IMG_1746IMG_1745

Även på stödbenets fot finns det färgmarkeringar som visar när stödbenet är korrekt monterat. Det ska vara grönt på bägge sidorna av stödbenets fot då är det rätt monterat.

IMG_1748IMG_1747

På stödbenet finns ännu en markering som ska visa grönt då spärren är fast och stödbenet inte kan åka in eller ut.

IMG_1751IMG_1754

Bak på stolen finns en lutningsindikator som även den ska visa grönt för att stolen ska ha rätt lutning. Denna sitter under nackstödet och är mycket dumt placerad för det är svårt att se denna när man monterat stolen och har ett säte framför om man inte kan luta det sätet långt fram. Själv fick jag ta ett kort med mobilen för att kontrollera så det var grönt för det gick inte att stoppa in huvudet mellan sätet framför och stolen och se.

Lutningen som stolen ska ha är mellan ca. 15-25grader, det är stor lutning för stora barn och kan vara lite upprätt för de minsta om man tagit bort babyinlägget.

I en av bilarna jag testat stolen så går det inte att få den tillräckligt upprätt utan stolen har ca 30graders lutning, det går att ändra lutningen lite genom att snurra på vredet som syns lite på bilden ovan men då höjer man eller sänker stödbenet och det blir då luft mellan säte och stol. Så det går inte att luta stolen så som man gör med många andra genom att ändra själva sitsen eller ändra fronten på stolen.

Så den är väldigt känslig för vilken bil man har stolen i och det är mycket viktigt att provmontera stolen ordentligt.
IMG_9665

Här sitter stolen med ca 30graders lutning och tar ungefär lika stor plats som Axkid Duofix monterad med bälte långt upp på sätet, då den tar liten plats i bilen.


Barnet på bilden är 109cm och 19kg, dvs. 4cm för lång för stolens godkännande. Selen kommer lite högt upp på axeln men barnet får plats och selen går runt barnet. Han tyckte att stolen var väldigt skön att sitta och och hade inget problem med att benutrymmet blir litet. Men jag tror att om han skulle åka en längre tid i stolen så är risken stor att han nog får ont i rumpan pga. att knäna pekar uppåt och han inte får stöd för låren. Men till ett mindre barn så blir det ok benutrymme.

Klädsel

IMG_1767IMG_1768IMG_1769

Klädseln är lätt att få av, bara att dra av stolen och vid axelmuddarna är det kardborre så man får lätt av selen. Dock är det riktigt pillrigt att få på klädseln igen, så inget man kanske gör om man har bråttom.  Det är ett tunn resårband runt hela klädseln som gör att den sitter fast på stolen och det är svårt att få i skåran hela vägen runt.  Tyget är mjukt och skönt men damm och smulor fastnar lätt på den. Klädseln vid nackstödet går enklare att få på igen än på resten av stolen.

Sammanfattning
Det är en av de första i-Sizestolarna som ska göra att fler barn kan åka bakåtvänt, ett stort plus är att Concord har valt att göra stolen enbart bakåtvänt, den går inte att vända som så många andra stolar på den utländska marknaden. Det kan förhoppningsvis göra att fler barn åker längre bakåtvänt och man inte lockas att vända framåt tidigt. Stolen räcker till 105cm/22.5kg, vilket är ca 4år och man behöver därför köpa en bakåtvänd stol till innan barnet bör åka framåtvänt. Men har man yngre syskon så kan det ta över denna stolen om det äldre barnet får en annan stol.

Om stolen går att montera korrekt så är den enkel att montera, tydliga färgmarkeringar visar så allt är rätt. Dock är det jobbigt att vrida på vreden för att få rätt höjd på nackstöd och stödben, och är man svag i händerna så kan det bli omöjligt.

Markeringen för lutningen sitter så man inte kan se det lätt och klädseln är inte så lätt att få på som den är att få av. Stolen känns vettig men inte helt igenomtänkt. Smal sele är bra för små bebisar men vrider sig lätt så selen inte sitter korrekt på barnet. Lutningen går inte att ändra under färd eller innan så är sätet i fel vinkel kan man inte montera stolen alls och det blir lätt för stor eller för liten lutning. i-Size gör också att den bara kan monteras med isofix så man blir låst till bilar med isofix. Stödbenet går inte att fälla in så den tar endel plats omonterad.

Dock tar den liten plats i bilen så den passar mindre bilar också.

Vill man ha en lättmonterad stol som passar mindre barn kan detta vara ett alternativ. Ska stolen sitta i många olika bilar och man inte kan provmontera i alla eller om barn i olika längd ska åka i den, tex. som extra hos far/morföräldrar så hade jag valt en annan stol.

This entry was posted in Bilbarnstol, i-Size, Okategoriserade, Recentioner and tagged . Bookmark the permalink.