Axkid Duofix
Presentation
Montering
Bältesmontering
Isofixmontering
Bakåtvänd bilbarnstol 9-25kg med bältesmontering, 9-18kg monterad med isofix, pris ca 4000kr. (maj 2016)
Alla mått är ungefärliga då det är svårt att få exakta mått pga vaddering och stolarnas utformning.
Sittdjup: 32 cm
Sittbredd längst inne vid ryggen: 25cm
Axelbredd: 32cm
Höjd till selen i lägsta läget: 29cm
Höjd till selen i översta läget: 41cm
Höjd till stolens högsta kant: 62cm
Höjd till nackstödeet i högsta läge: 46cm
Axkid Duofix är en bakåtvänd stol som har lång rygg och räcker länge, den passar även små barn och ihop med babydynan som finns som tillbehör så sitter små barn ofta bra i stolen. Det finns också en lutningskil som extra tillbehör som gör att man kan få bra lutning för de minsta barnen även i bilar med skålade/djupa säten.
Mer om kilen går att läsa här
Huvudstödet är självjusterande och åker ner i rätt höjd när man drar åt selen. Stolen räcker tills barnet är ca 118-120cm långt och för endel till 125cm så barnen kan åka till de är ca 5-6år. Stolen är urväxt när barnet väger 25kg eller barnets axlar slår i huvudstödet så barnet inte får plats i stolen.
Barnet på bilden är 120cm och väger 22kg.
Stolen har djupa sidoskydd vid ryggen men lägre sidor vid barnets lår, det gör att barnen kan sitta skräddare eller ha fötterna på sidan av stolen. Stora barn kan då sitta bekvämt och ändra benställning även om det är trångt om benplats.
Stolen på bilden är en Axkid minikid men sitsen är exakt likadan som på Duofix.
Stolen monteras med bilens 3-punkts bälte, stödben och underförankringsbanden. Banden är också speciellt med Axkids stolar då de är självåtspännande så man trycker ner stolen i sätet så dras de åt. Man slipper då stå och dra i banden, blir mer kraft genom att trycka ner stolen istället så det går ofta lätt att montera Duofix.
Har man öglor i bilen så klickar man fast banden direkt i öglorna. Har man inte öglor så använder man de medföljande banden och trär runt något fast i bilen och sen klickar fast underförankringsbanden i de metallöglor som sitter på de medföljande banden.
Eftersom det är en isofixarm som sitter på bandet och man fäster i öglan så går det lätt att få loss bandet från öglan vilket är en fördel när man monterar om stolen, bara att trycka på den röda knappen så släpper fästet.
Den vita markeringen på banden måste vara synliga, när man dragit åt banden.
Bilens 3-punkts bälte fäster man genom stolens stomme och låser fast på sidorna med bältesklämmorna.
Stolen går att luta i 3 olika lägen, detta gör man vid montering, stolen går inte att luta under färd.
Stödbenet går att göra väldigt kort så stolen blir lättare att transportera och kan monteras i mitten på kardantunneln. Det går också att förlänga i 2 delar ca 45cm så det når ner i de flesta bilar. För att förlänga och förkorta stödbenet drar man spärren rakt ut, det är lätt att missförstå spärrarna som skruvar, men man drar rakt ut så kan man dra in eller ut stödbenet.
Stödbenet måste man ALLTID använda vid montering i baksätet. Monterar man stolen fram och får stolen att stå stenhårt och rakt emot instrumentpanelen så behöver man inte använda stödbenet.
Till skillnad mot Axkid Minikid har denna stol och Axkid Rekid, isofix man kan montera med också. De är godkända tills barnet väger 18kg, och efter barnet väger 18kg måste man använda bältesmontering.
Isofixen sitter på undersidan av stolen och går att vika in när man inte använder den. Det förenklar också förflyttning av stolen. För att fälla ut isofixen trycker man på spärren i mitten och vinklar ut isofixen.
När isofixen lyser grönt på bägge sidor då sitter den korrekt, för att släppa den trycker man på den röda spärren i sidled, här på bilden åt vänster.
När man monterar med isofix måste man använda underförankringsbanden och stödbenet precis som med bältesmontering. Skillnaden är att man istället för bilens bälte använder isofixarmarna, då är det lättare att göra rätt.
Att sätta fast barnet i stolen
Axkids stolar har en speciell egenskap, när man drar åt selen så åker huvudstödet ner i lagom höjd, så man kan ha olika långa barn i stolen utan att behöva krångla med att ändra läget på selen.
För att förlänga selen finns en spärr som sitter i mitten av stolens front, den sitter långt in så barnen inte ska nå den själva. Samtidigt drar man i axeldelen av selen så blir selen längre.
Selen består av ett lås och 2 delar med låstungor man pusslar ihop och knäpper ner i själva låset.
Ett fåtal större barn klagar över att selen trycker i grenen, detta är för att selens grendel sitter långt in på sitsen, ca 15cm från ryggstödet. Vissa andra stolar så sitter grendelen längre ut.
Till de mindre barnen kan man använda en babydyna så barnet kommer lite högre upp och får bättre vinkel för selen samt det blir lite mer ombonat. Denna dyna räcker länge, jag hade den tills mitt barn var ca 2år.
Nackstödet är självjusterande, dvs det åker ner i rätt höjd när man drar åt selen. Man kan dock ställa in nackstödet i olika fasta höjder om man önskar men det är något som oftast bara behövs när barnet är litet.
Till vänster är nackstödet i lägsta läget och till höger i högsta. Det går att höja ca 10cm.
Tips för att dra åt selen korrekt
Ibland kan det vara lite svårt att dra åt selen korrekt, nackstödet kan åka upp av sig självt när barnet rör sig. Det beror oftast på att man inte dragit åt selen tillräckligt hårt. Se till att dra åt vid höfterna först och sen resten av selen. Ett knep är att dra ner huvudstödet så det kommer någon cm ovanför barnets axlar, kolla första gången ungefär vart nackstödet hamnar då. Sen låter man nackstödet åka upp lite och klicka till, då låser det sig så det inte kan åka ner mer utan man kan dra åt hårt i selen och den blir hårt åtdragen utan att nackstödet åker ner.
För när det åker ner kan det ibland hamna under barnets axlar, när barnet sen rör sig i stolen så åker nacksstödet upp och selen blir lösare och sen dras den åt när nackstödet åker ännu högre upp. Det finns lås för att låsa nackstödet så det inte åker upp, kan vara bra att använda för de mindre barnen.
Barnet på bilden är ca 110cm och 20kg, har ca 5cm kvar för överkroppen att växa i stolen.
Tvätta klädsel
Klädseln går att tvätta i 30grader i tvättmaskin. Det är lite knepigt att ta av klädseln första gången innan man har koll på hur man gör. Axkid har bra filmer på sin hemsida hur man tar av klädseln.
https://www.youtube.com/watch?v=aKZAf7LbeRA
2 delar brukar användare ha problem med, det är dels längst fram på stolen, där sitter klädseln fast med plastpluggar så man får dra rakt ut så lossnar pluggarna och klädseln går att ta bort.
Där kan man antingen börja i ena änden och dra rakt fram men är stolen ny och klädseln inte har tagits av så kan de plupparna sitta stenhårt. Då kan man använda sig av en hammare för att lättare bända loss plastskenan med plupparna på.
Den andra delen är vid ryggen under nackstödet. Där sitter en plastpinne i klädseln och sitter i ett fäste. Knepet här är att ta tag i mitten av pinnen och dra uppåt så den böjer sig då kommer den komma loss. På bilden till höger har jag tagit bort klädseln så man ser pinnen bättre.
För att fästa den sen igen så trä i den i klädseln och fäst i fästet på ena sidan och sen böj pinnen lite som på bilden och fäst på andra sidan och sen trycker man ner. Är lättare när man ser hur fästet ser ut.
Förklaring till varför det bara står om Duofix som bakåtvänd.
Axkid Duofix är en vändbar stol, det betyder att man kan ha den framåtvänt också. Jag har medvetet valt att inte skriva om det för tillfället, det beror på att när stolen är urväxt bakåtvänt är den också urväxt framåtvänd. Den är dessutom olämplig som bältesstol, dvs. med bilens bälte kring barnet. När barnet är så stort så hen kan åka framåtvänd bör man använda en renodlad bältesstol. Det finns många bra alternativ i svenska butiker.
Man kan också ha den som framåtvänd bilbarnstol, då använder man internselen på barnet. Detta är något som ökar belastningen på barnets nacke mycket och ökar risken för skador på barnet enormt mycket. Utomlands där de vänder barnen framåt tidigt vid 2-3år kan detta vara ett bättre alternativ än att ha bältesstol. Men eftersom jag skriver för att öka säkerheten för barn i bil så har jag inte skrivit något utförligare om dessa funktioner.
I vissa speciella fall kan man behöva använda stolen på dessa sätt tex. om barnet har sjukdom/funktionshinder och inte kan åka bakåtvänd, men för de flesta barn så ska de åka bakåt till minst 5år och de flesta barn får utan problem plats i Axkid Duofix bakåtvänt.
Vill man ha mer information kring att ha stolen framåtvänd så går det bra att maila på dyrbarlast@gmail.com