Bakåtvänt för stora barn.

(Uppdaterat 14/2-2018 med fler bilder på barnet i olika åldrar i stolarna)

IMG_4658
En jämförelse i storlek mellan Britax Two-way, Besafe Izi Plus,  Axkid Minikid, Britax Max-way och Maxi-cosi Mobi xp comfort och Britax Mutli-tech (inte med på denna bild)

För mer bilder på stora barn i bilar och knep för att kunna ha barnet bakåtvänt länge se detta inlägg. https://dyrbarlast.se/tips/stora-barn-bakatvanda-vad-ar-hemligheten/

Blev lite förvånad över att Besafe Izi plus redan var urväxt. Axkids minikid, (även duofix, rekid, kidzone och kidzofix) är den som han sitter bäst i och har plats kvar för att växa lite till.

Barnet är 6år och 1månad,  115cm, har lång överkropp och väger ca 23kg.

IMG_4657

Alla stolar förutom Britax Two-way har inbyggt nackstöd som går att justera i höjd. Two-way har en liten mjuk kudde man kan höja och sänka eller ta bort om man önskar det. Alla stolar går till 25kg, och alla förutom Two-way är Plusgodkända. Two-way är det inte för den är vändbar.

Britax Two-way

IMG_4653 

Stolen är urväxt när 1/3 av barnets huvud är över stolens kant, eller barnet väger över 25kg. Two-way är lite speciell eftersom övergång mellan sits och ryggstöd är lite lutat, så många barn sjunker ner och sitter lite som en hösäck. Endel barn tycker det går väldigt bra och då räcker stolen länge, andra barn får tyvärr ont i rumpan av det.

På bilden till vänster sitter barnet lite nedhasat och har ca 4cm tills öronen når stolens kant, selen är på bilden i läge för ett mindre barn men är selen i rätt höjd så räcker den för barnet på bilden.

På bilden till höger är stolen urväxt, 1/3 av huvudet är över stolens kant. Barnet är där 125cm och 7.5år.

Besafe Izi Plus

IMG_4654 IMG_4655

Stolen är urväxt när barnet inte får plats under stolens nackstöd eller barnet nått 25kg. Izi plus är urväxt för barnet på bilden. För han får inte plats under nackstödet, dessutom går selen inte att knäppa.

Axkid Minikid

IMG_4656 

115cm/23kg/6år                                  123ccm/27kg/7år

125cm/28kg 7.5år

Stolen är urväxt när barnet inte får plats under nackstödet eller barnet väger över 25kg. Eftersom Axkids alla bakåtvända stolar, Duofix, Rekid, Kidzofix och Kidzone har samma sits som minikid så passar barnet även i de stolarna.

På vänstra bilden finns det gott om plats både i sida för axlarna men också plats att växa i längd, är ca 4cm tills axlarna går i nackstödet.

På den högra är barnet ca 123cm och 27kg, det går men är inte så mycket plats kvar.

På den undre bilden är barnet 125cm och 28kg, 7.5år och nu går axlarna i huvudstödet men han skulle kunna åka så men nu börjar det bli trångt.

Britax Max-way

max-way2 max-way

Stolen är urväxt när 1/3 av barnets huvud når stolens högsta kant, dvs. när nackstödet är i övre läget, eller barnet väger över 25kg.

Här finns det ca 2-3cm kvar att växa i längd och mer längd i selen. Dock är stolen trång i bredd så barnet får inte plats med axlarna mellan sidoskydden. Men ett barn som är smalare skulle få bra plats i sida.

Maxi-cosi Mobi XP Comfort

IMG_4649 IMG_4648

Stolen är urväxt när 1/3 av barnets huvud är över stolens ytterskal, dvs. man går inte efter huvudstödet som går att höja utan ytterskalet, eller barnet väger över 25kg.

Denna stol är testad i butik dagarna efter de andra stolarna är testade så längd och vikt är samma på barnet. Stolen är urväxt för barnet på bilden och även trång i sida för axlarna.

Britax Multi-tech

IMG_9174

Barnet på bilden är 118cm och 23kg, axlarna går i nackstödet och stolen skulle inte fungera för honom, men några cm kortare i ryggen så hade det gått även med kläder.

Stolen är urväxt när barnets axlar går i nackstödet eftersom huvudstödet är så långt så 1/3 av huvudet kommer barnet inte få över stolens nackstöd.

För mer tips om montering och bilder på stora barn läs här “stora barn bakåtvända, vad är hemligheten?”