Axkid Nextkid

Axkid Nextkid

(i samarbete med Axkid)

 
Nu kommer Axkid med sin nya bältesstol Nexkid R129 godkänd och i-size som är det nyaste godkännandet som kommer gälla i framtiden. 100-150cm, dessa stolar har ingen minsta eller maxvikt, men Axkid rekommenderar att barnet ska vara minst 125cm innan man byter till bältesstol och fram tills dess åker barnet bakåtvänt. Det är en bra riktlinje för då passar barnet bra i stolen.

Mer om hur man väljer rätt bältesstol till sitt barn och bil går att läsa här Passar bältestolen min bil och mitt barn? | Dyrbarlast.se

Pris: 2499kr

Nextkid kommer i tre färger, Cloud-grey, Shell-black och Granite-melange. Det är premiumtyger som håller barnet svalt och ventilation i stolens skal.

Nextkid har isofix för att montera stolen men man kan självklart använda den i bilar utan isofix också.

Bilbältet sätter man fast i bältesledningen under huvudstödet och under hornen på sidan vid barnets höft. Dessa är markerade med grön färg som visar att bilbältet ska dras där.

Den har en djup sits så den passar de lite större barnen, 8 höjder på huvudstödet så den växer med barnet. (måtten kan komma att ändras då jag mätte lite snabbt och har inte jämfört med barn i stolen) Sitsen är ca 37cm djup sits, Axkid Bigkid2 har 34cm. Höjden till bältesledningen är ca 52cm, det är 3cm kortare än Bigkid2.

Det som är lite speciellt med Nextkid är att sidorna (sidovingarna) går att breddas, vilket det går på de flesta stolarna när man höjer huvudstödet. Men här kan man bredda varje sida för sig och den blir inte automatiskt bredare för att man höjer huvudstödet.

Mått när sidorna är på smalaste läget är 44cm, så det går att få in 3 stolar i bredd

Det innebär att barn som är smalaxlade kan sitta bra i stolen och den blir inte för bred för de långa smalaxlade barnen. Har man ett lite mer bredaxlat barn så drar man ut sidorna så mycket barnet behöver.

Är det trångt i bilen för man har andra stolar eller vuxna kan man dra ut sidovingen på den sida det går och behålla det smalare läget på andra sidan.

Stolen har 4 lutningslägen så barnet kan sova skönt i stolen, man ska dock alltid sträva efter att ha stolen i det mest upprätta läget som är möjligt utan att barnets huvud åker fram när hen somnat.

Nextkid kan se enkel ut eftersom man inte har en massa extra dynor för bröstkorgen eller 4:e punkt mellan barnets ben, något som vi ofta ser på bältesstolar. Det är ofta “ju mer desto bättre” som verkar vara det man får höra gäller. Att alla extra saker ökar säkerheten men också kostar mer.

Det är inte hela sanningen, bla. så är den Svenska forskaren Lotta Jakobsson tveksam till 4:e punkt då det håller nere bältet men också gör det lösare och pad/kudde vid axeln kan försvåra bältesledningen. Det ser vi ofta i bilstolsgrupperna att föräldrar skriver att bältet inte åker tillbaka av sig självt om barnet lutar sig.

Med krockdockor som sitter helt stilla och rakt kan dessa extra saker kanske ge bättre krockvärden men våra barn är inte dockor som sitter still utan de rör sig i stolen.

De stora hornen på Nextkid håller bältet nere och borta från den mjuka känsliga magen, och bältesledningen vid axeln ser till att bältet ligger nära halsen och inte ut mot axeln eller på överarmen.