Vad säger lagen/rekomendationer?

När det gäller barnsäkerhet i trafiken finns lite lagar att följa men tyvärr är lagarna lite mesiga när det gäller hur små barn bör åka i bilen. Det har att göra med att vi måste ha samma lagar i hela EU. Sverige ligger långt före många andra länder när det handlar om bilbarnstolar och att barnen sitter bakåtvänt eller på kudde/stol länge.

Men kortfattat så säger lagen att

-Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

-Skyddsanordningen ska vara godkänd, I-size eller E-godkänd.

Sen finns det riktlinjer och rekomendationer som olika organisationer och myndigheter går ut med, bla. NTF. Där finns några punkter som är viktiga.

-Barn under 5år bör åka bakåtvänt, först babyskydd tills barnet orkar sitta mer upprätt och barnets axlar når till selens hål, sen i stor bakåtvänd stol till minst 5år och minst 18kg men de största stolarna klarar barn som är ca 120m så de flesta kan åka bakåtvänt till mer än 5år.

Det är 5gånger säkrare att åka bakåtvänt än framåt, det beror på att barnets huvud är stor i förhållande till kroppen och musklerna är inte starka nog att hålla emot huvudet och skelettet är inte hårt och utvecklat som hos vuxna.

I en bakåtvänd stol fångas barnet upp av stolen med rygg och huvud, barnet slungas inte iväg utan stoppas direkt. Framåtvänt hålls barnets kropp fast med bältet och huvudet kan kastas framåt. Det blir en stor kraft och nacken orkar inte hålla emot vilket kan leda till svåra skador på nacke och rygg. Titta på filmen för att se skillnaderna i rörelse mellan framåt och bakåtvänt barn. Film från Folksam

– När den bakåtvända stolen är urväxt, på längd eller vikt så bör barnet ha en bältesstol, dvs. en framåtvänd stol med rygg där man använder bilens bälte runt barnet. När barnet är ca 10år så kan man ha en kudde om barnet sitter rakt i den och man har en modernare bil med krockgardiner så kan barnet dra nytta av dessa. Dock är det bäst att ha en bältesstol tills den är urväxt och sen byta till kudde och ha kudde tills barnet är 12-14år eller öronen når översta delen på bilens nackstöd.

-Rekomenderad livslängd på stolarna är ca 5-7år på babyskydd och 7-10år på de andra. Men man ska kolla på stolen så allt är helt och i fint skick om man köper begagnat.

-Barn under 140cm ska inte sitta framför aktiv airbag.  Man bör inte ha ett barn som är under 12-14år vid aktiv airbag.  Sidoairbag, krockgardiner osv. är det inte man menar utan airbagen fram på passagerarsidan. Barn som sitter i stol/på kudde både bakåt och framåtvänt får ALDRIG sitta framför en aktiv airbag, det är stor risk för svåra skador på barnet.

This entry was posted in Lagar, Riktlinjer and tagged , . Bookmark the permalink.