Nyheter från Axkid

Nyheter från Axkid (uppdaterat 2017-09-17)

Just nu pågår det en stor barn och babymässa i Köln, jag kunde tyvärr inte åka i år men jag följer sociala medier och har kontakt med personer på plats och Axkid slår på stort i år.

Axkid gör om bland sitt sortiment och kommer ha 2 “serier”, Move som är enklare och Minikid som är lite mer funktioner.

I Move kommer den stol som tidigare hette Wolmax vara bakåtvänd och det blir ett babyskydd som också heter Move Infant, gissar att det är Babyfix som byter namn.

Även serien Minikid kommer ha ett babyskydd och sen den stol vi idag känner som Minikid blir kvar och en isofixstol, läs mer om det längre ner i inlägget.

Framåtvänt så heter stolarna Grow, Grow isofix och bälteskudde Grow Pillow.

Detta betyder att vi får säga hejdå till Rekid, Duofix och Kidzone, bältesstolen Apollo har utgått tidigare  när Grow/Grow isofix kom.


Wolmax som kom för ett år sedan byter namn till Move, verkar inte vara någon ändring i stolen annars.

Sidokrockskydd på Minikid  och Minikid Isofix (läs mer längre ner), och Move. Det är avtagbart och man fäster på den sida som är vid dörren.

Ny bas för babyskyddet, den har ett vred mitt på stolen där man kan justera bygens längd, så nu kommer det gå att få basen att sitta hårt mot ryggstödet. I endel bilar är det idag svårt att få bygeln att sitta emot ryggstödet eftersom bygeln inte går att justera men nu ska det inte vara ett problem längre.

Nytt babyskydd, Minikid Infant som dessutom kommer gå att fästa på axkids BARNVAGN!! Jo du läste rätt Axkid har gjort en barnvagn nu, Life som kommer vara jätteliten ihopfälld och gå som handbagage. Finns även liggdel till den.
Den är 55x35x20cm ihopfälld och 85x45x65cm uppfälld, väger 6kg.

Babyskyddet kommer troligen kosta 2900kr, 1490kr för basen.

Minikid Infant har samma fästen som Maxi-cosi så man kommer kunna klicka på den på de flesta vagnar.

Minikid kommer med flera nya uppdateringar, den kommer i jan pris ca 3800kr, så samma som idag.

Ny spärr för att ändra stödfoten fram, istället för under sitsen som på den äldre modellen,  och även den foten har annan design.

Ny spärr för att låsa huvudstödet, denna är större och kommer förhoppningsvis vara lättare att använda.

Spärren för stödbenet är enhandsgrepp nu och sitter på sidan, en sak många önskat för då blir det lättare att montera stolen i mitten. Idag så är det problem i många bilar för spärren för att ändra stödbenets längd sitter framåt och kommer ivägen för mittenkonsollen, nu kan man spara flera cm och kunna ha stödbenet längre ut.

Stödbenet är en lång del, förut 2 delar. Hurvida detta gör att stödbenet är kortare eller längre och hur kort det blir i kortaste läget är oklart. Är stödbenet långt i kortaste läget kan det bli svårt att ha i mitten ändå, blir som med Britax Max-way där stödbenet ofta är för långt i kortaste läget.

Huvudstödet är ny form, mer anatomisk.

Blir en ny babydyna som ser mer designad ut.

Klädseln kommer bli lättare att ta av och på, oklart hur den är fram om plastspärrarna så många har problem med är utbytta till en annan lösning. Jag har hoppats på tryckknappar men ser inte så ut, kanske är kardborre.

Selskydden är också nya, de är nu lättare att öppna och ta av från bältet och sitter fast med tryckknappar. Det ser ut att vara samma lösning som Joie Everystage har. Så nu kan man ta av selskydden utan att behöva skruvmejsel 😀

Bältesklämmorna är nya, nu är det enhandsspärr, samma modell som Britax Max-way och Hi-way har, den ska göra att tunnare och glattare bälten inte glider. Återstår att se om det fungerar för Max-way har ofta problem med det. Men Axkids klämmor kanske är robustare. Men en förbättring många önskat så det är lättare att stänga klämman.

Håll i er, här kommer något jag väntat på i 2år sen jag fick se bilder på Axkids i-size prototyp och är den stol Axkid saknat i sitt sortiment.

Minikid Isofix, 0-18kg, den är inte I-size utan Ece-godkänd, det betyder att stolen kan vara lite större än i-Size stol. För att bli godkänd som i-Size måste stolen vara inom vissa mått. Så denna kan ta lite större plats i bilen. Hur det är med måtten vet jag inte än.

Men för oss som konsumenter betyder det också att stolen inte har maxlängd på 105cm. Det är samma sittdel som Minikid vilket betyder att den har en av de längsta ryggarna på marknaden. Precis som Klippan Triofix kommer lätta barn kunna sitta bakåtvänt länge, man hindras inte av ryggens längd utan vikten som är max 18kg.

Även denna kommer ha sidokrockskydd man kan ta av och på, man ser fästet för det på sidan av stolen.

Den kan lutas under färd, hur många olika lägen är oklart.

Eftersom stolen har bygel vid barnets fötter och går till 18kg så har den inte några underförankringsband som Axkids andra stolar har.

Isofixen/basen sitter fast i stolen så man kan inte klicka loss den som tex. Klippan trioifx eller Besafe modular.

Den är enbart bakåtvänd. 🙂

Pris ca 4700kr och just nu sägs det att den ska komma i Januari, men det blir ofta förseningar med helt nya produkter så vi får se.

Tack Clara och Anna för bilderna och informationen. Mer om vagnen kommer nog finnas att läsa på Annas blogg Allt om barnvagnar