Axkid Minikid 2018

Axkid Minikid2  (2018) (New Minikid 2018 is red. Old from 2014 is black/grey)

Minikid har fått en uppdatering mot tidigare versioner och här står vad som är nytt och vad som är samma som innan. (2018 är röd klädsel, den äldre modellen från 2014 är svart/grå klädsel)

Länk till Axkids hemsida med info om nya Minikid.

Här kan man läsa mer om den första modellen, det har sedan den kommit ut blivit 2 mindre uppdateringar. Först där grenspännet för selen blev större och låsningen för huvudstödet fick flera fasta lägen istället för steglös inställning. Sen i höstas 2017 blev stolen godkänd 0-25kg och babydynan ingår vid köp. Förut var den 9-25kg och babydynan var tillbehör man köpte löst.

Skillnaden mellan Minikid och Minikid 2018


Klädseln:
Klädseln på nya Minikid kommer i 6 färger, svart, petrol, grå, röd, grön, rosa. Klädseln går ut mer på sidorna på stolen och kommer vara lättare att ta av och på.

Selskydden sitter inte fast med en skruv som nu utan man kan öppna upp dem. De sitter fast med tryckknappar och kardborre.Huvudstödet:
På nya stolen har huvudstödet fått en mer anatomisk form och mer frigolit så det blir lite tajtare mot huvudet. Formen ska göra att huvudet stannar kvar när barnet somnar och inte åker framåt lika lätt. Det är bra så man inte behöver ha stolen i så stor lutning, det har inte varit något problem med de äldre modellerna av Minikid men en bra uppdatering ändå. Frigoliten går ner någon cm mer på undersidan av plastskalet av huvudstödet så barnets axlar går i stolen aningen tidigare i den nya än gamla. Men stolen räcker ändå länge och mitt barn som är 125cm får precis plats i bägge stolarna.

Låset för huvudstödet på nya Minikid 2018.

Låset för huvudstödet på gamla Minikid.

Stödbenet:
Stödbenet är en av de delar som fått en ordentlig uppdatering, på äldre Minikid är det 2 spärrar för att förlänga stödbenet i 2 omgångar, dessa spärrar pekar bakåt på stödbenet och ett problem med det är när man har stolen i mitten så kan spärren komma i vägen för mittkonsollen och man kan inte förlänga stödbenet eller få ut stödbenet i lagom vinkel för att spärren är i vägen.  På nya Minikid sitter spärren på sidan så man lättare kan förlänga och förkorta det även när det är trångt framför.

Stödbenet är ca 7.5cm kortare än på dagens stolar, så i bilar med höga säten typ multivan och minibussar kan det bli svårt att få stödbenet att räcka ner till golvet. Det kommer komma en förlängning till nya stödbenet.

I kortaste läget är stödbenet på den äldre modellen kortare än på den nya.

Stödbenet är i en del nu, inte två så man behöver bara lossa en spärr på nya Minikid.

Nya stödbenet, Minikid 2018.

Gamla stödbenet.

 

Lutningsbygel:
Bygeln för att ändra lutning har 5 lägen precis som på de äldre modellena av Minikid, spärren för att ändra stödbenets läge är på samma sätt som tidigare. På prototypen så var spärren fram men den sitter under/bak som innan.

 

Låsspärr för huvudstödet:
På de äldre modellerna så hade första modellen steglöst lås för huvudstödet. Det byttes sen ut till fasta lägen för att hindra att huvudstödet skulle glida upp fast spärren var i, och spärren skulle man trycka ner bakom huvudstödet.  Nu kommer det vara samma som senaste modellerna dvs. sju fasta lägen. Spärren för huvudstödet är däremot stor och i ljus plast så man ser den och enkelt kan låsa eller låsa upp.

 


Bältesklämmor:
Det är samma sorts klämmor på nya modellen (övre bilden) som på den äldre (undre bilden). Skillnanden är att klämmorna på nya 2018 är blåa för att förtydliga att bältet ska dras där i bakåtvänt bruk. Minikid går bara att ha bakåtvänt men blå markeringar på bilbarnstolar visar bältets dragning vid bakåtvänt bruk och rött för framåtvänt.

 

Sidokrockskydd:
ASIP, Axkid Side Impact Protection är en liten kudde man sätter på den sida av stolen som är närmast dörren. Det gör att krafterna minskar vid sidokrock och kraften som blir på barnet blir mindre. Dessa kommer man inte kunna sätta på de äldre modellerna av stolar utan det fungerar bara på den nya.

Bägge stolarna är lika långa i ryggen och lika breda. På 2018 är det frigolit hela vägen på sidan och på den äldre går frigoliten inte lika högt upp.

 

Här ser man också ett hål på sidan i frigoliten på den nya Minikid, det är för att komma åt skruven som håller fast rullen för underförankringsbanden utan att ta loss frigoliten. Det är också hål i frigoliten på huvudstödet på nya stolen.

På nya stolen är det en plastkant på sidan av stolen medans det på gamla Minikid är en öppning. Denna öppning är för Duofix, Kidzone och Kidzofix och bältesledning när man använder de stolarna som bältesstol. Men Minikid är inte vändbar utan enbart bakåtvänd så nu har den fått en kant som förhindrar att man kan tro att stolen går att ha framåtvänt.

En sak många frågat om är grenspännet, om det är flyttat framåt eftersom endel barn klagar på att det sitter långt in och trycker i grenen. Det är inte flyttat utan sitter på samma ställe som tidigare.

Babydynan kommer ingå också precis som den gör i den senaste uppdateringen av Minikid som kom sommaren 2017.

12 thoughts on “Axkid Minikid 2018

 1. Lovisa says:

  Den grå färgen på minikid 2018 är den lite mörkare än tidigare modellens grå färg?

 2. Krisse says:

  Tack för ett bra inlägg!

  Funderar lite kring Klippan Century. Har sett att den säljs på Jollyroom. Vet du om den kommer säljas i andra butiker, IRL? Kommer du få möjlighet att testa den?

  • admin says:

   Tack 🙂

   Vet inte än, men nids4kids säljer andra av klippans produkter så skulle gissa att de kanske får in den. Annars är det Jollyroom och troligen Babyland som kommer sälja.

   Lite oklart om jag kan testa den, men jag har varit och tittat på den, inte monterat men mätt och klämt på den. Lång rygg men smal så är barnet inte långsmalt så kan det bli trångt när barnet blir lite större.

   • Krisse says:

    Tack för ditt svar!

    Sonen är rätt smal av sig, så jag funderar på om den inte kommer funka längre än Minikid till honom. Det vore spännande att testa den i alla fall! Men han har en bra bit kvar i sin Minikid än (han är 115 cm och väger 20 kg…), så det är egentligen inte “superbråttom”, jag är mest nyfiken 😉

    • admin says:

     Ryggen är längre i century än minikid, skiljer ca 3cm skulle jag tro. Är samma längd som dagens Triofix men lite rymligare i sida. Min son som är 125cm får plats i Triofix på längden men han får knappt in axlarna. Så har man ett smalt barn kan det gå väldigt länge. 🙂

 3. Ida says:

  Tack för bra inlägg!
  Det står under sista bilden i första stycket att minikid är “enbart framåtvänd”, men du menar väl bakåtvänd? (I stycket angående bältesledning).
  Mvh Ida

  • Kiwi says:

   tack så jättemycket det är ju fel skrivet, hade helt missat där men nu står det rätt 🙂

 4. Jennie says:

  Funderar på att köpa en Minikid. Har ingen återförsäljare i närheten och har läst att vissa pojkar tycker att den klämmer åt i grenen. Har en kollega som har modellen innan och tänkte provsitta deras. Vill bara försäkra mig om att det inte gjorts några förändringar i det området. Tacksam för svar 🙂

  • admin says:

   Hej
   Nej det är inget nytt än, utan spännet sitter på samma ställe på alla modeller av axkids stolar och det är samma på alla årsmodeller. Kanske att de ändrar i nästa årsmodell, jag försöker få till det så jag hoppas man flyttar det några cm ut. Men det vet jag om 2veckor i så fall när den stora mässan i Köln är och Axkid visar sina nya modeller. Inget nytt på det som är nu.

Comments are closed.