Maxi-Cosi Kore Pro i-Size, bältesstol.

Maxi-Cosi Kore Pro i-Size

Kore är Maxi-Cosis bältesstol som är i-Size-godkänd (R129) och som är det nya godkännandet där stora skillnaden är att stolen krocktestas i sida också samt att man går efter längd inte vikt i begränsningen. <

Stolen är godkänd för barn mellan 100-150cm. (Barn ska dock åka bakåtvänt så länge det går och byta vid 100cm är inte rekomenderat, barnen bör vara minst 5år innan man vänder.)

Pris ca 3400kr.

Kore finns i 2 modeller, Pro som syns på bilderna här och Kore i-Size, båda stolarna är i-Size och samma utformning men det som skiljer stolarna åt är att Pro har en lampa på sidan mer om den kommer längre ner i inlägget och det är annat tyg med bättre ventilering och komfort.

Kore i-Size kostar ca 2400kr.

Mått:

Alla mått är ungefärliga då det kan vara svårt att få ett exakt mått.

Sitsbredd längst in: 23cm
Sitsbredd längst ut: 34cm
Sitsdjup: 32cm

Bredd vid bältesledning höft: 30cm

Höjd till bältesledningen i lägsta läget: 34cm
Höjd till bältesledningen i högsta läget: 51cm

Axelbredd i lägsta läget: 29cm
Axelbredd i högsta läget: 34cm

Huvudstödets bredd längst in: 14cm
Huvudstödets bredd längst ut: 22cm
Huvudstödets djup: 19cm

Yttermått:

Bredd ryggstödet i lägsta läget: 44cm
Bredd ryggstödet i högsta läget: 50cm
Höjd min/max: 60cm/78cm

Djup när ryggstödet är i lägsta läget och sittläge: 40cm
Djup när ryggstödet är i lägsta läget och viloläge: 49cm

Djup när ryggstödet är i högsta läget och sittläge: 40cm
Djup när ryggstödet är i högsta läget och viloläge: 52cm

Montering

Kore är en bältesstol som går att monteras med eller utan isofix. Barnet ska ALLTID ha bilens bälte på sig oavsett hur man monterar. Det är stolen som sitter fast med isofixen inte barnet som i bakåtvända stolar.

På stolens undre sida sitter isofixarmarna fast, man trycker in spärren och drar ut isofixarmen precis som på Maxi-Cosis äldre bältesstol Rodifix., här kan du läsa mer om Rodifix.

Spärren är lite trög och svår att få ut så det kan vara svårt för personer med nedsatt handstyrka att få ut den. En stor fördel med denna typ armar är att man kan ställa stolen på sätet och sen dra ut armarna. På endel andra stolar så måste man lägga stolen på rygg för att kunna vika ut isofixarmarna.

Det är långa armar så inga problem att haka fast i bilen även om isofixfästet är långt in i sätet.

Bältet

Axeldelen av bältet fäster man i den gröna bältesledningen, det var väldigt lätt att få in och ut bältet utan att det åker ut av sig själv. Det finns ingen spärr som låser fast bältet utan man lägger bältet i hållaren så det går mycket smidigt och lätt att förstå hur man ska göra.

Med det nya godkännandet så ändras även färgerna för bältesledning, förut har det varit röda markeringar för att visa vart bältet ska gå men nu har man bytt till grönt.

För att höja och sänka huvudstödet så tycker man in den ljusgrå spärren på stolens sida, detta är en funktion som är genialisk. De flesta andra stolar har spärren på toppen av bältesstolen och det kan vara svårt att nå när stolen står monterad i bilen. Här kommer man lätt åt att höja och sänka huvudstödet.

Kore har inga horn för höftdelen av bältet utan man har som på sin Rodifix bältesledning som ska hålla nere bältet. Höftdelen av bilbältet ska ligga ner mot barnets lår och inte upp mot barnets mage. Precis som med Rodifix så kan bältet hamna rätt men också komma högt upp, det är väldigt individuellt och beror också på vilken plats i bilen barnet sitter på. Ibland kan det fungera i framsätet men inte i baksätet så Kore är viktig att prova ut ordentligt i bilen med barnet i stolen.

En stor fördel med att inte ha horn är att bältet inte kan läggas över hornen, för gör man det är risken stor att barnet skadas svårt i krock. För då hamnar höftdelen av bältet mot barnets mjukdelar och i krock kan mjudelarna mosas med svåra inre skador som följd.

Så ska barnet åka med någon som inte kontrollerar att bältet hamnar rätt så är det bra att välja en stol utan horn.

ClickAssist

Ett problem man kan ha när man ska fästa bilbältet är att man inte ser vart bältesknäppet är, så man måste känna sig fram och träffa rätt. På Kore Pro så är det en inbyggd lampa på bägge sidor av stolen. Man ställer in på vilken sida man vill ha ljuset på så när barnet sätter sig i stolen så tänds lampan och man kan lättare knäppa bilbältet.

Om man som jag står i mörkt garage så är det en kanonbra finess, jag har flera gånger fått lysa med mobilen för att hitta rätt.

Som man ser på bilden så är Kore smal bak och det är gott om plats för att nå bältesknäppet. Vissa andra stolar hamnar på bältesknäppet och gör det svårt att fästa bältet.

Kore är smal även högre upp så den passar bra bredvid andra stolar.

Stolens delar

Ryggen på Kore är lite ledad så man kan luta ryggen bakåt 10grader för att den ska passa bilens ryggstöd. Kore har inte någon lutningsfunktion som Maxi-Cosis Rodifix har. Barnen ska dock sitta så rakt som möjligt för det ökar säkerheten. Huvudstödet är stort och ombonat så barnets huvud får bra stöd när barnet somnar och det minskar risken för att huvudet åker framåt när barnet somnar.

När man höjer huvudstödet och ryggen så följer sidoskydden med upp och åker även ut för att bredda utrymmet för barnets axlar när barnet växer. Sidorna är flexibla och går att trycka in så maxbredd blir 44cm som är max för i-Size godkännandet, så man kan ha flera stolar bredvid varandra. I högsta läget är sidobredden 50cm om man inte har något emot som trycker in sidan.

I sidorna består av ett energiabsorberande material och extra stötdämpande skydd som är i glasfiber, det gör att kraften från sidokrock blir mindre och ger ett ökat skydd för barnet.

Ryggen är inte så lång, ca 51cm till huvudstödet i högsta läget, det är i mellanskiktet, inte bland de kortaste men inte bland de längsta heller. Barnet på bilden är 134cm men har lång rygg och använder tröjor i storlek 146/152.

I högsta läget är det gott om plats för axlarna även för barn som är bredare över axlarna.

Sitsen är smal längst bak men bredare längst ut och en upphöjning för att ge extra stöd åt benen i sida. På sitsen ligger det en frigolitbit, den gör så sitsen blir planare, den gör också så sitthöjden tyvärr minskas. Om den har någon särskild funktion vet jag inte än men ska ta reda på det.

Det är ingen extra skumgummidyna i sitsen utan bara klädsel, mitt barn klagade inte på att det var hårt att åka långt i stolen men andra barn tycker det blir hårt.

Undersidan av stolen är plan och smal bak och lite bredare fram. Det gör att man lätt kommer åt att knäppa bältet och kan få plats med flera stolar eller personer bredvid.

Ett problem som vi upptäckte när stolen inte satt fast i isofix och vi svängde kraftigt var att stolens smala bas gör att den inte blir så stabil i sätet för stora barn. Stolen lutade med i svängen så barnet kom nära föraren. Dock satt bilbältet korrekt på barnet under hela tiden och det var mycket bra, för mindre och lättare barn så stod stolen kvar även i kraftiga svängar och det beror också på bilsätets utformning.

Under stolen finns också luckan för batteriet till lampan, det är 2st AA-batterier och lätt att byta vid behov.

Användning

Eftersom stolen är smal 44cm bred på bredaste stället så passar den bra i mitten mellan 2 stolar eller bredvid en annan stol. Här står den mellan en Axkid Minikid (röd) och Britax Max-Way (blå).

Ihop med Minikid så blir det bra passform, det är stort utrymme för att få ner handen mellan stolarna och knäppa bilbältet på Kore.

Med Max-Way så går stolarna ihop lite högre upp och bältesknäppet på Max-Way gör att det blir trångt att komma åt att knäppa bältet.

Det går bra att sitta i mitten med 2 bakåtvända på varsin sida, här står stolen stabilt även utan isofix. I de högre lägena på ryggen kan man utnyttja hela stolens bredd utan att det påverkar de bakåtvända stolarna.

Klädseln

 

Klädseln går att tvätta i 30grader och torkar fort.

 

Klädseln består av 5 delar, huvud, sits, rygg och 2 små för sidorna. Det var lätt att få av klädseln, den sitter fast med resårband mellan skal och det stötdämpande materialet på flera ställen men också kardborre fram och vid huvudstödet. Att få på den går också lätt förutom de 2 små delarna.


Det var det mycket svårt att få på de 2 delarna på sidan igen, för att det ska gå måste man höja ryggen högst upp. Man ska sen trä på tygdelen över en plastskiva och det är trångt och svårt. Sen ska skivan med klädseln petas ner under den vita delen på bältesledningen.

Att delarna ser nästan likadana ut och saknar märkning för vilken som ska sitta på vilken sida gör inte saken lättare. Ett förbättring är om Maxi-Cosi kan märka upp vilken som ska sitta på höger och vänster sida.

Såhär ska det se ut när den lilla klädselbiten sitter på plats.

Sammanfattaning:

De starka bitarna med Kore är att den är en mycket smal stol som pusslar sig bra bredvid andra stolar, precis som Maxi-Cosi Rodifix så är det lätt att göra rätt med Kore. Bältet hakas lätt i bältesledningen vid axeln och vid höften är det bara att lägga ner bältet inga horn där bältet kan hamna fel uppe på hornet.

Det innebär också att man måste testa stolen i bilen med barnet innan köp så man ser att bältet hamnar rätt på barnets höft och inte högt upp mot magen. Mer om hur man provar ut en bältesstol går att läsa här. Passar bältesstolen min bil och mitt barn?

Lampan för att se när man knäpper bältet och spärren på sidan av huvudstödet för att höja och sänka är riktigt bra funktioner, det underlättar mycket om man som jag gärna sänker huvudstödet på stolen när inget barn åker i för att få bättre sikt eller om man flyttar stolen ofta.

Det saknas bärhandtag men man kan bära i bältesledningen och det går att bära stolen med en hand. Den är så lätt så det är inga problem att ofta flytta mellan bilar.

Kore är godkänd enligt de senaste godkännadet R129/i-Size och en stol som håller hög säkerhet, gillar man Rodifix är Kore en ännu vassare stol med extra finesser och större huvudstöd.

Mitt barn har åkt kortare och längre resor med den och tycker att den är skön att sitta i och han sov skönt också tack vare det stora huvudstödet som ger bra stöd.

 

2 thoughts on “Maxi-Cosi Kore Pro i-Size, bältesstol.

  1. Jens says:

    Hej! Hade tänkt köpa en RodiFix AirProtect och så såg jag den här, vilken skulle du rekommendera då?

    Har en Toyota Auris och vill inte ha något som är för skrymmande, men tycker båda verkar smidiga. Vilken är säkrast?

    • admin says:

      Bägge är likvädiga, det viktiga med de stolarna är att kolla så bältet hamnar långt ner mot benen och inte upp mot magen annars så är rodifix och Kore bägge likvärdiga i funktion.

Comments are closed.