Klippan Wego

Klippan Wego

Klippan Wego

Klippan Wego är en framåtvänd bältesstol, 15-36kg (man bör dock inte byta till bältesstol förrens barnet är minst 5år/18kg de bör åka bakåtvänt så länge som möjligt.)

Den släpptes 2015 och priset ligger på ca 2500kr.

wego1 IMG_7706

Wego tillverkas av det finska företaget Klippan, det är kanske ett okänt märke för många men man har lång erfarenhet av bilstolar, tillverkningen började redan 1967. Bla. så gör man stolen Triofix som var en speciell stol då den kom ut för den tar liten plats i bilen, har en lös bas man klickar fast stolen på. Nu finns det några andra liknande modeller med lös bas där man klickar fast själva sitsen.

Även Wego är en stol som skiljer sig lite åt andra bältesstolar, det går inte att ändra vinkel mellan rygg och sits. På de andra stolarna jag provat så kan man luta ryggstödet lite medans sitsen är kvar i samma vinkel. På Wego lutar man hela stolen som på en stor bakåtvänd stol, sitsen blir då lutad också. Eftersom stolen har en “bas” under så blir stolen högre än många andra. Mer om det längre ner i inlägget.

Mått:
Alla mått är ungefärliga då det kan vara svårt att få ett exakt mått.

Sitsbredd längst in: 30cm
Sitsbredd längst ut: 34cm
Sitsdjup: 31cm

Bredd mellan hornen: 33cm

Höjd till bältesledningen i lägsta läget: 34cm
Höjd till bältesledningen i högsta läget: 53cm

Axelbredd i lägsta läget: 26cm
Axelbredd i högsta läget: 35cm

Huvudstödets bredd längst in: 21cm
Huvudstödets bredd längst ut: 24cm
Huvudstödets djup: 21cm

Yttermått:

Bredd min/max: 45,5cm/51.5cm
Höjdmin/max: 70,5cm/88cm

Djup när ryggstödet är i lägsta läget och sittläge: 45cm
Djup när ryggstödet är i lägsta läget och viloläge: 52cm

Djup när ryggstödet är i högsta läget och sittläge: 48cm
Djup när ryggstödet är i högsta läget och viloläge: 57cm

wego2 wego3

Ryggstödet i lägsta läget till vänster och högsta läget till höger.

wego1 wego4

Ryggstödet i lägsta läget till vänster och i högsta läget till höger, när man höjer ryggstödet så åker sidoskydden ut och stolen blir bredare för att passa ett större barn. Man kan öka sidorna med 9cm totalt.

DSCN8950

För att höja och sänka stolen så trycker man in den stora röda knappen på toppen av stolen, mycket tydligt och lätt att förstå. Stolen har dessutom ett handtag för att bära stolen i, det har varit en smidig lösning om man som jag flyttar stolen in och ur bilen och behöver bära den en liten sträcka.

Har man ryggen i lägsta läget är stolen kompakt och hyffsat lätt att bära även med en hand.

Montering

DSCN8942 DSCN8943

Wego går att montera med isofix och enbart med bilens bälte. Isofixarmarna sitter i stolens underdel och går lätt att skjuta in och ut.

DSCN8953 DSCN8954

För att ta ut isofixarmarna så trycker man spärren upp spärren som sitter på framsidan av stolen, och samtidigt så skjuter man ut isofixarmen.

DSCN8945 DSCN8946

När isofixarmen är korrekt monterad blir det en grön markering på toppen, där det på bilden är rött. Så man ser att den har klickat fast i fästena. När stolen sitter fast så lyfter man spärren fram på stolen och trycker in stolen mot sätet så isofixarmarna åker in lite i stolen och stolen sitter tajt mot bilens ryggstöd.

DSCN8941

Oavsett om man monterar stolen med isofix eller inte så ska bilens bälte sitta fast runt barnet och fästas i stolen.
DSCN8939 IMG_7686

Axeldelen av bältet för man in igenom bältesledningen vid barnets axel, det är en öppen bältesledning så man för bara in bältet. Endel stolar har någon form av lås där bältet hindras från att kunna åka ut men Wego har en lösning där man bara lägger in bältet.

IMG_6150 IMG_7711

Vid hornen som finns på bägge sidor ska bilbältet vara under hornen. Detta är det viktigaste att komma ihåg att bältet ska gå under hornen. Lägger man bältet över hornen kommer det fel och kan ge svåra skador på barnet och barnet kan även kastas ur bältet vid krock.

Wego har stort utrymme mellan horn och sits så det är inget problem att lägga bältet under. På den sida där man knäpper fast bältet i bilen ska både höft och axeldel vara under hornen, på andra sidan ska bara höftdelen sitta under hornet, för axeldelen ska vara i axelhöjd och på den bältesledningen som är vid axeln.

Lutningsfunktion

DSCN8958 DSCN8957

En finess många uppskattar framförallt om man har mindre barn som somnar i bilen är att stolen går att luta på något sätt. Här har tillverkarna lite olika lösningar men Klippans lösning har jag bara sett på Wego, kanske finns det andra som också har den varianten.

Det är samma som en bakåtvänd stol så hela stolen lutas bakåt inte bara ryggen. Detta gör att sitsen också får lite bakåtlutning något testbarnet  har uppskattat då han lätt glider framåt i andra stolar när ryggen lutas lite bakåt och han somnar. Här sitter han rakt även när han sover utan att glida ner i stolen.

DSCN8955

För att luta så trycker man upp den röda spärren, lägg märke till att det är den översta spärren, den understa är för isofixarmarna. Sen lutar man stolen bakåt och drar framåt så stolen glider på basen och får lutning och när den kommer till maxläget så hoppar den i ett hack.

För att få tillbaka till det mer upprätta läget så trycker man upp spärren  och sen lutar stolen lite bakåt och trycker ner stolen igen. Det kan vara lite krångligt om man inte har rätt handgrepp men om man bara lutar stolen bakåt och inte bara trycker bakåt så går det lätt.

Det går att ändra läge med barn i stolen om stolen är monterad med isofix, dock kan man behöva ändra längden på isofixarmarna för annars kan det vara svårt att få tillräckligt med utrymme vid lutningen av stolen. Det är dock inget att rekomendera att man ändrar lutning med barnet i men om barnet tex. somnat så kan man göra det men det är inte helt lätt.

När stolen står på ett plant golv är lutningen i ryggen i det mest upprätta läget ca 8grader, lutningen på sitsen är ca 14grader.

Lutar man sen stolen till sitt viloläge så blir lutningen i ryggen ca17grader och i sitsen 22grader, så skillnaden blir 8grader mellan sittläget och viloläget.

En film på detta kommer inom kort. 🙂

Stolens utformning

DSCN8948 DSCN8949

Stolen består av ett plastskal med vaddering och klädsel på insidan.

IMG_7654 IMG_7660

Klädseln går att ta loss och tvätta i 30grader handtvätt, den är glatt och det är lätt att torka/borsta av smuts. Klädseln är lätt att få av och hyffsat lätt att ta på igen, det är lätt att förstå hur man ska göra.

IMG_7651 IMG_7653

Huvudstödets sida och sidoskydden är täckta med några cm frigolit och sen en skiva memoryfoam.

IMG_7661

På ryggstödet finns ingen extra vaddering utan där är det bara klädseln som är emot, testbarnet har inte klagat på att det blir hårt för huvudet men en platta memoryfoam även här vore kanske en mysig detalj för barnet.

IMG_7657 IMG_7659

Sitsen är underbart mjuk, enligt barnet som testat stolen,  2.3cm tjockt skumgummi med flera ventilationshål. Det är även hål i plastskalet i stolen så det kan strömma luft igenom sitsen.

Sammanfattning

Vi har haft Klippan Wego ett par månader och det är en stol som verkligen känns helt rätt för oss. Lätt att montera både med isofix och bara bilbältet, testbarnet har suttit väldigt bra i stolen och trivs, enda nackdelen han fört fram är att huvudstödet är så djupt att han måste luta huvudet lite framåt för att se åt sidan, framförallt om han åker i framsätet och ska titta på föraren.

Stort plus för att stolen går att luta och sitsen också får lutning så risken för att glida ner  när barnet somnar minskar.

Jag kan tänka mig att detta är en stol man lätt blir kär i eller så gillar man den inte alls. Tack vare “basen” under så blir stolen hög ca 15cm upp till sitsen, de flesta andra vi testat är ca 10cm höga. Detta gör att det kan bli lite svårare att ta sig upp i stolen men testbarnet har inte haft några problem med detta, en fördel är dock att barnet kommer lite högre upp och har man ett åksjukt barn kan detta vara något som minskar åksjukan.

Den är lätt att förstå sig på, med tydlig knapp för att höja och sänka ryggen, klistermärken på sidan av stolen, rymlig men ingen jättedjup sits så mindre barn får plats att sitta så rumpan kommer in till ryggstödet.

 

 

Barnet som testat denna stol mest är 5.5år, 114cm och 21kg. Stolen har främst suttit i en Citroen c3 Picasso.

Stolen är ett recentionsexemplar från Klippan. Klippan har dock inte påverkat mina åsikter kring stolen utan de är mina erfarenheter och tankar.

Tack Klippan för chansen att prova en annorlunda och mycket spännande bältesstol som hittade in i hjärtat direkt.

2 thoughts on “Klippan Wego

  1. Elin Edefrid says:

    Tack för recensionen. Maxi-cosi Rodifix har liknande typ av lutning på stolen.

    • Madelene Ericsson says:

      Japp, de har också lite lutning men klippan är större lutning på sitsen och hela rygg och sits sitter ihop. Rodifix så kan man ju lut ryggen lite för sig så vinkeln mellan rygg och sits ökar. Men den är en mycket bra stol också, den kommer också snart här. Håller på att testa för fullt. 🙂

Comments are closed.