Jämförelse mellan olika huvudstöd på bältesstolar

Jag älskar att jämföra olika stolar med varandra, och en del som jag själv upptäckt nu när mitt barn har börjat prova bältesstolar är att huvudstödets utformning och djup gör stor skillnad på hur sittandet blir. För att det ska vara så säkert som möjligt ska barnets bakhuvud vara emot huvudstödet hela tiden. Lutar barnet sig framåt så kommer huvudet åka ännu längre fram vid krock innan bältet tar emot och stoppar överkroppen.

Dock märker man rätt fort med barn att de sällan sitter rakt fram och stilla, är huvudstödet djupt så kan de luta sig framåt för att kunna se ut och hamnar då längre fram än nödvändigt. Detta är något som är individuellt, endel barn gillar när det är stora huvudstöd andra får nästan panik och vägrar sitta i den typen av stol.

Vid sidokrock kommer huvudet åka fram en bit vid panikbromsningen, för ofta har man egen fart framåt och hinner bromsa in lite innan man blir påkörd i sida. Då hamnar huvudet längre fram än vad krocktesterna gör där bilen blir påkörd rakt in i sidan stillaståendes. Så verklighetens olyckor och testsituationerna kan skilja sig åt.

De stolar som jämförs här är från vänster till höger överst, Britax Adventure, Klippan Wego, mitten Axkid Apollo och Maxi-cosi Rodifix, längs ner Britax kidfix SL.

Djupet på huvudstödet har mätts från den del som var längst ut och sen in till där barnet har sitt bakhuvud och mätt rakt in.

Britax Adventure: mått saknas.
Klippan Wego: 21cm
Axkid Apollo: 17cm
Maxi-cosi Rodifix: 16cm
Britax Kidfix SL: 19cm

Jämför man Klippan Wego (stolen med en röd knapp på toppen av ryggstödet)  och Maxi-cosi Rodifix  (den gråa stolen) så ser man att Wego har djupare stöd som är rakt fram så huvudet får bra stöd, dock kan endel barn vilja luta huvudet framåt i den stolen för att se åt sidorna.

Rodifix har ett huvudstöd som pekar snett ut och blir öppnare och inte lika djupt, där kan barnet ha huvudet emot huvudstödet och ändå se åt sidorna. Vad barnet gillar är en smaksak, endel vill ha mer stöd andra kan tycka det är obehagligt att huvudstödet går emot.

Ska barnet sova kan det vara en fördel att huvudstödet ger bra stöd för huvudet så det inte åker åt sidan eller framåt.

IMG_7335  IMG_7337

IMG_7347 IMG_7359

 

 

IMG_7339 IMG_7338
IMG_7350 IMG_7361 IMG_7345

1 thoughts on “Jämförelse mellan olika huvudstöd på bältesstolar

Comments are closed.