Kind + Jugend, nyheter och info från mässan (uppdateras löpande)

Kind + Jugend, nyheter och info från mässan.

I Köln pågår nu en stor barn och babymässa och det bli enhel del nyheter och spännande satsningar. Här lägger jag in det jag hittar allt eftersom.

Avionaut
Avionaut är ett polskt märke jag inte hört om innan men de har ett babyskydd Pixel som är väldigt intressant. Dels är det extremt lätt, det väger bara 2.5kg och är i-Size godkänt.

Men det som skiljer den åt från andra är att man har en helt annan lösning för bebisarna. Dynan är inte platt som i alla andra stolar där bebisen ligger med en C-form på ryggen. Denna dyna gör att barnet sitter rak i ryggen med 90 grader i höft och knä-vinkel. Detta säger tillverkaren ska göra att barnet får fria luftvägar. Man kan också ta bort dynan och använda den som ett vanligt babyskydd.

Hurvida den kommer till Sverige eller inte vet jag inte men jag ska försöka ta reda på mer om detta babyskydd. https://avionaut.com/en/seat/avionaut_pixel/


Bild från familiebaer.com

De har också en enbart bakåtvänd bilbarnstol, Aerofix RW som är i-Size till 17.5kg/105cm, den passar till samma bas som Pixel babyskydd och monteras med isofix. Aerofix RW är Plusgodkänd.  https://avionaut.com/en/seat/avionaut-aerofixrwf/

Axkid


Bild från den Norska butiken mimmis.no

Axkid har ett nytt koncept med Modukid som är i-Size är en bas där man kan klicka på babyskydd och sen stor bakåtvänd stol. Basen fäst med isofix och man kan justera benutrymmet i olika lägen för att barnet ska få mer plats.  Den bakåtvända stolen går att ändra lutning på under färd något som ingen av Axkids stolar har klarat innan. Basen är utan band så bara isofix och bälte.

Babyskyddet Modukid infant är från 40-75cm har 3puntksbälte, med babyinlägg som man kan ta bort när bebisen är lite större. Höjer man huvudstödet så ändras selens höjd också. Babyskyddet kan monteras med bilens bälte runt stolen eller med basen fäst med isofix. Babyskyddet väger 3.7kg och går att klicka fast på barnvagn. Jag gissar att det är samma fäste som för maxi-cosi.

På sidan av babyskyddet är det ventilation och ASIP, extra sidokrockskydd som man drar ut på den sida som är närmast dörren.

Modukid bakåtvänd stol är godkänd från 61-105cm, max 18kg. Den har extra sidokrockskydd som Minikid och Move fick i 2018-årsmodell. Det är 3 lutningslägen på stolen så man kan få lagom lutning för sitt barn. Det är 4 olika lägen för isofixen så man kan justera benplatsen.

Basen har 6 olika lägen på bygeln och 4 på isofixarmen så man kan justera benutrymme, det är en bygel mot sätet vid barnets fötter så man använder inte underförankringsband. Stödbenet har samma spärr som på de gamla stolarna, dvs man drar en sprint rakt ut och den kan förlängas i 2 steg. Det är ljud och ljusmarkering på foten på stödbenet så man vet att den är korrekt monterad.

Stolen beräknas komma vecka 7 2019 och finns  i färgerna Petrol, Svart, Grå, Röd, Rosa och Grön.

Pris för bas ca 2000kr, babyskydd ca 2000kr och bakåtvända stolen ca 3600kr

(bilder och mer info kommer)


BritaxBritax har en ny modell av sin bältesstol pågång. Kidfix III M, den är som Kidfix II utrustad med isofix, extra sidokrockskydd och grenspänne. Det som är nytt med den är bla. att den har 20% större sits så större barn ska få bättre plats, lite annan design på huvudstödet och kommer i 7 olika färger.

https://www.britax-roemer.se/bilbarnstolar/storre-barn/kidfix-iii-m/9027.html

En annan nyhet är att Britax kommer med en wrap/åkpåse för bilstol, den är krocktestad och passar till deras babyskydd och bilbarnstolar. Den hoppas jag på att kunna titta närmare på snart.

De kommer också med ett mjukare överdrag till några stolar, vilka är oklart nu.

Maxi-Cosi

http://www.maxi-cosi.com/car-seats/3wayfamily.aspx
Förra året så visade Maxi-Cosi en bilbarnstol med inbyggd airbag, den går inte att ha så länge bakåtvänt utan är primärt för framåtvänt bruk och inget jag tycker om. Så små barn som kan åka i den ska åka bakåtvänt.

I år har de en ny serie de kallar 3way family, det är dels en liggdel till vagn “The Jade”, ett babyskydd “Pebble Plus” och en bakåtvänd bilbarnstol “Pearl Pro i-size”.

Det är stolar som alla är i-Sizegodkända och liggdelen går att använda på vagn och i bil monterad i sidled. Jag är väldigt skeptisk till liggande babyskydd i olika varianter, men framförallt denna sort där barnet ligger i sidled.

Det finns barn som har behov av att ligga ner, tex. prematur eller sjuka barn som inte kan sitta i vanligt babyskydd men när man gör en liggdel att fästa på vagn så ökar man användningsområdet och fler som kan tänkas använda denna sort av skydd.

Man använder samma bas till alla 3 delar, det verkar vara samma bas som till Pearl XP/One.

Vad som skiljer Pearl XP/one och Pro åt vet jag inte än så det får jag uppdatera sen.

Nachfolger

Från Nachfolger kommer HY5 som visades upp förra året, det är en uppblåsbar bakåtvänd stol som bara väger 4.9kg, men nu har de en framåtvänd/bältesstol på gång som också är uppblåsbar. 9-18kg framåtvänt med internsele och 15-36kg som bältesstol med bilens bälte på barnet. Eftersom vi i bla. Sverige inte förespåkar att barn åker med internsele framåt så kommer den komma i en modell här som bara är bältessto 15-36kg.

Ihopfälld är den 50x40x20cm. Den beräknas komma i april 2019.


(Bilder från Nachfolgers Fb-sida)

https://www.nachfolger.com/en/

4 thoughts on “Kind + Jugend, nyheter och info från mässan (uppdateras löpande)

 1. Richard says:

  Roligt att höra. Låter som att det har innoverats en hel del. Posta gärna bilder från montrarna – det vore kul att se!

 2. Isabelle says:

  Hej! Jag har en bältesstol till mitt barn (127 cm). Vi trivs bra med bältesstol men jag skulle vilja kunna skjutsa tre barn i baksätet. Vi har en extra bälteskudde. Med en kompis i bilen känns en bälteskudde bättre eftersom barnet i stolen annars gärna lutar sig fram för att prata? Bälteskudden och bältesstolen tar mycket plats. Vet du om en viss bälteskudde skulle vara bättre än en annan (hornen? märke? material? höjd? bredd?)? Jag tänkte mig att kanske ha tre kuddar i bredd i baksätet i en Volvo om jag kan hitta bälteskuddar som är lite smalare men säkra? Tack för hjälpen!

  • Kiwi says:

   Kuddar är generellt väldigt likvärdiga. Det som skiljer de åt är om de har en extra rem bakom ryggen på barnet där man kan fästa bilbältet så axeldelen av bältet kommer i rätt höjd för axeln. Ibland behövs det ibland behövs det inte alls, beror mycket på vilken bil man har och vilken plats barnet sitter på.

   Man ska ha en kudde med horn, finns några billiga på nätet utan horn men det är livsfarligt. Inget som håller kudden på plats och hornen gör att bältet hamnar lågt ner på barnets lår.

   Graco har bra kuddar i olika storlekar varianter, Axkids mate/grow/pillow är med vettig och passar barn med mindre rumpor bra. Så man får känna och testa, men många är breda så det ä inte säkert det går 3 i bredd. Men åk till en babybutik om du kan och be att få prova, det kan vara en lösning att ha olika sorter för då har de sin bredaste punkt på olika ställen.

   Jag har skrivit lite om olika kuddar här: https://www.advized.se/bilbarnstolar/topplista-basta-balteskudden-madde-12-okt

Comments are closed.