Joie Every Stage

Joie Every Stage

http://www.joiebaby.com/product/every-stage/

Pris: ca 2800kr.
Denna färg heter Two Tone Black och är ett recentionsexemplar från WorldWise Baby. Allt som skrivs är mina egna tankar och åsikter om inget annat anges.

Joie Every Stage är en 0+/1/2/3 stol, det betyder att den är godkänd från födsel till 36kg. Den är bakåtvänd till 18kg, och sen framåtvänd som bältesstol från 15-36kg.

(Den är också godkänd som framåtvänd bilbarnstol, 9-18kg dvs. där stolen sitter fast med bilens bälte och barnet i stolens sele. Det är en kombination som jag inte rekommenderar då det ger stor kraft på barnets nacke och ökar risken för svåra nack-och huvudskador jämfört med bakåtvänt åkande. Svenska rekommendationen är att barn bör åka bakåtvänt tills de är minst 5år.)

Denna stol är speciell, det är en vändbar stol 0-36kg som är ovanligt på svenska marknaden, generellt så är vändbara stolar mycket dåliga alternativ framåtvänt och inget som rekomenderas. Every Stage är ett undantag. Längst ner i inlägget i sammanfattningen står mer att läsa om för vem denna stol kan vara lämplig. Jag rekomenderar att barn åker bakåtvänt till minst 5år och helst tills hen växt ur de längsta stolarna.

Mått:
Alla mått är ungefärliga då det kan vara svårt att få ett exakt mått.

Sitsbredd längst in: 26.5cm
Sitsbredd längst ut: 30cm
Sitsdjup: 32cm

Höjd till bältesledningen i lägsta läget: 26cm
Höjd till bältesledningen i högsta läget: 52cm

Höjd till selen i lägsta läget: 21cm
Höjd till selen i lägsta läget, med babydyna 19cm
Höjd till selen i högsta läget: 46cm

Axelbredd i lägsta läget: 29cm
Axelbredd i högsta läget: 32cm

Huvudstödets bredd längst in: 16cm
Huvudstödets bredd längst ut: 20cm
Huvudstödets djup: 21cm

Yttermått:

Bredd min/max: 45,5cm/51.5cm
Höjdmin/max: 70,5cm/88cm

Djup när ryggstödet är i lägsta läget och sittläge: 45cm
Djup när ryggstödet är i lägsta läget och viloläge: 52cm

Djup när ryggstödet är i högsta läget och sittläge: 48cm
Djup när ryggstödet är i högsta läget och viloläge: 57cm

Basen på undersidan av stolen, 33cm bred, 37cm djup.

Bakåtvänt 0-18kg

Bakåtvänt monterar man stolen enbart med bilens 3punkts bälte, Every Stage har varken stödben, frontbygel eller underförankringsband. Den går inte att montera med 2 punktsbälte. Stolen står fristående så den behöver inte stöd av sätet framför eller instrumentpanel.

Höftbältet trär man över sitsen genom öppningen i sidan och knäpper i bälteslåset.



Axeldelen av bältet sätter man på baksidan av stolen som på ett babyskydd. På stolens sida närmast bälteslåset ska bältet läggas i hållaren och på andra sidan för man in bältet i en klämma. Man drar åt bältet ordentligt så stolen sitter hårt och låser klämman.

Blåa markeringar visar vart bältet ska vara i bakåtvänt läge.

Detta sätt att montera stolen gör att stolen kan vara svår att montera i bilar som har extremt korta bälten. I framsätet kan man inte alltid ha stolen så nära instrumentpanelen som det går. Stolen behöver inte luta emot panelen men ska man kunna se i ytterbackspegeln när huvudstödet är en bit upp så måste stolen stå nära instrumentpanelen.

Tillskillnad från andra stolar som monteras med bilbälte så kommer axeldelen av bältet ivägen när man ska ta i och ur barnet. Det är inte ett så stort problem och större barn kan klättra in från andra sidan av stolen.

Man bör prova om man vet om att bilen har korta bälten. Jag har provat den i Citroen C3 och Volvo V40 och det har fungerat både bak och fram.

Anpassa stolen till barnet



I bakåtvänt läge har stolen 2 lutningslägen, nummer 5 och 6 på stolen, det skiljer ca 10 grader mellan lägena.  Man ändrar lutning genom att trycka in den gråa spärren under stolen. Orsaken till att man inte får använda de andra 4 lägena är att stolens front måste stå hårt upp mot sätet för att förhindra att stolen åker upp mot sätet vid krock. Det blir stor lutning för de större barnen, kring 20-40 grader beroende på sätet i bilen. Ibland ännu mer så man bör provmontera så lutningen inte blir för stor. Mer om lutning på bilstolar finns att läsa här Mäta lutning på bilbarnstol

Stolen har 10 lägen på huvudstödet och man kan höjda det ca 25-26cm.

Höjd till bältesledningen i lägsta läget: 26cm
Höjd till bältesledningen i högsta läget: 52cm

Höjd till selen i lägsta läget: 21cm
Höjd till selen i lägsta läget, med babydyna 19cm
Höjd till selen i högsta läget: 46cm

Rygglängden med internselen är det längsta av alla stolar jag testat, barnet på bilden till vänster är 118cm och till till höger 123cm och har lång överkropp. Dock är den bara till 18kg bakåtvänt. Huvudstödet går att höja lika högt med och utan sele, selen är väldigt lång också så stora barn får plats utan problem.

0-6 månader

Till det lilla barnet har man stolen monterad bakåtvänt och använder de dynor som finns till stolen. Dockan på bilden är ca 40cm lång så stolen går att ha till väldigt små barn.



En dyna är vid huvudet, en i axelhöjd och en stor bakom rygg och rumpa. Den under rumpan är 2 delar, när barnet blivit lite större knäpper man loss undre delen av dynan så kommer barnet längre ner i stolen.

ca 9 månader-18kg

 

När barnet blir större plockar man bort dynorna när det inte behövs längre/blir för trångt. Barnet åker bakåtvänt tills hen väger 18kg. Monteringen bakåtvänt är samma oavsett barnets storlek.

Barnet på bilden är 123cm lång och väger 25kg, så han får inte åka i stolen bakåtvänt eftersom han är för tung men får bra plats i stolen och sitter skönt.

Framåtvänt 15-36kg

Väger barnet 18kg då måste man vända stolen framåt, generellt är vändbara stolar mycket dåliga framåtvänt. Joie Every Stage är ett undantag, bilbältet hamnar ofta bra på barnets höft och axel och den är inte så jättetung 8.8kg.

Jag har haft fast stolen med Axkid Fix Web, som är löst band med isofixfäste så man kan fästa den framåtvända stolen i bilens isofixfäste.

Anpassa stolen till barnet

 

En annan fördel med Every Stage mot många andra vändbara stolar är att man inte tar av selen, så det är inte risk att man tappar bort selen sen när man ska ha stolen till ett mindre barn. I ryggstödet finns det utrymme där man stoppar in selen.

Under sitsen finns en lucka där man stoppar ner bälteslåset det går att göra utan att ta loss klädselen från sitsen men klädselen är lätt att ta loss.

I framåtvänt läge finns 4 olika lutningar, skillnaden mellan läge 1 och 4 är ca 14grader. När jag testat stolen som bältesstol har den varit i läge 1, det mest upprätta sittläget och det har varit lagom, barnet har kunnat sova utan att huvudet åkt fram.

Axeldelen av bältet hålls på plats av den röda bältesledningen och bältet ska ligga mitt på axeln.

Höfdelen av bilbältet trycker man ner på bältesledningen på stolens sidor, det är inga horn utan ett mellanrum där bältet trycks ner. Man kan behöva trycka och dra lite för att bältet ska åka ner men det är inte svårt, dock en sak som man måste kontrollera varje gång så bältet ligger rätt.

Bältet hamnar bra på barnets lår och inte högt upp på magen i de bilar vi provat.

Klädseln

Klädseln går att tvätta i 30grader, den består av 2 delar, en för huvudstödet och en för sitsen på stolen. Den sitter fast med tryckknappar och kardborreband och snoddar och är väldigt lätt att ta bort. Man behöver inte ta loss selen, men man kan inte ta loss klädseln när stolen är monterad i bilen.

Klädseln är lätt vadderad, på sidorna är det nättyg som är uppbyggt med plastskenor på baksidan så det blir bra ventilering.

Skyddet för bältesspännet är stort och mycket vadderat, inuti är det en plastplatta. Jag tycker den känns för stor och kanterna på plattan kan trycka på barnet. Den är lätt att ta av, sitter fast med tryckknappar och spännet blir litet utan skyddet på.



Selskydden är väldigt mjuka och har inga hårda kanter som kan trycka på barnets hals,  på baksidan sitter det antiglid så de åker inte upp när man drar åt selen på barnet.

Selskydden sitter fast på remmar med kardborre, dessa remmar är fast i stolen så inget man behöver justera eller trä om. Runt selen sitter skydden fast med 3 tryckknappar så väldigt lätt att ta bort och tvätta om de blir smutsiga.

Extrafunktioner

I stolens sidor finns det öppningar för att fästa bältet framåtvänt och i sitsen finns ventilationshål.

Frigolit finns på huvudstödet och sidorna och vid höften för att ta upp stötar vid krock.

På bägge sidor av stolarna finns sidokrockskydd man kan fälla ut och de ska vara utfällda på den sida som är närmast dörren. Då tas kraften från krocken upp bättre och det blir mindre kraft på barnet.

På bägge sidor om stolen finns en liten nätficka för bra att ha saker.

Sammanfattning

Joie Every stage är en för svenska marknaden ovanlig stol, den är godkänd från 0-36kg och fungerar för väldigt små barn med de dynor som finns och även stora barn sitter bra i stolen.

Dock är den bara till 18kg och man kan inte flytta ut stolen på sätet för att skapa mer benutrymme, det går inte heller att ha stolen så upprätt som man skulle vilja till större barn.  I endel bilar så blir lutningen extremt stor så stolen inte bör användas. Över 35grader för barn över 6-9månader bör man inte ha.

Som bältesstol fungerar den överraskande bra, sidobredden ökas lite när man höjer huvudstödet och bältesledning för axel och höft håller bältet rätt. Den är tyngre än många bältesstolar och stel mellan sits och säte så i endel bilar kommer den stå dåligt mot sätets ryggstöd. Den är högre än många bältesstolar vilket är både för och nackdel, barnet ser ut mer genom fönstret men man måste sträcka sig längre över barnet för att knäppa bältet.

Hela stolen lutas vid viloläge så även sitsen så barnet glider inte ner lika lätt som om man bara lutar ryggstödet bakåt.

Som framåtvänd bilbarnstol, där barnet sitter fast med bilens bälte är den inte att rekomendera. Kraften på nacke och huvud blir för stor, barn under 18kg och 5år ska åka bakåtvänt.

Stora begränsningen jag ser med denna stol är att den bara är till 18kg bakåtvänt, och benutrymmet inte går att öka. Risken är att man tycker det blir trångt fort och vänder framåt tidigare än vad som är lämpligt.

Stolen kan vara perfekt som extrastol eller tex hos mor och farföräldrar som har olika stora barn i bilen, där man vill ha en stol som fungerar för det lilla barnet som åker bakåtvänt och det större barnet som åker framåt i bältesstol.

Den är lätt att montera eftersom man inte har band eller bygel utan bara använder bilens bälte, så även som stol ifall man inte har egen bil kan den fungera bra. Den är lätt att bära med sig. Har man inte egen bil och har barnet framåtvänt så är den större än många bältesstolar men som bakåtvänd kan den fungera bra om bältet i bilen inte är extremt kort.

Jag mätte hur mycket bälte det krävdes i citroen c3 och det var 2m från bältets fäste i balken uppe till fästet nere. Det kan behövas mer i vissa bilar och mindre i andra.

Jag har använt stolen som bältesstol till ett barn som varit ca 118-123cm/25kg, jag har också lånat ut stolen till ett par familjer med barn från 6månader till 4år och deras utlåtande är att stolen varit väldigt lätt att montera och barnen suttit bra. Minus på att det är många dynor att hålla ordning på när barnet växer och man tar bort en i taget.

3 thoughts on “Joie Every Stage

  1. Ronja says:

    Hej, jag har tittat på denna stol eftersom vår 8 månader gamla son behöver en stol som inte måste fästas i sätet framför. Det jag undrar är att måste denna stolen luta mot sätet framför? Kan man montera den på mittplatsen? Och är det svårt att få barnet in när bältet ör i vägen?

    • Kiwi says:

      Hej Ronja

      Stolen behöver inte luta emot någon säte framför utan kan stå fristående med bara bältet. Om man har 3punkts bälte och stolens undersida får plats så kan man ha den i mitten. Vissa mittensäten är mycket smala mellan bälte och bälteslås eller lite välvda och då kan det bli svårt att få stolen att få plats eller stå stabilt.

      Jag har bara provat med större barn som klättrat in från andra sidan eller krypit under barnstolen och gått i från mitten, men de familjer som testat min stol har sagt att det är en vanesak och det går rätt bra att lyfta över bältet. Visst är det lättare med de stolar där bältet inte är så mitt i.

Comments are closed.